ebmester
ebmester

Az ebmester.hu kutyákkal kapcsolatos információkat igyekszik megosztani az érdeklődőkkel.

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Fajta ismertetők
 
FCI.Fajta csoportok
 
ebmester chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Fajtaismertetők. (hosszabb leírások esetén a TOVÁBB gombra kell kattintani)

(A)Ajánlat

Bagi Csaba 06*703889777   

Kedves kutyás  barátaim!

Az ebmester fajtaismertetőiben lehetőséget kínálok a tenyésztőknek a kennelük reklámozására.

Az ismertetett fajtához a tenyésztő kutyájának a fotója kerül.

Továbbá a  tenyésztőnek minden elérhetősége, amit szeretne, hogy az érdeklődők lássanak.

pl:weboldal, e-mail, telefon, stb

Ennek ára 12 hónapra 5000Ft

érdeklődni 06*70*388-9777

 

 

A fajtaleírások némelyikéhez a netről vettem fotót, a történetben egy dolog vezérelt, próbáltam olyan kutyát találni, amely méltán reprezentálja a fajtát a leírásban.Ha valaki felismeri a kutyáját és nem szeretné, hogy az oldalamon a fajtaleírásnál szerepeljen vagy azt szereretné, hogy a kutyája neve legyen feltüntetve, kérem jelezze.

Köszönettel a szerkesztő.

Abruzzói juhászkutya

Bagi Csaba   

Abruzzói juhászkutya


 

Származási helye Olaszország. Nagytermetű erőteljes felépítésű, vastag csontozatú kutya. Magassága 65-73 cm. Szőrzete dús, hosszú és testhez simuló. Szőrzete fehér, orra feketén pigmentált. Barátságos és hűséges, bátor és kiegyensúlyozott kutya. Intelligens, könnyen tanul kitűnő őrkutyává képezhető. Családját és otthonát állhatatosan őrzi. Az Abruzzói juhászkutya általában jól kijön más kutyákkal és háziállatokkal. Gyerekekkel szemben türelmes, szinte minden eltűr tőlük. Idegenekkel szemben tartózkodó, az a gazda engedélye nélkül nem léphet a család portájára. Kissé akaratos, de magas intelligenciája miatt könnyen és gyorsan tanul. Ennek ellenére nem fogra szolgai módon követni utasításainkat. Mozgásigénye nagy legjobb helye egy kertes házban van. Az időjárás viszontagságainak jól ellenáll. Kutyasportokra alkalmatlan, evvel szemben kiváló őrző-védő eb.

Afgán Agár

Bagi Csaba   

Afgán agár


 

Származási helye Afganisztán.

 

Magas termetű vékony, de izmos testalkatú kutya. Szőre hosszú selymes tapintású a pofa és a hát kivételével az egész testét beborítja. A fajtánál minden szín megengedett, a leggyakoribb a vörös. Megjelenése elegáns és méltóságteljes. Éber és figyelmes kutya, lakásban nyugodtan viselkedik. Hatalmas a vadászösztöne, ami arra készteti, hogy minden gyorsan mozgó állatot üldözőbe vegyen. Önálló gondolkodású, kissé önfejű kutya, a szolgalelkűség nem az ő kenyere. Remek vadász, de őrkutyaként is kitűnősen megállja a helyét. Ismeretlenekkel szemben tartózkodó, nem szereti, ha bizalmaskodnak vele. A gyerekkel jól kijön, bár nem tűri, ha azok bosszantják. Szőrzetét rendszeresen kell ápolni, ez alkalmanként akár egy órát is igénybe vehet. Tanítása nem egyszerű feladat, noha igen értelmes, legalább ilyen makacs is. Mozgásigénye nagy, mindig adjunk alkalmat neki, energiái levezetésére. Agárversenyeken is kitűnően helyt áll. Családja portáját bátran vigyázza.

Akita Inu

Bagi Csaba   

Akita Inu


 

Az Akita egy Japánból származó kutyafajta.

Az Akita a szamurájok kutyája volt, japánban az egészség és a jólét jelképe. 1999 óta megkülönböztetik az akita inu és a nagy japán kutya néven elfogadott amerikai akitának is nevezett fajtát. Az amerikai akita nagyobb vaskosabb fajta, sötétebb fejjel. Az akita inu a legismertebb a japán spiccfajták közül, de a nemzetközi porondon csupán a közelmúltban jelent meg.

Az Egyesült Királyságban és Amerikában az elmúlt években mutatták be kiállításon, s a japánok mindent megtesznek, hogy javítsák fajtatiszta állományukat. A vaddisznó-, őz-, sőt feketemedve-vadászatra kitenyésztett akita inu kétségtelenül hajlamos a szilajságra, de könnyen képezhető, és általában kiegyensúlyozott temperamentumú. Más kutyákat egyéb állatokat zsákmánynak tekinthet, ha nem velük együtt nevelkedett. Idegeneket nehezen tűr meg maga körül,természetéből adódóan védi területét (erre külön képezni nem ajánlott). A tanítást feltétel nélkül a gazdának kell végeznie, nem szabad kutyaiskolába adni. Rendkívül intelligens, könnyen tanul,de sűrűn előfordul ,hogy makacskodik.

Az Akita nagyon család centrikus imád a gazdájával (gazdáival) együtt lenni, nem érzi jól magát egymagában. Méret: A kan magassága 67 cm, a szukáé 61 cm. Testsúlya: 30–45 kg. Várható élettartam: 10–14 év. Színek: vörös, szezám , csíkos és a fehér. Az előbb jelzett színeknél (kivétel a fehérnél) „urajironak” kell lennie. urajiro: fehér szőrzet a pofa szélső oldalain és az arcon, az állkapocs alatt, a torkon, a mellkason és a hason, a farok alsó vonalán és a lábak belső oldalain. Farkuk hosszú, felfelé göndörödik. Szemük mélyen ülő, kis méretű, sötétbarna és fekete körvonala van. Orruk nedves fekete vagy a fehér színűnek hússzínű is lehet. Szájuk fekete, nem lóg lefelé, nyelvük rózsaszín. Fülük egyenesen áll felfelé, vagy kissé előrefelé mutat. Fejük alakja felülnézetből egyik csúcsán levágott háromszögre hasonlít.

Alano

Bagi Csaba   

Alano


 

Alano származása régmúltra nyúlik vissza.

Külső megjelenése, termete és természete kísértetiesen hasonlít a masztiff jellegű kutyákéra. Közepesen nagy termetű atlétikus mozgású igen temperamentumos kutyáról van szó. Hazánkban nagyon ritkafajta. A középkorból ránk maradt Alanot említő írások mindegyike utal a kutyák páratlan erejére, fizikai teljesítő képességére. Félelmet nem ismerő jellem, vad és önfejű természetű. Ezek a tulajdonságok tették a csordák rettenthetetlen őrévé ezeket a kutyákat.

Éberen őrzi a rábízott területet, a legkisebb zajt is észleli, biztosak lehetünk benne, hogy felkutatja az illetéktelen behatolót. Védő ösztöne példátlan, melyet gyakorlott őseitől örökölt. Kifejezetten egygazdás kutya, elmondható róla csak egy ember utasításait fogadja el. A gazda közelében eltűrik az idegen jelenlétét, de folyamatosan felügyeletük alatt tartják azokat.

Nem tanácsos ezalatt, semmilyen félreérthető mozdulatot tenni, az Alano ezt támadásnak fogja venni és beveti mindent elsöprő testi erejét. Ez pedig testi épségünkre károsan hathat. A fentiekkel szemben a családjával kedves, ragaszkodó és odaadó. A gazdáját Istenként tiszteli, lesi minden mozdulatát, szinte olvas gondolataiba. A családban felnövekvő gyerekeket testőrként vigyázza. Jaj annak, aki sanda szándékkal közeledik hozzájuk. Mindent összevetve az Alano egy tökéletes őrzővédő kutya, melyre nyugodtan rábízhatjuk javainkat, és azokak így biztonságban is tudhatjuk. Kategóriájának kitűnő választása.

Alaszkai Malamut

Bagi Csaba   

Alaszkai Malamut


 

Származási helye Alaszka.

Az alaszkai Malamut szelíd, barátságos kutya, hűséges odaadó társ, csendes érző barát. Jellemzően falka állat, emberekkel szemben szelíd, jóindulatú a vele együtt lakó embert is saját falkája bellinek tekinti A kan, nem szívesen osztja meg lakóterét másokkal, különösen nem más kanokkal. Aludni is jobban szeret az ember közelében, mint a falka többi tagja mellett.

Az alaszkai Malamut vadász ösztöne hatalmas, ami nem jó hír a környezetében élő egyébb állatok számára. A falkájában élő állatok tolerálására megtanítható. Nagyfokú emberszeretete miatt terület és vagyonőrzésre nem alkalmas.

Kitűnő sport kutya fajtájával való versengésre könnyen kiképezhető, mellyel sok örömet szerezhet gazdájának. A Malamut jellemzője az egyenletes és kitartó mozgás. Csak a külleme miatt ne válasszuk őt, neki rengeteg mozgásra és megfelelő területre van szüksége. Olyan helyre ne vegyenek, ahol a család minden tagja dolgozik és így, órák hosszára egyedül maradna. Rendkívül nagy falka ösztöne arra sarkalná, hogy az első adandó alkalommal megszökjön, és saját falkát keressen magának.

Amerikai - Canadai Fehérjuhászkutya

Bagi Csaba   

          Amerikai - Canadai Fehér Juhászkutya Fehér, mint a hó, de nem albínó.

Kettős állampolgár Amerikában és Canadában is igen népszerű. Őse a német juhászkutya, a német klub a fehér egyedek tenyésztését megtiltotta. Állatbarátok felkarolták a fehér típust, és a tudatos tenyésztésébe fogtak. Tulajdonságait remek ősétől örökölte.

A fehér juhászkutya értelmes, kedves, kezes jószág. Idegekkel szemben nem agresszív, vagy rosszindulatú bár némi tartózkodással viseltetik irántuk. Csoportosan gond nélkül tartható kifejezetten falka szerető kutya. A gyerekeket szereti a házkörüli állatokkal, is jól megfér. A fajta kellemes természete, szép külleme megtévesztő, hiszen korántsem elkényeztetett kiállítási sztár. Ellenkezőleg, remek őrző védő kutya, de bevált, mint vakvezető vagy lavina kutya. Kiképezhető kábítószer vagy robbanóanyag keresésre. Különféle rendőri feladatok elvégzésére is szívesen alkalmazzák.

Amerikai bulldog

Bagi Csaba / Balaskó Norbert   

Amerikai bulldog

Származási helye Amerika

Mozgása gyorsaságról, és erőről tanúskodik. Bátor és rettenthetetlen, de sohasem rosszindulatú, vagy kötözködő. Fantasztikus testi ereje alkalmassá teszi arra, hogy a világ egyik legjobb őrző - védő fajtája legyen. Az Amerikai Egyesült Államokban nagyon népszerű. Bár az FCI még nem ismerte el világszerte nő a fajta iránti érdeklődés. Gyerekekkel szemben kifejezetten elnéző szinte mindent eltűr tőlük.

Meggyőző megjelenésüket és láthatóan mindent elsöprő erejüket a gazdájuk jól kamatoztathatja, vagyontárgyaik és családjuk védelmében. Nem habozik parancs nélkül is a családja védelmére kelni. A harcban eltökélt és tántoríthatatlan sohasem adja föl. Mindezekkel a félelmetes tulajdonságaival együtt szerető és ragaszkodó családi kedvenc. Az Amerikai Bulldog tartása már rendkívüli testi ereje miatt is nagy felelősség.

Első kutyás vagy gyenge kezű embernek nem javaslom. Az Amerikai Bulldognak már egészen kiskorában meg kell tanítani mi az, amit megtehet és mi az, amit nem. Ez egy hálás feladat, mivel rendkívül intelligens állatról van szó. A fajta tartásának egyetlen kulcsa a korai szocializáció. Összefoglalva, aki őt választja, jól dönt.


 

Amerikai pitbull terrier

Bagi Csaba / Pannon Pit Bull   
 
Amerikai pitbull terrier
 
Sajnos elmondhatjuk, hogy az egyik legjobban félreismert fajta a Pit Bull.
Természetesen, az tudja ezt igazán, aki találkozott már egy igazi Pittel.
 
 
Álltalában döbbenet ül ki az arcokra, ugyanis a média által sötéten lefestett eb
heves farkcsóválás közepette próbál kierőszakolni egy kis birkózást az
ismeretlentől. Nagy szavaknak hangzanak, pedig a kialakítása, tenyésztése
vezérfonalául szolgáló száraz tények magyarázzák, hogy miért ez a fajta az
emberhez legjobban kötődő kutyafajták egyike. A Pitet képtelenség néhány szóval
jellemezni. Tulajdonságai révén, számtalan területen megállja a helyét. 

 

Amerikai Rókakopó

Bagi Csaba   

Amerikai Rókakopó

 

Rokonainál általában kisebb tömegű, vékonyabb csontozatú.

Szőrzete rövid, erős szálú és testhez simuló. Természete barátságos és jóindulatú. Trikolor színűek a leggyakoribbak. Különleges éneklő hangon ugat. Szaglása nagyon jó. Kiváló családi kutya, játékos, barátságos és jóindulatú. Közepes termetű, súlya úgy 30-35 kg

Amerikai Staffordshire Terrier

Bagi Csaba   

Amerikai Staffordshire Terrier


 

Ez a fajta az, ami a molosszerek és a bulldogok mellett az egyik nagy kedvencem. Méretéhez képest rendkívül erős középtermetű kutya. Igen aktív és fáradhatatlan. Bár az előzőekkel ellentétesnek tűnik de rendkívül nyugodt és határozott a fellépése. Még a számára ismeretlenekkel szemben is barátságos és jóindulatú, mindaddig, míg családját nem érzi veszélyben. Akkor viszont kőkemény és könyörtelen az ellenségeivel szemben.

Soha nem hátrál meg, soha nem adja fel a félelmet még hírből sem ismeri. Termete és rövid szőrzete alkalmassá teszi arra, hogy akár családi házban, akár lakásban egyaránt tarthassuk. Rendkívül könnyen tanítható igényli a szellemi és a fizikai terhelést. Szenzációs őrző - védő és sportkutya. Tökéletes anatómiai felépítése erre kiváló lehetőséget biztosít. Az amstaffot már kis korától célszerű szocializálni. Meg kell tanítanunk neki a helyes viselkedést fajtársai kan egyedeivel szemben.

Meg kell tanítanunk neki, hogy barátságosan viselkedjen velük, és csodát fogunk tapasztalni. Kedvünkért nagyon hamar elsajátítja a számunkra megfelelő viselkedésformát. Persze oktatási módszerünkkel semmi képen nem alázhatjuk meg ezt a karakán fickót. Szereti a gyerekeket, határtalan toleranciával tartozik irántuk, mindent eltűr tőlük. Rendkívül játékos szeret hancúrozni, labdázni. Összességében ez egy remek fajta, aki őt választja egy rendkívül sportos és karakán kutyához fog hozzájutni.

Angol Agár

Bagi Csaba   

Angol Agár


Származási helye: Anglia

Erős testfelépítésű, nagyon izmos, elegáns megjelenésű kutya.
Külleme rusztikus és kifejezetten atlétikus.
Háta hosszú és izmos, lágyéka enyhén ívelt.
Mellkasa mély és tágas, bordái szépen íveltek.
Mellső lábai hosszúak,könyökei szabadon a vállak alatt állnak.
Térde erősen hajlított, csánkja egyenes, mérsékelten hosszú mancsai vannak.
Hosszú és izmos nyaka elegánsan ívelt.

Feje:

Koponyája hosszú, lapos, átlagosan széles, stopja gyenge.
Arcorri része kicsivel hosszabb a koponyánál.
Fülei kicsik és vékonyak.
Szeme óvális és ferde metszésű.
Harapása meglehetősen erős és ollószerű.

Marmagassága:
Kanok esetében 71 - 76cm
szukák esetében 68 - 71cm

Szőrzete:

Az Angol Agár szőrzete, rövid, finomtapintású, testhez simuló.
Ez a fajta fekete, halvány vörös, őzbarna, kék, és csíkos színekben ismert.
A fehérszin minden formában és mennyiségben előfordulhat a kutyán.
A szőrzete túlzottan komoly karbantartást nem igényel.
Bőven elegendő egyszer - egyszer a szőrzetet átkefélni, illetve gumitüskés kesztyűvel átdörzsölni a testét.

Jelleme:

Értelmes és gyengéd kutya, nagyon kötődik a gazdájához.
Lakásban nagyon jól, szinte észrevétlenül elvannak, ritkán ugatnak ez is kedvez lakásban tartásukhoz.
Nem éber fajta, nagyon szelid, házörzésre alkalmatlan.
Szabadban éberen figyelnek minden neszre, vadászösztönük nagyon erős.

A gyermekekre dadaként vigyáznak, rendkívül jóindulatu fajta.
Idegenekhez minden szituációban barátsággal közelednek.
Gyorsan mozgó tárgyak üldözése a vérükben van, ezért verseny kutyának is kivállóak.
Azokkal a háziállatokkal amikkel együtt nő fel,megfelelő a kapcsolata.
A szabadban lévő állatokat azonban mind prédának tekinti.
Az angol agár elképesztő gyorsan tud futni, és ezt időnként be is mutatja.
Csak zárt területen érdemes szabadon engedni, különben komoly kárt tehet más állatokban,
veszélybe sodorhatja magát és a közterület egyébb résztvevőit.
Ez a fajta versenyzésre termett, a futóversenyen indított egyedek azonban lényegesen eltérnek a küllem kutyáktól.
Az angol agár családi kutyaként is nagyszerő.

Angol bulldog

Bagi Csaba   

Angol bulldog


 

Bár e fajta is a bulldog nevet hordozza, sajnos ősei harcos és kemény magatartását nem.

Ez egy igazi társasági kutya rendkívül barátságos családszerető. Igényli, hogy őt is elismerjék és szeressék. Ez a gazdájának egyszerű feladat, hiszen különleges megjelenésével behízelgő magatartásával nem lehet nem szeretni. Az Angol Bulldog azon kutyák egyike, amelyikre illik a mondás "olyan csúnya, hogy már szép" Nincs középút, van, aki imádja és van, aki ki nem állhatja.

Egy biztos, aki sportos élethez van szokva és kutyában is, hasonló habitusút szeretne, az ne őt válassza. Ha kell, ő félre húzódik, lefekszik és nem zavar senkit, ha viszont játékra kerül sor, azonnal beszáll imád hancúrozni, labdázni. Kifejezetten szereti a gyerekeket, sőt keresi társaságukat. Aki egy ölebet, egy igazi társat és családi kutyát keres az, bátran válassza őt.

Angol Bullterrier

Bagi Csaba   

Angol Bullterrier


 

Eredete: Bullterrier. Angol bullterrier. "Az előítéletek áldozata". A fajta története a XVIII. századra vezethető vissza. Egy birminghami tenyésztő, James Hinks tenyésztette ki a fajtát a már kihalt fehér terrier és az angol bulldog keresztezéséből. A kitenyésztés során felhasználták még a dalmata ősét is. A tenyésztési cél a kezdetekben kizárólag fehér egyedekre irányult. Tagadhatatlan, hogy a fajtát elsősorban a kutya-kutya elleni harcra tenyésztették. A viadalok mellet fontosnak tartották a küllem változtatását, finomítását is, így már a kezdetektől fogva kiállításokon is szerepeltették ezek a kutyákat. Az emberhez kötődő szoros kapcsolata és a folyamatos szelekció révén azonban hamar családi kutyát faragtak az angol bullterrierből.

Fehér herceg
Raymond Oppenheimer nevéhez fűződik a modern bullterrier kitenyésztése. Mára már nem csak elfogadott, de teljesen egyenértékű a színes bullterrierek tenyésztése. A bullterrier mindenkivel szemben közvetlen, játékos, bohókás viselkedése megnevetteti még azokat is, akiknek első ránézésre nem szimpatikus a fajta.

Angol masztiff

Bagi Csaba   

Angol masztiff


 

Származási helye Anglia A angol masztiff kifejezetten nagy testű, nehéz, vastag csontozatú, de arányos felépítésű kutya.

Háta széles és erős a kanoknál enyhén ívelt. Mellkasa széles és mély, lenyúlik egészen a könyékig. A lábak egyenesek és függőlegesek távol állnak egymástól. A feje nagyméretű, minden irányból négyszögletesnek kell látszania.

Fogzáródása ollós, esetleg enyhe előre harapás. Kanok ideális magassága minimum 76 cm, a szukáké minimum 70 cm. Szőrzete rövid, nem lehet túl finom tapintású. Az angol masztiff színe barack, ezüstszürke, sárga vagy csíkos barack szín. Mindig fekete maszkot visel. Nyugodt kiegyensúlyozott és magabiztos fellépésű kutya. Megjelenése elegáns és nemes. Ellentmondást nem tűrő módon, igen hatékonyan őrzi a család portáját. Ritkán ugat, tisztában van hatalmas testi erejével. Hihetetlen, de tudja puszta megjelenése elrettenti a rosszban sántikálót. Kifejezetten értelmes, engedelmes eb. Megfelelő szocializáció esetén az egyéb háziállatokkal való együttélése probléma mentes. Idegeneket csak akkor engedi be, ha gazdája is elfogadja.

A család barátait azonnal elfogadja, velük kedves barátságos és jóindulatú. Ennek a gigantikus méretű jószágszak a szőrzete különösebb gondozást nem igényel, heti egyszeri átkefélés bőségesen elegendő. Gyors növekedésű kutya, a fejlődési időszakban a túlzott mozgástól erősen korlátozni kell. A megfelelő minőségű és mennyiségű eledel nélkülözhetetlen az optimális fejlődése érdekében. Az angol masztiff neveléséhez sok idő, türelem és kitartás szükséges, de az viszont meghozza gyümölcsét. Mozgásigénye átlagos, elegendő számára, ha naponta egy keveset szabadon futkározhat, ha még sétáltatni is elvisszük, az maga a tökéj. A labdázásért nem lelkesedik, az apportírozás nem az ő világa. Az angol masztiff méreteit is figyelembe véve csak olyan helyre javasolt, ahol sok szeretet és nagy tér várja. Ez a kutya sokaknak kitűnő társ lehet.

Angol Staffordshire Bullterrier

Bagi Csaba   

Angol Staffordshire Bullterrier

Származási helye Anglia.

Kistermetű, teste zömök, kitűnő felépítésű és nagyon izmos. Feje rövid, magas homlokkal, széles állkapocs és határozott stop jellemzi, igen fejlett rágóizomzattal van megáldva.

Magassága 35-40 cm, szukák súlya 11-15 kg, kanok súlya 13-17,5 kg. Szőrzete színe, lehet fekete, vörös, őzbarna, kék, csíkos, fehér foltos és a tejesen fehér változat is megengedett. Értelmes, kiegyensúlyozott idegrendszerű, mindig jókedvű, többnyire engedelmes kutya. Mindazonáltal magabiztos, kissé öntörvényű eb. A gazdája portáját, ha veszélyben érzi, mindent megtesz annak védelmében. Ez a mini gladiátor, testi épségét sem kímélve, védelmezi gazdáját és annak vagyontárgyait.

Normál helyzetben mindenkivel, idegenekkel szemben is kedves, odaadó, már-már hízelkedő. Gazdáját kivált képen szereti, szinte rajong érte. Gyermekekkel megértő és toleráns, még a durva játékot is elnézi tőlük. Szőrzete nem igényel különösebb karbantartást. Igen értelmes, gyorsan és könnyen tanul. A szocializáció fontos nála, ez jótékonyan hat jellemére. Tele van energiával, szeret labdázni és apportírozni. A kemény játék sem szegi kedvét, imád kötelet húzni, elengedni már kevésbé. Örömmel tesz nagy sétákat gazdájával. Aki egy kisméretű, de karakteres, keménykötésű, mégis kedves, jóindulatú kutyát szeretne, annak a staffordshire bullterrier a legjobb választás

Angol szetter

Bagi Csaba   

Angol szetter

Származási helye Anglia.

Az angol szetter közepes nagyságú és elegáns megjelenésű kutya. Magasságuk 61-68 cm között mozog, súlya 25-30 kg. A szőrzet hosszú és enyhén hullámos. A többi szettertől pettyes és foltos szőrzete különbözteti meg. Alapszíne mindig fehér, a pettyek lehetnek fekete, narancssárga, citromsárga, máj és cserbarna színű.

Látványos szőrzete sok gondozást igényel. Különösen értelmes vadászkutya. Meglehetősen izgága, rendkívül nagy mozgás igényű eb. Könnyen tanul, de sokat kell vele foglalkozni. Barátságos, szelíd, érzékenyfajta, nagyon erősen kötődik a gazdájához és a családhoz. Időnként makacs és önfejű. Különleges külseje miatt a kiállításokon nagyon népszerű.

Kiváló családi eb, végtelen ember szeretete miatt őrző-védő feladatra alkalmatlan. Szereti a gyerekeket, túlzottan is toleráns velük szemben. Idegenek érkezését ugatással jelzi, de utána igen barátságos velük. Intelligens, gyorsan és könnyen tanítható, akaratossága miatt azonban sok türelem, kitartás és sok szeretet szükségeltetik hozzá. Az angol szetternek nagy a mozgásigénye, szeret nagyokat futni és sétálni. A területéhez nem kötődik túlzottan ezért ügyeljünk arra, hogy kerítésünk mindig tökéletes legyen, különben lehet, hogy kedvencünk külön utakra szánja el magát. Remek vadászkutya ennek ellenére ma már elsősorban családi kedvencnek tartják. Szép külleme miatt általában a kiállítások egyik sztárja.

Angol véreb

   

Angol Véreb

Származási helye Belgium.


Közepesen nagy termetű kutya. Lábai egyenesek, párhuzamosak, vastag csontúak és a mancsa erős. Feje hosszú és keskeny, felűlről nézve téglalapba foglalható. Fejbőre igen laza, néhány számmal nagyobb a szükségesnél. Tarkónyúlványa kifejezett és igen hangsúlyos. Az arcorri rész hossza megeggyezik a koponya méretével. Stopja gyenge.

A kanok marmagassága 64-69 cm, a szukáké 59-64 cm. Kanok átlagos súlya 40-50 kg, a szukák átlagos súlya 36-45 kg. Az angol véreb szörzete viszonylag rövid, puha tapintású. Színe fekete-cserbarna, májszínű-cserbarna illetve fakó. Jóindulatú, barátságos, kiegyensúlyozott idegrendszerű kutya. Megjelenése különleges, hatalmas fülek, melankolikus tekintet és ráncok minden felé.


Számomra ez a kutya egy picit úgy néz ki, mintha egy hosszú lábú basset lenne. A munkájuk is azonos, mind kettő vadászkutya.Szereti az embereket és más kutyák társaságát. Néha csökönyös önfejű a viselkedése. Gyerekeket szereti, velük annyira toleráns, hogy gazdájának kell magvédenie a kicsik túlzott molesztálásától.

   
 Lassan, de pontosan és kitartóan dolgozik. Kiváló szaglása miatt főleg hideg nyomon vetik be őket. Szökött rabok felkutatására is rendszeresen igénybe veszik. A nevével ellentétben ő egy nagyon kedves, barátságos kutya és nem egy vérengző fenevad. Ő csak a nyomon megy végig, ha megtalálja a keresett személyt, neki bizony csak a kutya örömteli nyalakodásától kell rettegni, s nem, annak támadásától, ezért rendőri akciók esetén mindig őrző-védő kutyával együtt használják. Kiváló családi kutya, utólérhetetlen szaglása pedig a nyomkövető kutyák egyik legjobbikává teszi.

 

Argentin Dog

Bagi Csaba   
 Argentin Dog
 
 
 Származási helye: Argentína
 
Teste:
 
Nagyon izmos különösen a marja és a lágyéka.  
Mellkasa széles, és tágas legmélyebb a könyök mögött van.
Erős háta a mar és far között enyhén lejtős.  
Megfelelő izomzat esetén felülről a gerinc mentén jól látható barázda húzódik végig. 
A farok nem érhet a csánk alá, a kutya magasan tartja, de nem görbíti vissza. 
Lábai egyenesek és párhuzamosak, farkaskarom nem megengedett.
Az ujjak szorosan záródnak, mellső mancsokon rövidebbek mint a hátsókon.
Az erős nyak elegáns ívű, feszes lebernyeggel.
A nyak izmai annyira fejlettek, hogy azok elrejtik az argentin dog tarkónyúlványát.  
 
 Fej:
  
A koponya lekerekített, a pofa vonala enyhén felfelé ívelt. 
Az agykoponya és arckoponya aránya 1:1   
Magasan tűzött fülei a koponya mellett lógnak. Azokban az országokban ahol megengedett egyenlőszárú háromszögre kurtítják. 
Ennek a fajta kialakításánál megvolt a funkciója, a lehető legkisebb támadható felületet mutasson az általa őzött vadak számára.  
Szemei távol ülnek egymástól, tekintete komoly és eleven. 
Az argentin dog harapása ollószerű.
 
Marmagassága:
   
Kanok esetében 62 - 68 cm 
Szukák esetében 60 - 65 cm    
 
Súlya:
 
Kanok esetében 40 - 50 kg   
Szukák esetében 40 - 45 kg 
   
Szőrzete:
 
Az argentin dog szőrzete igen rövid és durva tapintású.
Ez a kutya mindig fehér, legfeljebb a bőrén lehet néhány kisebb pigment folt.
A fülek és szemek között egy kis fekete folt megengedett, másutt meglévő folt azonban kiállításokon kizáró okot jelent.  
Az orrtükör mindig fekete akárcsak az ajkak pereme.
A szemhájaknak nem kell feketének lenni, de a szemek mindig sötétek.
Szőrének ápolása nem nehéz feladat. Elhalt szőrei gumikefével könnyel eltávolíthatók. 
 
Jelleme:
 
Az argentin dog temperamentumos, szilaj, kitartása páratlan.
Kiegyensúlyozott idegrendszerű, bátor, szívós, magabiztos és időnként domináns viselkedésű kutya. 
A családhoz hűséges, szükség esetén bátran azok védelmére kel.
Időjárásra túlzottan nem érzékeny, de kifutóban való tartásra kevésbé alkalmas. 
Olykor még a vadászösztön is megfigyelhető rajt
Az argentin dog remekül kijön a gyerekekkel. Azonban mérete és szeleburdisága miatt egészen kisgyermek mellé nem ajánlott. 
 A simogatást a kicsiktől is elvárja, ezt azzal jelzi, hogy a fejét odadugja, ezzel a mozdulattal fel tudja borítani, bár nyilvánvalóan nem ez a szándék vezérli. 
Az argentin dogot már kiskorától megfelelően kell szocializálni, ahhoz hogy fajtársaival és egyéb állatokkal probléma mentes lehessen a kapcsolata. 
Ha ez elmarad hatalmaskodóan és dominánsan viselkednek egymással. 
Ez kiváltképpen igaz, ha két kan találkozik egymással. 
 
Képzése:
 
Az argentin dognak következetes, határozott és keménykezű oktatóra van szüksége. De ez a képzés nem lehet megalázó a kutya számára. 
Ez a fajta nem javasolt, gyenge kezű, túlzottan engedékeny elsőkutyás gazdának. Azonnal felismeri a gyengeséget, és fejére nő a gazdájának.
Nagyon fontos a szocializáció, ahova csak lehet, vigyük magunkkal a kutyát, találkozzon más emberekkel, más állatokkal és nem csak kutyákkal.
Ha lehet lásson villamost, buszt vagy akár metrót is.
 
 
Mozgásigénye:
 
Az argentin dog mozgásigénye nagy, napi rövidebb séták nem elegendők a számára. Nagyobb zárt kertben azonban mozgásigényét kitudja élni.
Kifinomult vadászösztöne miatt, szabadterületen csak akkor engedjük szabadon, ha biztonsággal be tudjuk hívni a kutyát.  
 
Argentínában elsősorban jelenleg is nagy vadak vadászatára alkalmazzák, másutt viszont családi kutyaként tartják.
 
 

Australian Cattle Dog

Bagi Csaba   

Ausztrál pásztorkutya


 

Származási helye Ausztrália.

Felépítése zömök, izmos és mezomorf. Testhossza, a marmagasságát mintegy 10%-al haladja meg. Kanok magassága 51 cm, míg a szukáké 48 cm. Szőrzete erős, időálló. Színe kéktől a vörösig ismeretes.

Az ausztrál pásztorkutya értelmes és hűséges gazdájához. Energiától duzzadó, eleven, fajta. Többnyire bátran védelmezi családját, ugyan akkor meglepően félénk is tud lenni. Területét éberen figyeli. Az ausztrál pásztorkutya általában barátságos, jóindulatú.

Szeret játszani, labdázni. Falkatársaival és egyéb háziállattal, jól kijön, idegen kutyákkal szemben tartózkodó. Az ismerős embereket, örömmel üdvözli, míg a számára idegenekkel szemben távolságtartó. Szívesen és gyorsan tanul, ezért kiképzése egyszerű. Mozgásigénye nagy, ezért tegyünk vele nagy sétákat. Imád apportírozni és labdázni. Szeret úszni, futni, nyomozni. Kutya sportokra kifejezetten alkalmas. Biztosítsunk neki állandó elfoglaltságot és akkor mindig jókedvű, kiegyensúlyozott és hűséges társa lesz gazdájának. Magyarországon nincs elismert tenyésztőszervezete.

Ausztrál juhászkutya /aussie/

Bagi Csaba   

Ausztrál juhászkutya /aussie/


 

Származási helye Egyesült Államok. Nevével ellentétben az USA-ban tenyésztették ki.

Testének hossza valamivel meghaladja a marmagasságát, tehát mezomorf jellegű. Lábai erősek, egyenesek és párhuzamosak, mancsai kicsik és oválisak. Feje erős, enyhén domború koponyával, az arcorrirész hossza megegyezik az agykoponyáéval.

Harapása ollós vagy harapófogó-szerű. Kanok ideális marmagassága 50-58 cm, szukák marmagassága 45-53 cm. Szőrzete félhosszú, mely egyenes és enyhén hullámos is lehet. Aljszőrzete sűrű, melynek vastagsága függ az éghajlati viszonyoktól. Szőrzetének ápolása heti rendszerességet igényel, vedlés esetén aljszőrzete erősen hullik, ezért ebben az időszakban napi kifésülése elengedhetetlen.

Színe lehet rigókék, vörös, fekete vagy barnásvörös, fehér és cserbarna rajzolattal vagy a nélkül. A fehér színezet nem terjedhet a marja mögé. Szemei barna, borostyán, kék vagy ezek keveréke. Az „aussie” rendkívül értelmes kutya, örömmel és könnyen tanul, éber, csak veszély esetén ugat, nagyon hűséges, ragaszkodik gazdájához és a családjához, munkában szívós és kitartó.

Remek társasági kutya, mely jól megfér fajtársaival. Gyerekeket is szereti, bár fontos, hogy már fiatal korában hozzájuk szoktassák. Idegenekkel szemben kissé félénk, bár ez a nem túl jó tulajdonsága megfelelő szocializáció esetén javítható. Számára első a család, de mindenkit szeret egyformán. Igen fogékony és könnyen képezhető, de szüksége van a változatos foglalkozásokra és arra, hogy mindig biztosítsunk neki feladatot, ennek hiányában maga keres elfoglaltságot és nem biztos, hogy minden esetben tetszeni fog nekünk. Mozgásigénye nagy, komolyabb sétákra, esetleg hosszabb futásra is szívesen vállalkozik. Elsősorban sportos életvitelű család számára javasolt, kutyás sportokban általában jól teljesít.

Ausztrál terrier

Bagi Csaba   

Ausztrál terrier

Származási helye Ausztrália.

Igen apró termetű kutya. Magassága mintegy 25cm. Átlagos súlya 5-6kg. Szőrzete sima és nagyon durva tapintású. Törzse kék, lábai és pofája mély cserbarna. Intelligenciája átlagon felüli. Játékos és vidámtermészetű kutya, szeret ugatni. Megfelelő szocializáció esetén a háziállatokkal problémamentes a kapcsolata. Ez a kutya kissé akaratos és öntörvényű, tanításához megfelelő szigor és következetesség szükséges.

Az állandó ugatásról már kiskorában szoktassuk le. Alkalmazkodó képességük bámulatos, ezért családi házban és lakásban egyaránt jól tartható. Ő az első, külföldön is hivatalosan elismert Ausztrál kutyafajta. Nem tartozik a közismert fajták közé, mégis elindult világhódító útjára. Az ausztrál terrier az egyik legkisebb munka terrier a világon. Az őshonosnak mondott kutyát több terrier fajtával is keresztezték, annak érdekében, hogy a megfelelő jó tulajdonságokat rögzítsék nála.

Ezek a keresztezések, és persze a tudatos szelekció olyan szemrevaló kis kutyát eredményezett, melyre méltán lehetnek büszkék a fajta kitenyésztői. Az ausztrál terriernek extrém időjárási viszonyok között is helyt kell állnia. Elsősorban rágcsálók és kígyók ellen használják, de kitűnő hasznát veszik, bikatelepeken, bányákban, aranylelő helyeken. Minden klímához és helyzethez kiválóan alkalmazkodik, kőkemény patkányfogó. Kedves különösen ragaszkodó kedvenc. Nagyon kötődik a gazdájához, felelősséget érez az egész családért. Ez a kiskutya nagyon értelmes, kemény, jól bírja a folyamatos terhelést, és méretei miatt a lakásban is könnyedén tartható. Magyarországon nincs elismert tenyésztőszervezete.

Azawakh

Bagi Csaba   

Azawakh


 

Származási helye Mali (Afrika)

Vadászatra használt kutya.

Az azawakh magassága mindig meghaladja a hosszúságát. Mellkasa tágas és mély. A lábak hosszúak és egyenesek, mancsok kerekek és zártak. A feje hosszúkás, szép metszésű, a koponya csaknem lapos. Harapása ollószerű. Ideális magassága a kanoknak 64-74 cm, szukáké 60-70 cm. Különlegessége az igen gyenge has szőrzet, ami esetleg hiányozhat is. Színe a homokszíntől a barnáig terjedhet.

A szügyön és a farok végen fehér színnek kell lennie, a négy végtag vége is fehér, a fehér zokni kifejezetten előnyös. Az azawakh bátor, méltóságteljes, és igen önálló gondolkodású. Kimondottan éber, ha a helyzet úgy kívánja bátran védelmezi gazdája otthonát. Idegenekkel szemben távolságtartó és tartózkodó. A szeretetét kizárólag gazdája és annak családtagjai felé mutatja ki. Nincs megalázkodás, sohasem hódol be egyenrangú félnek tekinti magát gazdájával. Szereti a kényelmet szeret puha fekhelyre feküdni. Kutyák társaságában jól érzi magát.

A gyerekeket jól viseli, feltéve ha nem tekintik játékszernek, tisztelettel viseltetnek iránta. Talán jobb helye van olyan családban, ahol a gyerekek túl vannak az apró gyerekkoron. Vadászösztöne nagyon erős, ezért a házi állatok nem feltétlen vannak biztonságban tőle. Az azawakh szőrzet ápolása nem igényel különösebb munkát. Heti egyszeri átkefélése elegendő. Ez a fajta nehezen képezhető, nagyon sok türelem szükséges az oktatásához. Az azawakh nem kényszeríthető gazdája iránti tiszteletre, azt ki kell érdemelni. Természetesen az sem engedhető meg, hogy a kutya vegye át az irányítást a család felett. Előzőekből adódik, hogy engedelmességi próbákra nem alkalmas. Rengeteg időt kell szánni a szocializációjára, az jó hatással van jellemének fejlődésére. Mozgásigénye igen magas, hosszú kilométereket képes futni gazdája mellett anélkül, hogy a fáradtság legkisebb jelét mutatná. Agárversenyeken is jó eredményekre képes.

Azori - szigeteki kutya

Bagi Csaba   

Azori - szigeteki kutya

 

A fajta kialakulásával kapcsolatosan sokféle feltételezés létezik, pontos feljegyzések azonban csak annak modernkori történetéről vannak.

Egyik őse valószínűleg a Perro de Ganado Majorero lehetett.

Kitenyésztésében a hetvenes években többek közt az amerikai pitbull terriert, a dobermannt, a bullmasztiffot, az amerikai bulldogot, a brazil masztiffot és a rodesian ridgebackot is használtak.

Az FCI 2000-ben dogo canario néven ideiglenes státusszal fogadta el az új fajtát 346-os standard számmal.

 

Külső megjelenése:

A kan testtömege 45 - 57 kg, a szukáké 38 – 50 kg.

Marmagassága a kan esetében 59-65 cm, a szukáé 55-61 cm.

Színe tigriscsíkos (homokszínű, rőtes, világosszürke, stb.) 

A test hossza nagyobb, mint annak magassága, ez különbség a szuka esetén még hangsúlyozottabb.  

Feje nagy, masszív, füle magasan tűzött és felálló. Szőre rövid és érdes. 

 

Tulajdonságai:

A szigetvilág és a kontinens kutyáiból egy nagyon erős, keményfajta alakult ki, melyet eredeti funkciói mellett egyre inkább harci kutyaként is használtak.

Területét éberen őrzi, s családját is elszántan védelmezi. Idegeneket nem enged a kertbe vagy a lakásba.

Ha a család valamelyik tagja veszélybe kerül, a kanári-szigeteki kutya azonnal közbelép.

A szukák általában kezelhetőbbek, mint a kanok. Jól tűri a gyerekek társaságát.

Ha más gyerekek bántják a család gyermek tagjait, akkor is a család védelmére kel. A macskákkal és más háziállatokkal jól kijön.

Más kutyákkal szemben kifejezetten domináns viselkedésű. A harc elöl nem hátrál meg. Szeretetreméltó, intelligens és ragaszkodó. Idegenekkel bizalmatlan és nyers.

 

Bandog

Bagi Csaba   

Bandog


 

A "bandog" kifejezés a köztudatban egy erőszakos, vad őrzővédő kutyát rejt.

Ez nincs így, bár ez a kutya minden esetben csupa izom, kifejezetten jó felépítésű erős csontozatú eb. A leírásokból tudható a "bandog" kifejezés láncra kötött kutyát jelent, ez tehát nem a kutya meghatározását, hanem funkcióját jelöli. Ebből következik, hogy egymástól nagyon eltérő külsejű és származású kutyát is ezzel a névvel illetnek.

Ami viszont közös volt bennük, az átlagon felüli felépítés, az erős csontozat, és a félelmet nem ismerő természetük. Ma már behatárolható azon fajták köre, melyekből kitenyésztésre került, így amstaff, rottweiler, rhodésiai ridgeback, és bullmasztiff. Ezeknek a fajtáknak a tudatos keverésével létrehozták a tökéletes munkakutyát. Erős, intelligens, kitartó, és mindig munkára kész. A holland, és az izraeli hadsereg is hadrendbe állította ezt a kutyát, kiváló adottságai miatt. Sajnos hazánkban a tenyésztését és még a tartását is törvény tiltja. Mégis miért került bemutatásra? - Mert ez az állat az őrzővédő kutyák egyik legnagyszerűbb képviselője. Természetesen nincs Magyarországon tenyésztőszervezete.

Basenji

Bagi Csaba   
 
Basenji
 
 
Származási helye Afrika
 
A basenji könnyű felépítésű, elegáns megjelenésű kutya. Háta rövid és egyenes qvadratikus típusú eb. Viszonylag magas termetű és vékony csontozatú. Mellkasa mély, bordái jól íveltel. Koponyája közepesen széles, enyhe stopja van. Kicsi hegyes fülei felállóak és előre néznek. Marmagassága kanok esetében 43 cm, szukák esetében 40 cm. Kanok súlya 11kg, szukáké 9,5kg. Szőrzete sima és rövid puha tapintású, aljszőrzete nincs.
 
Színe vörös-fehér, fekete-fehér, trikolor(fekete alapon fehér és cserbarna rajzolat). Kissé makacs, akaratos kutya, de családjához nagyon ragaszkodik. Azonnal jelzi, ha környezetében szokatlan történik.  Nem ugat, érdekes jódlizásra emlékeztető hangot bocsát ki. A szőrét ugyan úgy nyalogatja tisztára mint a macskát. A szukák évente csupán egyszer tüzelnek. A basenji a gyerekekkel általában jól kijön, bár soha nem válik belőle igazi játszótárs. Igen nagy a vadászösztöne ezért a macskákkal és egyéb háziállatokkal a viszonya nem felhőtlen. A korai szocializáció elengedhetetlen nála. Szőrzete különösebb gondozást nem igényel, nagyon keveset vedlik. A hideget rosszul bírja, kennelben való tartásra alkalmatlan. Szeret elkószálni, ezért csak körülzárt biztonságos területen engedjük szabadon. Elsősorban családi kedvencként tartják.
 

Basset Hound

Bagi Csaba   
A Basset egy különleges megjelenésű kutya.
 
Felépítése jelentősen eltér a fajtársaitól. Őt az Isten vicces kedvében teremtette, ez meglátszik elméretezett formáiban. Valószínűleg ennek a habitusának köszönheti világszerte növekvő népszerűségét. Nagyjából úgy néz ki, mint egy fél kutya, hosszára, egy másikkal megtoldva. Alacsony mar magassága ellenére, sem mondható kistestű kutyának.
 
Kitűnő vadász a munkában nem ismer akadályt. Soha nem hagyja elfutni a vadat. A látszat ellenére meglepően fürge ebek, ha szagot fognak elszántan törnek a céljuk felé. Ezek a nehézkes külsejű kutyák elementáris sebességgel űzik a vadat. Általában a Basset vezetője nem bírja a tempót a kutyájával. Ő egy nagy nevettető, képes bármikor felvidítani a gazdáját. Összképe a basset-nek: rövidlábú, erős felépítésű, hosszú és nagytestű kutya.
 
Füle nagyon hosszú és alacsonyan tűzött. Mókás külsejével azonnal belopja magát az iránta érdeklődő szívébe. A fajta 1971-ben került az országba népszerűsége, azóta is töretlen. A Basset- nek van hazánkban elismert tenyésztőszervezete a Hungária Basset Hound Klub. Elérhetőségük honlapunkon megtalálható. Aki Basset vásárlásán gondolkodik, bátran keresse fel őket, minden segítséget megkapnak. 
 

Beagle

Bagi Csaba   

Beagle


 

Származási helye Anglia

A beagle zömök, erős felépítésű kutya. Háta egyenes, mellkasa mély, bordái erősen hátrahúzottak. A fej hosszú, és erőteljes. Minimális marmagasság 32 cm, maximális marmagassága 41 cm. A beagle súlya 10-14 kg. Szőrzete rövid és sűrű, az időjárásnak jól ellenáll. Különösebb gondozást nem igényel, gumikefével az elhalt szőrzet gond nélkül eltávolítható. A májszín kivételével minden szín megengedett.

A leggyakoribb a fajtánál a trikolor változat. A szegycsont csúcsának mindig fehérnek kell lennie. Barátságos, jóindulatú elevenfajta. Értelmes kissé öntörvényű, és bátor kutya. Szereti a gazdáját, ragaszkodó kitűnő családi kutya, de falkában is kiválóan érzi magát. Nem kifejezetten engedelmes kutya, tanítása sok türelmet igényel. Mozgásigénye nagy, szeret nagyokat sétálni, játszani, hancúrozni. Fejlett a vadászösztöne, ezért pórázról csak biztonságos körülmények között engedjünk el. Kiváló vadászkutya, de családi kedvencként is kitűnően megállja a helyét.

Beauceron

Bagi Csaba   
foto forrása kutya.hu
 
 
Beauceron
 
Származási helye Franciaország.
 
Középnagytermetű, megjelenése atlétikus és elegáns. Kiválóan ellenáll az időjárás viszontagságainak. Feladata, a felügyeletére bízott rakoncátlan állatok megregulázása. A csorda biztonságának megteremtése. Kiegyensúlyozott idegrendszerű, rendkívül intelligens, bár kissé akaratos, önfejű kutya. Idegenekkel szemben tartózkodó, a családját imádja. Gyerekekkel szemben toleráns, azok felett bábáskodik, óvja őket. Rusztikus külseje és kitűnő tulajdonságai, magabiztos és ellentmondást nem tűrő fellépése, kiváló őrző-védő kutyává teszi.
 
Sportos, nagy mozgásigényű eb, szinte minden kutyasportban jól szerepel. Gazdája kedvérét mindenre képes, óriási a gazda felé, a bizonyítási vágya, a legkeményebb és legnehezebb őrző-védő feladatokat is örömmel elvégzi csak, hogy gazdáját elégedettnek lássa. Későn érő, fajta, kétéves kora előtt, sok komolyságot ne várjunk tőle. Könnyen és gyorsan képezhető, neveléséhez határozott ember, kemény kéz, de megfelelő mennyiségű gyengédség és türelem szükséges. Első kutyás, vagy túl gyenge kezű embernek nem javasolt, gyorsan felismeri a lehetőséget és igyekszik átvenni a parancsnokságot. Jól alkalmazkodó típus, családi házban és lakásban egyaránt tartható.
 
A lakásban tartott Beauceron-nal sétáljunk sokat, szeret labdázni, mindig kapható egy kis játékra. Szőrzete rövidnek mondható, sok karbantartást nem igényel. Színe fekete – cser, a vörös színek, lehetne tűzvörösek. Aki egy sportos, elegáns, már-már arisztokratikus megjelenésű, de kitűnő házőrző kutyát szeretne magáénak tudni, annak a beauceron (boszerón)  az, egyik legjobb választás.      
 

Bedlington terrier

Bagi Csaba   
Bedlington terrier
 
Származási helye Anglia.
 
A Bedlington egy bárány jelmezbe bújt oroszlán, egy igazi terrier. Külseje sok emberből idióta poénokat vált ki, bár teljesen más a látvány és a valóság. Ő egy kifejezetten bátor, kiegyensúlyozott, karakán természetű kutya. Kitűnő kísérő, jelző és őrző eb, vadászatra is használták. Nehéz elhinni róla, de a kutyaviadalokban is remekül megállta a helyét. Kecses izmos kutya, feje körte formájú. Jellemzően kékes árnyalatú.
 
A bundája sűrű és gézszerű jól eláll a bőr felülettől. Nem drótos, de göndörödik főleg a fejen. Súlya 8 -10 kg Marmagassága 39-42 cm között mozog. Súlya és mérete ellenére nem öleb. Imádja a kiképzést a fizikai terhelést. Otthonosan érzi magát a kiképző pályán, semmilyen téren nem fog szégyent hozni ránk. Általában a többiek nagy ámulatára kifejezetten temperamentumos őrző-védő gyakorlatokat mutat be. Nagyon jó családi kutya, mindenkivel kedves jó indulatú. Szereti a gyerekeket, de soha ne feledjük ő egy igazi terrier. Aki egy kis méretű, különleges megjelenésű, temperamentumos kutyát szeretne az bátran válassza őt.
 

Bergamói juhászkutya

Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia    

Bergamói juhászkutya

A bergamói juhászkutya (Cane da pastore Bergamasco; Bergamasco) az FCI által elismert kutyafajta (Standard szám: 194), Olaszországban kialakult fajta. Egyike a legtöbbet használt juhászkutyáknak Észak- és Közép-Olaszország hegyvidéki területein. Itália határain kívül ritkán látni.

 

Megjelenés

Ez a fajta kitűnik rusztikus külsejével, ami főleg nemezes szőrzete miatt kelt ilyen hatást. Kvadratikus testfelépítésű, jól izmolt, erős csontozatú, középtermetű kutya. Szőre néhány pulihoz hasonlóan nemezes, de vastagabb tincsekben tapad össze. Ez a típusú szőrtakaró nem csak a metsző hegyi szelektől védi a kutyát, de a nyájat megtámadó ragadozó állatokkal szemben is előnyt jelent. A szőrzet rálóg a szemekre is, így védve a magashegyi napsütéstől a juhászkutya látását. Egy éves koráig rendszeresen kell kefélni és fésülni; ettől fogva a szőre elkezd nemezesedni. A nagyobb nemezlapok kialakulásának elkerülése érdekében kézzel kell azokat nagyjából 3 cm-es csíkokra szétszedni. A fej szőrzete továbbra is rendszeres fésülést igényel. Meg lehet fürdetni, de ezt inkább csak nyáron érdemes megtenni, mivel a szőrzete igen lassan szárad.Fehér, fekete, szürkésfehér és rőt színekben létezik.

Sztorija

Több, mint 2000 éves olasz fajta, a föníciaiak nagy testű kutyái eljutottak, Európába ott különféle helyi ebekkel kereszteződtek, így alakuult ki a bergamói őse is. A rómaiak így jellemezték az ideális terelőkutyát: nem olyan fürge, mint egy kopó, nem olyan erős, mint egy házőrző, de annyira ügyes és bátor, hogy visszaver a farkasok támadását, majd üldözőbe veszi a visszavonuló támadót. A mai bergamasco megfelel a régi rómaiak elvárásainak. Közvetlen őse a francia brie - juhászkutya de valószínűleg elődei között szerepelhet a puli és a komondor is, ezenkívül a helyi olasz terelőkutyák, természetesen. Nevét a Bergamasca Völgyről kapta, ahol a kiterjedt jutenyésztés következményeképpen a leginkább elterjedt. 1949-ben a legnagyobb olasz kiállításon felhívta magára a figyelmet.

Személyisége

A Bergamasco eredeti feladata a nyáj terelése, kordában tartása volt, ezért temperamentumos, határozott jelleme alakult ki. Könnyen tanítható és türelmes, ezért kedvencként is megállja a helyét. Közeli kapcsolatot alakít ki gazdájával, egyemberes kutya. Ellentétben a legtöbb juhászkutyával, a bergamói nem pontos parancsokat követve tereli a nyájat, hanem egyedi technikát kialakítva, minél kevesebb emberi segítséggel ügyel a juhokra. Ez az elszigetelt olasz völgyekben különösen célravezető volt, mivel általában egy juhász és kevés kutya vigyázott több száz birkára. Ezért lehet, hogy a bergamói juhászkutya értelmes, kiegyensúlyozott, barátságos, meglehetősen nyugodt és magabiztos állat. Nagyon erősen kötődik a család tagjaihoz és igen hűséges. Képes arra, hogy felmérje a különböző helyzeteket, és annak megfelelően cselekedjen. Nagyon bátor és figyelmes eb, de nem ugat sokat. A rossz idővel egyátalán nem törődik

 

 

Berni pásztorkutya

Bagi Csaba   

Berni Pásztorkutya

A berni pásztorkutya hossza, kicsivel meghaladja a marmagasságát.

Mellkasa széles óvális alakú, hátvonala vízszintes, lágyéka erős,
fara enyhén kerekített.
Farka a csánk alá lóg, de nem ér a földig, szablya alakúra hajlítva tartja.
Egyenes erős lábai vannak, mancsai a macskáéhoz hasonlóak. A nyak izmos közepes hosszúságú.
Erős, nagy feje van, határozott stoppal, bár az nem tulzottan kiugró.
Fülei háromszögletúek, lelógóak, szemei mandula vágásúak, harapása szabályos ollós.

Kanok marmagassága 64-74 cm, az ideális 66-68 cm.
Szukáké 58-66 cm, az ideális 60-63 cm.
Szőrzete félhosszú, szálai egyenesek vagy enyhén hullámosak.
Alapszíne fekete, melyen cserbarna és fehér rajzolat található.
Cserbanna foltok csak a szem fölött, a pofán, a mellen és a lábakon lehetnek.
Fehér rajzolat az arcorri részen, illetve a homlok közepéig tartó vékony orrcsík lehet.
Továbbá a mellkason illetve a mancsok végein és a farok végén lehet fehér szín.
A nyak elülső vagy hátsó felén lévő fehér folt nem kívánatos.
Szőrzetének gozdozási igénye átlagos, hetente egyszer elegendő kifésülni, vedlési időszakben ezt cészerű két naponta megtenni.


Nyugott vérmérsékletű, barátságos kutya.Kifejezetten éber, bár a családot szükség esetén,
nagy vehemenciával őrzi, alpvetően jámbor és barátságos mindenkivel.
Csak akkor ugat, ha ennek gyomós oka van. Átlagon felül értelmes fajta, a gazdához és a családhoz hűséges
többnyire engedelmes is.

Gyermekekkel remekül kijön, kiváló játszótárs és testőr a számukra. Macskákkal és egyébb háziállatokkal is probléma mentes a kapcsolata.
Némelyik egyed dominánsan viselkedik a fajtársaival.

Rendkívül értelmes fajta, ezért könnyen és gyorsan tanul. Hamar megérti mit szeretnénk tőle és ezt készséggel végre is hajtja.
Sok mozgásra van szüksége, többször kell vinni sétálni, hagyni kell póráz nélkül szaladgélni, hancúrozni.
A berni pásztorkutya kiváló területőrző fajta, csavargásra nem hajlamos, gazdájátólsem nagyon távolodik el.
Remek családi kutya, remek, házörző és remek dajka a gyermekek mellé.

Bichon Frise

Bagi Csaba   
Bichon Frise
 
A Bichon kistermetű kutya súlya 5-7 kilogramm nagyon kedves, mozgékony fajta.
Általában 12-15 évig is elélnek. A szőre napi karbantartást igényel ezért csak az válassza akinek ehhez megfelelő affinitása, és elegendő ideje van. Ez a kutya rendkívül kedves, játékos és szeretetre méltó kis bohóc. Kitűnő társasági kutya, mindig kapható egy kis hancúrozásra. Igényes szőrzete miatt tartása kizárólag lakásban javasolt. Testsúlya és mérete tartását kis lakásban is lehetővé teszi.. 
 

Bichon Havanese

Bagi Csaba   

Bichon Havanese


 

Bichon Havanese Származási helye Kuba.

Teste kicsi, teszthossza nagyobb, mint a magassága. Marmagassága 25-35 cm, súlya nem haladhatja meg a 6 kg-ot. Szőrzete selymes, mely lágy és hullámos. A fajtának nincs aljszőrzete. Színe lehet fehér, krémszínű, őzbarna, sötétbarna, fekete, és szürke. Többnyire vidám, kedveskedő és gyengéd. Szeret mindig társaságban lenni, kivált kép a családja társaságában. Intelligens, szeret tanulni, de a szigorú szavakra igen érzékenyen reagál. Könnyen kezelhető, nagyszerű öleb.

Fajtársaival jól kijön, a gyerekekkel szemben jóindulatú és barátságos, oly annyira, hogy lehet, nekünk kell megvédeni őt gyermekünk molesztálásától. Más háziállatokkal is problémamentesen él együtt. Szőre komoly gondozást igényel, minimum heti két alkalommal kell kefélni és fésülni a szőrét. Gyorsan és szívesen tanul, ezért sokszor alkalmazták cirkuszokban.

A szidást nehezen viseli, dicsérettel azonban mindent elérhetünk vele. Némelyik egyed hajlamos többet ugatni a kelleténél, erről már egészen kiskorában célszerű leszoktatni, különben a szomszéd és a mi idegeinket is próbára teheti. Mozgásigénye átlagos, napi 2-3 sétával bőven beéri. A gazdához rendkívül kötődik, póráz nélkül sem kóborol messze tőle. Nagyszerű társa a családnak, rengeteg kedvességet és örömöt ad gazdájának.

 

Bobtail

Bobtail   
 Bobtail
 
Származási helye: Anglia
 
 A óangol juhászkutya rövid zömök quadratikus felépítésű kutya. A fajta jellege, hogy a fara magasabb mint a marja.
 Mellkasa széles és mély, a bordák jól íveltek. Ahol megengedett a farkát kurtítják. Erős csontozatú, jól kirajzolódó izületekkel.
 Kerek erős mancsokkal rendelkezik, az esetlegeses farkaskörmöket el kell távolítani. A nyaka hosszú és kecsesen ívelt.
 Szögletes feje van, határozott stoppal. Ollós harapása van, de a tétre harapás is megengedett.
 A kanok marmagassága 61 cm, a szukáké 56 cm. Szőrzete erős hosszú és dús, durvatapintású és sima. A test hátsó részén általában dúsabb a szőrzet  mint elől.
 
 A szürke vagy a kékesszürke szin bármely árnyalata megengedett, feltétel hogy fehér rajzolattal párosuljon.
 Szemei sötét barnák nem kékek.
 Őszinte odaadó és készséges fajta, szelid, nagy az alakalmazkodó képessége. Fiatal korban kissé önfejű, van amelyiknél ez felnőtt korára is megmarad.
 Kedves, gyengéd kutya, mindig szeret a gazda közelében lenni. A kennelben tartást nehezen tűri, büntetésnek tartja.
 Ha veszélyt érez ugatással jezni, ennek elléne nem tekinthető kifejezetten éber kutyának. Jól kijön a háziállatokkal és más kutyákkal.
 Az idegenekkel szemben jóindulatú és barátságos. Szőrzetének ápolása sok időt és fáradságot igényel. A szőrzetét minimum hetente egyszer a tövéig
 át kell fésülni.
 
A vedlési időszakban még ennél is több odafigyelést ígényel. Szelíden, de következetesen kell képezni. Nem domináns kutya, ezért
 tapasztalatlan kutyások is sikerrel tudják tanítani. A bobtail mozgásigénye nagy, de nem esik kétségbe, ha egyszer - egyszer elmarad  a séta. Nagyon játékos kutya szeret labdázni és apportírozni. Fürge és engedelmes, nagyon jól teljesít a különböző kutyasportokban. Kiváló családi kutya, de mindenki vegye figyelembe a választásnál, hogy rengeteg gondozást ígényel.
 
 

Boerboel

Bagi Csaba   
Boerboel
 
Származási helye Dél – Afrika
 
A boerboel zömök, izmos nagytestű kutya. A háta vízszintes, feszes és erős. A farkát általában kurtítják. A mellkasa széles és mély leér a könyékig, a lábai erősek és egyenesek. Nagy és erős a feje, kvadratikus jellegű. Az arcorri rész széles úgy 8-10 cm az orrnyereg egyenes, stopja közepes. Marmagassága kanok esetében minimum 66 cm, szukák esetében minimum 61cm. A szőrzet rövid és puha tapintású.
 
Színe a halványsárgától a sötétvörösig terjed csíkkal vagy a nélkül fekete maszkkal.<br> A boerboel kiegyensúlyozott idegrendszerű, magabiztos és nyugodt kutya. Igen hűséges, erősen kötődik a családjához, szükség esetén akár az életét áldozza azok védelmében. Családjával szemben engedelmes és készséges. Kivételes a terület őrző ösztöne, az általa felügyelt portára idegennek engedély nélkül behatolni nem sok esélye van. Csak akkor ugat, ha szükségét látja. Általában a puszta jelenléte elegendő a terület védelmére. Ez a kutya kifejezetten családcentrikus feltétlen szüksége van a gazda közelségére.
 
Önzetlen természetét tekintve, a családi környezet a legmegfelelőbb a számára. A család barátaival jól kijön, a háznál lévő egyéb háziállatokkal is problémamentes a kapcsolata. Idegen kutyákkal szemben azonban dominánsan viselkedik. Idegenekkel szemben éber és tartózkodó, de nem agresszív. A boerboel értelmes kutya, könnyen és gyorsan tanul, szeret a gazdája kedvében járni. A boerboel elsőkutyás vagy gyengekezű embernek nem javasolt. A neveléséhez erős kéz, határozott jellem, és ellentmondást nem tűrő magatartás szükséges. Mozgásigénye átlagos, de fürge és atlétikus eb. Képes órák hosszat gyalogolni, illetve a saját maga diktálta tempóban futni. Szeret labdázni és apportírozni. A származási helyén rajongásig szeretik, számtalanszor bizonyította milyen hatékonyan képes védelmezni a család értékeit. Tartása olyan helyen ideális, ahol nagy terület áll a kutya rendelkezésére. Származási helyét kivéve ritkán fordul elő.
 

Bolognese

Bagi Csaba   
 
Bolognese
 
Származási helye Olaszország.
 
A teste rövid, izmos és kvadratikus felépítésű. Kanok marmagassága 27-30 cm, szukáké 25-28 cm. A bolognese súlya 3-4 kg. Szőrzete hosszú, nagyon sűrű és testtől elálló. A fajtának nincs aljszőrzete. Szőrzete általában hófehér, de a halványsárga árnyalat megengedett. A bolognese kiegyensúlyozott, barátságos, kifejezetten jó természetű kutya. Értelmes, általában engedelmes, és készséges kutya.
 
Kiváló tulajdonságainak köszönhetően nagyszerű társ válik belőle. A jól nevelt bologneset gazdája bárhova magával viheti, nem lesz probléma vele. Ha valami szokatlant észlel, azonnal ugatással jelzi. A bolognese jól kijön fajtársaival és a többi háziállattal egyaránt. Szereti gazdáját és családja társaságát. Az egyedüllétet nehezen viseli, kifejezetten társa lény. Idegenekkel szemben eleinte tartózkodó, később barátságos és jókedvű.
 
A szőrzetét elegendő hetente egyszer ápolni, szőrét nem hullatja. A bolognese tanítása nem okoz problémát, könnyen és örömmel tanul. Átlagos a mozgásigénye, bár nagyobb sétákra is hajlandó. Erősen kötődik a gazdájához, így póráz nélküli séták alkalmával sem kell attól tartanunk, hogy önálló utakra indul. Ez a fajta hűséges és ragaszkodó társ, gazdájának sok öröme lesz benne.        
 
 

BORDEAUX-I DOG

Bagi Csaba   
 
BORDEAUX-I DOG
 
 
Származási helye Franciaország
 
A bordeauxi egy igen erős, zömök felépítésű kutya. Az őrző védő kutyák táborának egyik legrusztikusabb képviselője. A feje nagy, rövid és igen markáns. A kanok ideális magassága 60-70 cm, a szukáké 58-66 cm. A kanok súlya minimum 50 kg, a szukák ideális súlya 45 kg. Fedő és alj szőrzete is rövid és puha tapintású. Színe mahagónivörös és őzbarna lehet. Vörös vagy fekete maszkkal, bár az utóbbi igen ritka. Bátor és tántoríthatatlan kutya.
 
Nagyon meggyőzően tudja védeni a család portáját. Nem ugat sokat, de ha kiengedi öblös hangját annak bizony oka lehet. Kifutóban tartásra alkalmatlan. A család minden tagját szereti, igen ragaszkodó természetű, gyengéd és hűséges. A család portájának őrzése a vérében van és ezt szükség esetén hatékonyan végzi. Gyerekekkel szemben elnéző, azokat bátran védelmezi. A háziállatokkal jól megfér, bár ehhez a megfelelő idejű szocializáció elengedhetetlen.
 
Az idegenekkel szemben eleinte bizalmatlan, de ha gazdája jelzi szívesen látott vendég, ő is azonnal elfogadja. Fajtársaival szemben mindig dominánsan viselkedik, ezért erre feltétlen oda kell figyelni. A szőrzetének ápolása egyszerű, vedlési időszakban gumikefével gond nélkül eltávolíthatók a kilazult szőrszálak. Tanításához sok türelem, szeretet és kitartás szükséges. A gazdája hanghordozásából is tudja, mi az, amit jól tesz, és mi az amit nem. Remek családi kutya, jó az alkalmazkodó képessége. Mozgásigénye átlagos, napi néhány sétáltatással beéri. Ennek ellenére tartása elsősorban családiházba javasolt.             
 

Border Collie

Bagi Csaba   
Border Collie
 
Származási helye Anglia
 
 
Könnyed sportos, de kissé zömök felépítésű kutya. A kanok ideális magassása 53 cm, a szukák valamivel alacsonyabbak. A koponya széles határozott stoppal. Az arcorri rész és a koponya nagyjából azonos hosszúságú. Az arcorri rész az orrtükör irányában keskenyedő. Rövid és hosszúszőrű változat is létezik. Minden szín megengedett de a fehér nem lehet túlsúlyban. A leggyakoribb a fekete - fehér szín kombináció, de a rigókék és a trikolór is népszerű. A mozgás és munka igénye egyformán nagy.
 
A Border Collie az a fajta, amelyet a legelvakultabb Rertriever és Vizsla tartók is egy kinológiai zseninek tartanak. Szülőföldjén az angol - skót határvidéken mai is igen kedvelt és elterjedt munkakutya. Intelligenciája olyan fokú, hogy a munkáját szinte képzés nélkül is tökéletesen végzi.
 
Technikája bámulatos, úgy cserkészi be a terelendő állatokat mint egy ragadozó a szavannán. Lelapul a földre és amikor szükségét látja azonnal akcióba lendül. Sokszor párban dolgoznak. Sokukat csupán füttyel irányítanak. Nem véletlenül hívják a bordereket szem kutyának. Hiszen csupán átható tekintetükkel képesek irányítani a nyájat. 
 
 
 

Boston terrier

Bagi Csaba   
Származási helye Egyesült államok.
 
Kis termetű kutya, magassága nincs előírva. Súlya 7-11kg között mozog. A Boston terrier szőrzete rövid, sima és finom tapintású. Alapszíne mindig fekete vagy csíkos mindig fehér rajzolattal. A csíkos egyedek a preferáltak. Rajzolatok fehér arcorri rész, orrcsík, gallér és mellső lábak. A hátsó lábakon a fehér színezet nem nyúlhat a csánk fölé. Intelligens, eleven és játékos kutya.
 
Éber és figyelmes, de csak akkor ugat, ha valóban szükséges. Fajtársaival és a háziállatokkal egyaránt jól megfér. Idegenekkel szemben is barátságos és jóindulatú. Értelmes könnyen és gyorsan tanul, némi jutalom falat kellő lökést ad a tanulmányainak. Mozgásigénye átlagos, nem vágyik nagy sétákra, napi egy két rövid sétával is beéri. 
 
Jól alkalmazkodó kellemes lakótárs. Kistermetű, aktív minden iránt kíváncsi kutya. Szívesen alkalmazzák mezőgazdasági birtokokon és istállók környékén, kiváló rágcsáló irtó. Méreteit meghazudtoló vehemenciával őrzi gazdája portáját. Ugyanakkor nagyon játékos még idős korában is. Ideális társ gyerekek mellé, roppant toleráns, szinte mindent elvisel tőlük. Számára nagyon fontos hogy a gazdája közelségében legyen, kedvébe járhasson. Könnyen tanítható igényli a szellemi és a fizikai igénybevételt. Hazánkban nem túl elterjedt egyesek szerint a Francia Bulldoggal való rendkívüli hasonlósága mia
 

Bouvier des Flandres

Bagi Csaba   
 
Bouvier des Flandres
 
Származási helye: Belgium
 
A Bouvier középnagytermetű, több színben is létező, kitűnő terelő kutya. 
A flandriai pásztorkutya nem tartozik a legnépszerűbb fajták közé. Már a Napóleon hadseregében is használták őket, elsősorban a katonák hús utánpótlásának számító marhacsordák terelésére. A fajta kiegyensúlyozott idegrendszerű, nagy a funkcionális alakíthatósága. Hollandiában a határőrség és a rendőrség is használja a fajtát. Megfelelő képzés után vakvezetésre is alkalmassá tehető. Nem egy ugatósfajta, persze ez nem jelenti azt, hogy nem lenne elég elővigyázatos, éberen őrzi a reá bízott javakat. Normál esetben magas az inger küszöbe, nehéz kihozni a sodrából.  Két éves korára érik be teljesen, válik felnőtté.
 
Eredet:
 
a Bouvier des Flandres, mint a neve is mutatja flandriai származású. Flandria, egy természetes határokkal nem rendelkező terület Franciaország és Belgium között.
 
Megjelenése:
 
Marmagassága 58-69 centiméter, tömege 27-40 kilogramm. Kitűnő őrzőkutya, ami megnyilvánul félelmetes, tiszteletet parancsoló küllemében is. Szigorúságát jól fejlett szemöldöke, bajusza és szakálla még jobban kihangsúlyozza. tekintélyes megjelenése ellenére elsőrangú kedvenc, nagyon szereti a gyerekeket, mindig élénk. Ez a barátságos óriás bár egyáltalán nem mondható lustának, beéri kevesebb mozgással is.

 

Briard

Bagi Csaba   
Briard
 
Származási helye Franciaország
 
Közepes termetű kutya, magassága 56-68 cm között mozog. Alkalmazkodó képessége nagy, családi házban és lakásban egyaránt jól tartható. Szeret labdázni, nagyokat futni, sétálni. Értelmes, bátor és kitartó kutya. Gazdája portáját meggyőzően vigyázza. Kiegyensúlyozott idegrendszerű, engedelmes fajta, gazdája parancsait szinte azonnal teljesíti. Könnyen és gyorsan tanul. Családjával szemben hűséges és odaadó. A standard minden egyöntetű színt megenged kivéve a fehéret.    
 
A franciák egyik legnépszerűbb fajtája, a briard, avagy Berger de Brie. A fajtát állatok őrzésére és terelésére használják. Földművesek mindenes kutyája volt. Számtalan feladatot kellett ellátnia. Kitűnő családi kutya éberen őrzi családját és annak vagyontárgyait. Karakterét és intelligenciáját a mai napig megőrizte. Könnyen tanítható, bár olykor makacs és igen akaratos kutya. Egyenes nyílt jellemű kutya, természetes hajlama van az állatok összeterelésére. Gondolkodó intelligens és módszeresen dolgozó kutya, megfelelő tréning esetén minden terelési munkát képes elvégezni.
Terelő kutyák közül megfelelő választás.
 
 

Broholmer

   

Broholmer

Származási helye: Dánia

Megjelenése

Nagy testű, erőteljes felépítésű, szögletes, masztiff típusú kutya. Mozgása térölelő, egyenletes. Feje nagy, széles, szeme sötétebb gesztenyebarna, illetve sötétsárga. Füle lelógó, futás közben vízszintesen tartja. Végtagjai kifejezetten erősek, izmosak, egyenesek. Színe halvány fakóvörös, fekete orrtükörrel és maszkkal; vörösesbarna, olykor fekete pöttyökkel; fekete, a mancsokon, a farokvégen és a mellkason esetleg fehér jegyekkel.

Felépítése és a megjelenése a tosa inu kutyára emlékeztet.

Magassága 70-75 cm, testtömege 40-50 kg.

Felhasználása:

Kiváló őrző - védő fajta, erőteljes izomzatú és csontozatú kutya. Hatékonyan őrzi a családot és a hozzájuk tartozó területet és vagyontárgyakat

 

 

 

 

Bullmasztiff

Bagi Csaba   
foto forrása: borsonline 
 
Bullmasztiff
 
A bullmasztiff hatalmas termete és félelmetes külseje miatt sokan gondolják, hogy egy vérengző fenevad. Természetesen ez nem igaz, ő egy megbízható és éber őrkutya, ugyanakkor rendkívül nyugodt és csöndes természetű kutya. Szinte soha nem ugat. A gyerekekkel szemben türelmes és elnéző, kitűnő babysitter és családi kutya. Idegenekkel szemben általában barátságos, vagy közömbös. Higgadtsága mindaddig tart, míg magát vagy családját nem érzi veszélyben.
 
Óvakodjon mindenki attól, hogy családja közelében hangoskodjon, vagy olyan hirtelen mozdulatokat végezzen, amit ő támadásnak vélhet. Bizonnyal nem fog habozni, hogy szeretettei védelmére keljen, már pedig elhihetik, egy ekkora testű kutya ellen embernek esélye nincs. Tartását elsősorban családi házas környezetbe javaslom, nagy a mozgás igénye, de lustálkodni is nagyszerűen tud. Sajnos meglehetősen rövid az átlag életkoruk, mintegy 7 - 8 évet élnek. Aki egy jó őr kutyát szeretne, annak a Bullmasztiff jó választás lehet. A fajtának van Magyarországon elismert tenyésztőszervezete.
 

Cairn terrier

Bagi Csaba   
 
Származási helye Skócia.
 
 A cairn terrier háta egyenes, vízszintes és közepes hosszú. Lábai közepesen hosszúak, egyenesek és izmosak. A kis fej arányos a testtel. A koponya széles, határozott stoppal. Marmagassága 28-31 cm, de  arányosnak kell lennie a testsúllyal. A szőre nem göndörödhet és nem válhat szét választékként. A fedőszőrzet merev és dús. Az aljszőrzet rövid és puha. Színe a világosszürkétől a majdnem feketéig terjedhet. A csíkozottság minden színnél megengedett. A fül és az arcorri rész sötét rajzolata előnyös.
 
A fajta értelmes, vidám és kiegyensúlyozott. Eleven és játékos, játékban és a vadászatban fáradhatatlan. Éberen figyeli környezetét. A gazdájával szemben kedves és odaadó. Kissé makacs és öntörvényű kutya. A cairn terrier remek társa a gyerekeknek, szinte mindent eltűr tőlük, a durvább játékra sem reagál agresszíven. Fajtársaival és egyéb háziállatokkal probléma mentes a kapcsolata, ha gyerekkorától együtt van velük. Idegenekkel szemben barátságos, de különösebben nem vesz tudomást róluk. Szőrzetét évente kétszer kell kiszedni, ezt kézzel teszik. Időnként a hallójáratból is el kell távolítani a fölösleges szőrzetet. A megjelenése bozontos és rusztikus, a hozzáértők szerint söprűszerűnek kell lennie.  Tanításához sok türelem és tolerancia szükséges, ez a kis kutya igen megtudja makacsolni magát. Nagy mozgás igényű, szeret hatalmasak sétálni és szaladgálni. Elsősorban sportos életvitelű család részére javasolt.        
 

Cane Corso

Bagi Csaba   
Cane Corso jellemzése
 
 
A cane corso már külső megjelenése révén visszatántorítja a rosszban sántikálót. Rusztikus külseje csupa izom teste olyan vissza tartó erő, hogy aki egy ilyen kutyát lát a gazda portáján annak eszébe nem jutna, hogy a tulajdonos engedélye nélkül be tegye oda a lábát. A cane corsok idegenekkel szemben bizalmatlanok, már igen kicsi 4 - 5 hónapos koruktól jelzik, ugatják azokat. Az ős molosszustól rengeteg kitűnő tulajdonságot örököltek. Kitartásuk, munkabírásuk, megfélemlíthetetlen karakterük, család és gyermek szeretetük már - már legendás. Ezeket a kitűnő tulajdonságokat származási helyén úgy kamatoztatták, hogy paraszt portákat, gulyákat, csordákat őriztettek velük. Szicília legkedveltebb kutya fajtája volt és az a mai napig is. Itt "szicíliai dognak" is nevezik. A cane corso testi ereje álkapcsának hatalmas szorítása, kitartása alkalmassá teszi nagyvadak elfogására is. Olaszország legdélibb csücskében szívesen használják ilyen feladatokra is. Bár manapság a corso rendőri munkát nem végez, adottságai révén nagyon is alkalmas arra.
 
 
 Az 1700 -as években ellátott ilyen feladatot, sőt rabok őrzését és felkutatását is ő rá bízták. Ezeket a feladatokat olyan hatékonyan olyan keményen végezte, hogy egy idő után alkalmazásukat betiltották. A leírtakkal látszólag ellent mond, de a cane corso egy nyugodt természetű, kiegyensúlyozott idegrendszerű, de határozott fellépésű kutya. A rangsorban mindig ő akar az első lenni, és ebben nem ismer tréfát. Minden fajtársával kijön, amíg az elismeri, hogy a hierarchiában ő áll fölötte. Jaj annak a kutyának, amelyik ezt meg kérdőjelezi. A legkisebb jelet is megtorolja, ami az elsőbbségét kétségbe vonja. Jellemzően egy gazdás kutya, de mindenkit imád a családból, túl fűtött szeretete időnként már nehezen elviselhető. A gyerekek a corso számára a falka azon tagjai, akiket mindenkitől és bár mi áron meg kell védenie. Higgyék el, ezt gyakorlatból tudom. Biztosan állíthatom, én a corsoim számára maga az "Isten" vagyok, de a gyermekemet még velem szemben is a védelmébe vette. Egy egyszerű próbát tettünk, a lányommal szemben fenyegetően léptem fel, úgy tettem mintha meg akarnám ütni.
 
A cane corso rendkívül értelmes állat, tisztába volt vele a hierarchia csúcsát számára én testesítem meg, így még csak morogni sem mert rám, de oda állt kettőnk közé és valóságosan a testével fedezte a gyereket jelezve, ha kell még velem szemben is megóvja őt. Ezzel a magatartással végérvényesen és kitörölhetetlenül belopta magát a szívembe ez a fajta. A cane corso látása főleg szürkület után nem tökéletes, ellenben szaglása és hallása felülmúlhatatlan. A legkisebb neszt is meghallja, és azonnal járőrözni indul, ha idegent talál a portáján, annak bizony nem sok esélye marad a távozásra. Sem ember, sem állat elleni küzdelmében nem törekszik arra, hogy ellenfelét marcangolja, netán széttépje megsemmisítse. Ha a másik fél jelzi, megadja magát, a corso befejezettnek tekinti akcióját.

Cavalier King Charles Spaniel

Bagi Csaba   
Cavalier King Charles Spaniel Történelme 
A törpe spanielek származása, eredete még ma is vitatott. Többféle elképzelés ismeretes, melyek közül talán a legvalószínűbbnek tartott a spanyol eredet, miszerint a "spaniel" elnevezés is erre utal. A XV. században a kis törpe spánielek már Európa-szerte ismertek voltak, és a legtöbb királyi udvarban már tartották őket. Megszámlálhatatlan festményen, nagyon híres mesterek alkotásain tűnnek fel, mint például Van Dych, Watteau, Rubens, Reynolds, Strubbs és Landseer. A képek mellett írásos dokumentumok sokasága is bizonyítja a kis spanielek jelenlétét.
 
Sok elbeszélés szól a Stuartok törpe spánielek iránti szeretetéről. Amikor 1587-ben a Stuart Mária királynőt lefejezték, alsószoknyája alatt megtalálták a kis fekete-fehér spánieljét. A szerencsétlen kis állatot csak erőszakkal lehetett eltávolítani gazdája holtteste mellől. I. Károly (1600-1649) is egyike volt a "koronás rajongóknak", akit 1648-ban Wight szigeti száműzetésébe is elkísérte kis spánielje, Rogue. A Cavalier története szorosan összekapcsolódik II. Károllyal (1630-1685) akinek többek között a nevét is köszönheti („King Charles Spaniel”- Károly király spániel). Uralkodása idején óriási népszerűségre tettek szert. A király, rajongásig szerette őket, szinte soha nem lehetett látni kutyái nélkül, örömét lelte abban, hogy számos kis spániel kísérte ott még a parlamentbe és a hálószobájába is. II. Károly nagy gondot fordított a tenyésztésükre, mely a palotában folyt. Halála után öccse, II. Jakab (1633-1701) uralkodása alatt tovább virágzott e kis királyi ebek tenyésztése. Korabeli feljegyzésekből tudjuk, hogy több színben fordultak elo: fekete, fekete-fehér, vörös-fehér és tricolour. Kicsik voltak, igen finom csontozattal és finom arcorri résszel, amint az a korabeli festményeken is látható.
 
 

Cocker spániel

Bagi Csaba   

Spániel

 
Két fajtája a legismertebb a köztudatban az amerikai és az angol cocker spániel. A fő különbség köztük, hogy az amerikai változat kisebb. Spánielek remek vadászkutyák, ma is rendszeresen használják őket a feladatra. A spániel vidám, temperamentumos, odaadó, és kedves állat. Rajong a gyerekekért és a családjáért mind ezt szűnni nem akaró far riszálással és farok csóválással fejezi ki. A spániel éber és kitűnő jelzőkutya, bár az is igaz, nem ő a betörők rémálma. Számára minden idegen szeretni való jó barát. Vadász ösztönétől fogva szeret nagyokat sétálni, de ekkor sem távolodik el túlságosan gazdájától. Vadászat alkalmával szárazon és vízen egyformán jól dolgozik. Intelligens, könnyen képezhető kutya. Kiváló családi kedvenc, kedves, hízelgő, és igen játékos.
 

Cotton de Tuléar

Bagi Csaba   
 
Származási helye: Madagaszkár
 
Kis testű kutya, lábai egyenesek mancsai kicsik és kerekek. A kanok ideális marmagassága 28 cm, a szukáké 25 cm. A kan súlya 4-6 kg, a szukáé 3,5-5 kg. Szőrzete enyhén hullámos, vattaszerű, aljszőrzete nincs. A cotton de Tuléar színe mindig fehér, bár néhány sárga vagy szürke pötty megengedett. Barátságos és értelmes kutya. Olykor kissé makacs és önálló gondolkodású, de többnyire engedelmes. Éberen őrzi környezetét, és azonnal ugatással jelzi, ha szokatlant tapasztal. Társaságkedvelő igen rossznéven veszi, ha hosszabb időre magára hagyják. Jól alkalmazkodik, ezért gazdája szinte bárhová magával viheti.
 
Fajtársaival és más háziállatokkal gond nélkül együtt él. Gyerekekkel jól kijön, de soha ne hagyjuk, hogy ok nélkül macerálják. Idegenek érkezését ugatással jelzi, először bizalmatlan velük, később barátságos és jóindulatú. A cotton de Tuléar szőrzete túlzottan sok ápolást, nem igényel. Persze ettől függetlenül, heti rendszerességgel ki kell fésülni. Noha igen értelmes, tanításához következetesség és kitartás szükséges. Jutalom falatokkal erősen motiválható. Mozgásigénye átlagos, ez nem jelenti azt, hogy a rendszeres sétáltatást elhanyagolhatjuk nála. Ő egy kifejezett családkedvelő, kitűnő társasági kutya.     
 

Csau – csau

Bagi Csaba   
Csau – csau
 
Származási helye Kína.
A csau – csau rövid testű zömök, de arányos kutya. Háta vízszintes rövid és egyenes. Farka magasan tűzött, melyet a hátára görbítve hordja. Csontozata vastag lábai egyenesek és párhuzamosak. A fajta egyedi járása, a csánk merevségének a következménye. A kanok magassága 48-56 cm, a szukáké 46-51 cm. Két szőrváltozata van a kettő közül a hosszú szőrű változat az ismertebb és népszerűbb.
 
A hosszú szőrzet dús, egyenes szálú és eláll a testtől. A szőrzetnek bársonyos hatást kell keltenie. A csau – csau színe lehet fekete, vörös, kék, és krémszínű a leggyakoribb a vörös-őzbarna és fekete egyedek. A nyelve és a szájpadlása mindig kékesfekete. A csau- csau általában dominánsan viselkedik fajtársaival. A gyerekekkel azonban jól kijön, feltéve, ha azok nem bosszantják. A háziállatokkal a kapcsolata problémamentes. Idegenekkel szemben tartózkodó és éber. A csau – csau – nak határozott, de nyugodt és higgadt gazdára van szüksége. Természetes tekintélyt kell sugároznia a kutya felé. Az engedelmesség nem tartozik az erényei közé. A csau születésétől fogva egy öntörvényű akaratos fajta. Sok minden megtanítható neki, de a hosszú egyhangú foglalkozásokat nehezen tűri. Neveléséhez sok türelem és következetesség szükséges.
 
A csau nyugodt , arisztokratikus megjelenésű és büszke kutya. Gazdájához és családjához hűséges és ragaszkodó, bár mindig szorul bele egy kis makacsság. Éberen figyeli környezetét, és hatékonyan őrzi a  család portáját. Bátor, magabiztos és karakteres jellemű kutya. A csau – csau igen nyugodt, kevés mozgással is beéri. Kutya sportokra nem alkalmas, de kiváló családi kutya.           
 

Cseh terrier

Bagi Csaba   
Származási helye Cseh köztársaság
 
A Cseh terrier teste mérsékelten hosszú, lábai rövidek és egyenesek. Válla izmos könyöke, sem kifelé, sem befelé nem fordulhat. Mancsai nagyok, lábujjak íveltek mellső lábakon hosszabbak, mint a hátsón. Feje hosszú, de arányos a testével. A kanok ideális marmagassága 29 cm a szukáké 27 cm. Súlya nem lehet kevesebb 6 kg-nál és nem lehet nehezebb 10 kg – nál. A kutya szőrzete hosszú selymes és enyhén hullámos. trimmelik.Színe jellemzően a kékesszürke különböző árnyalatai, a világosbarna ritkább, de az is elfogadott. A végleges szín olykor csak 2 éves korra alakul ki. A Cseh terrier kiegyensúlyozott idegrendszerű, barátságos és jóindulatú eb.
 
Alkalmazkodó képessége remek ezért jól érzi magát lakásban és családiházban egyaránt. A terrierekhez képest meglehetősen engedelmes, szelíd és szófogadó. Kifinomult a szaglása. Ez a kutya jól kijön a fajtársaival és egyéb háziállatokkal. A gyerekekkel szemben barátságos és jóindulatú. Idegenekkel szemben tartózkodó, de nem agresszív. A cseh terrier értelmes kutya, könnyen tanul, szívesen jár gazdája kedvében. A korai szocializáció jó hatással van személyisége fejlődésére. Mozgásigénye átlagos, de szeret a gazdájával játszani, hancúrozni. Oda kell rá figyelni mert szívesen elkódorog. Aki egy kistestű, de mégis temperamentumos kutyát szeretne annak ő egy kiváló választás.         
         
 

Csehszlovák farkaskutya

Bagi Csaba   
Származási helye: a volt Csehszlovákia
 
A Csehszlovák farkaskutya testhossza valamivel nagyobb, mint a marmagassága. 
Testfelépítése mezomorf, atlétikus, meglehetősen inas.  
Farka rövid és magasan tűzött, lógatva hordja, ha figyel szabja formájúvá görbül. 
Mellkasa széles és mély, de nem ér le a könyékig.
Lábai egyenesek, jól kirajzolódó izületekkel, mellső lábai közel vannak egymáshoz, mancsai enyhén kifelé fordulna, lábujjai hosszúak és íveltek.  
Nyaka hosszú és izmos, emiatt az orrát könnyedén a földig hajtja.  
 
Feje:
  
Koponya felső része ívelt, a stop mérsékelten erős. Arcorri része vékony orrnyerge egyenes, ajkai feszesek.   
Harapása ollószerű vagy tétre harap. Szemei kicsik, enyhén ferde vágásúak.  
 
Marmagassága:
 
Kanok: minimum 65 cm  
Szukák: minimum 60 cm 
 
Súlya:
  
Kanok: minimum 26 kg
Szukák minimum 20 kg    
 
Szőrzete:
 
Szőrzete drótszerűen merev testhez simuló szálakból áll. 
Nyári és téli szőrzete meglehetősen eltér.      
A sz?rzetet hetente 1 - 2 alkalommal kell sörtekefével átfésülni. 
Vedlési időszakban célszerű kártoló kefével eltávolítani a fellazult aljszőrzetet.  
A csehszlovák farkaskutya nagyon értelmes könnyen és gyorsan tanul.  
A  monotóniát nehezen viseli, igyekezzünk változatos feladatok elé állítani.  
 
 
Színei:
 
Megengedett színei az ezüstszürkétől a sárgásszürkéig terjednek, világosabb mintával.  
A mellen és a nyak alatt a szín világosabb.
A sötétszürke szín is elfogadott. 
 
Jelleme:
 
A cseszlovák farkaskutya ereiben farkasok és német juhászkutyák vére csordogál.
Értelmes állat, erősen kötődik a gazdájához.
Nagyon keveset ugat. A szukák jelentős része évente csak egyszer tüzel.  
Falka társaival általában jól kijön, idegen kutyákkal dominánsan viselkedik. 
Ha jól van szocializálva, a gyerekekkel és a háztartásban élő más állatokkal is probléma mentes a kapcsolata.    
Kifinomult vadászösztöne miatt, idegen állatokkal szemben problémás lehet a viselkedése.    
Idegenekkel szemben tartózkodó a viselkedése.  
     
Sok mozgásra van igénye, szívesen kocog gazdájával.   
Kifinomult szaglása és vadászösztöne miatt csak tökéletes kerítéssel körülvett területen hagyjuk felügyelet nélkül, hajlamos a szökésre. 
 
,Alkalmazása:
  
Származási országában és néha máshol is vadászatra és rendőrkutyaként is alkalmazzák.    
 
 
 
 
 
 
 

Csivava

Bagi Csaba   
Csivava
 
Ő a világon a legkisebb termetű, de hatalmas szívvel megáldott kutyája. Származását tekintve mexikói. Ölebként tartják, holott igen tanulékony, igazi terrier temperamentummal rendelkező kiskutya. Súlya átlagosan 1-3 kg között mozog. Rövid és hosszú szőrű változatban is létezik. Minden szín és szín változat megengedett. Intelligenciája, kedvessége, ragaszkodása, hűsége és bátorsága átlagon felüli.
 
Némelyik igazi móka mester. Ezt a fajtát csak lakásban lehet tartani, de télen a magányos emberek ideális társa, családi kutyaként is megállja a helyét. Gyerekekkel jól meg van bár inkább őt kell féltenünk csemeténktől. Idegenekkel bizalmatlan. Már - már agresszívnek mondható. Rendkívül éber kitűnő jelző kutya hangereje, méretét meghazudtolja. Ha valami miatt meg kell fenyíteni, úgy meg tud sértődni, hogy a gazdája nem győzi kiengesztelni. Képes két napig is duzzogni. Egy gazdás kutyának mondható, de ennek ellenére mindenkit szeret a családból. Ne tévesszen meg senkit apró termete, nevelésére gondot kell fordítani. Könnyen és feltűnően nagy örömmel tanul.  Ennek ellenére egy szeretetre méltó kiskutya. A fajtának van elismert tenyésztőszervezete hazánkban.
 

Dalmata

Bagi Csaba   
Dalmata                                                                          
 
 
A Dalmata elegáns, mintázata különleges, külseje után a vizslákra emlékeztető kutya.
 
Tulajdonságai már kevésbé hasonlóak. Szimata rossz, ezért vadászatra soha nem használták. Régen hintókísérő kutyának alkalmazták. Elegánsan mutatott a lovak mellett. Szívesen tartották a nemesi házaknál, főként a lovak mellett az istállóban tartózkodott. Elegáns külleme miatt egyre népszerűbb. Aki Dalmatát szeretne tartani, számítania kell arra, hogy nagy a mozgás igénye. Bármennyi mozgásra, futásra azonnal kész. Néha önfejű, azonnal kihasználja az engedékenységet. Jelzi az idegeneket, de azokkal jóindulatú és barátságos.
 
A gyerekeket szereti, gazdájához ragaszkodó, néha már túlzottan is. Hízásra hajlamos ezért nagyon oda kell figyelni az etetésére. Bőre és szőrzete kényes, ezért vigyázni kell, hogy túl kemény felületre ne fektessük. Kimondottan ügyes mozgású kutya, ezért egyre többször tűnik fel agility versenyeken. Aki őt választja, egy remek családtaghoz jut. 
 

Dandie Dinmont terrier

Bagi Csaba   
Dandie Dinmont terrier
 
Származási helye Anglia. 
 
A Dandie Dinmont kistestű, különleges hátvonalú kutya, mely megszólalásig hasonlít a menyét hátvonalára. Első lábai rövidek, egyenesek, eléggé távol állnak egymástól. Feje nagy és zömök, de arányos a test többi részével, magas arcorri rész rövidebb, mint a koponya, keskenyedik az orr felé. Lelógó fülek alacsonyan tűzöttek. Ideális marmagasságuk 23 cm, súlyuk 8-11 kg. Bundáját puha aljszőrzet és merev fedőszőrzet alkotja. Tapintásra „ropogósnak” kell lennie és a hátán nem alkothat választékot. Kétféle színváltozat létezik: borszín, sötétkéktől ezüstszürkéig terjedő szín lehet, közepes árnyalatokat tekintik ideálisnak, fejtetőnek mindig krémfehérnek kell lennie.
 
A mustárszínű kutya szőrének színe a vörösesbarnától a bézsig terjedhet. Vidám, kiegyensúlyozott idegrendszerű, viszonylag nyugodt, értelmes kutya. Barátságos eb, rendszerint jól kijön a többi fajtársával, akár a lakásban, akár a szabadban találkozik velük. Megfelelő szocializáció esetén a többi háziállattal is problémamentes a kapcsolata. Gyermekeket szereti, azokkal barátságos és jóindulatú. Idegeneket ugatással jelzi, de ennél többet nem tesz. Egy évben legalább kétszer kozmetikushoz kell vinni, hogy az elhalt szőrzetet eltávolítsa a bundájából és fazonra nyírja a szőrzetét. Képzése nem különösebben nehéz feladat, de ügyelnünk kell a változatosságra és arra, hogy megfelelő időben jutalmazzuk. Ha gazdája sportos életmódú, ő szívesen elkíséri sétákra, kocogásra, de kevésbé sportos életmód sem zavarja, ahhoz könnyen alkalmazkodik.  
 

Délorosz juhászkutya

Bagi Csaba   
 
Délorosz juhászkutya
 
Származási helye Ukrajna.
 
Közepesen nagy termetű kutya. Igen erős, izmos testfelépítésű, vastag csontozatú kutya. Magassága 62-65 cm között mozog.  Igen hosszú, időjárás álló szőrzete van. Színe általában fehér vagy szürkés illetve krém színű.  A dél orosz juhászkutya domináns természetű, figyelmes és bátor. Szeret önállóan dönteni, felméri az adott helyzetet és ő mindig, azt teszi, amit helyesnek vél. Kiegyensúlyozott idegrendszerű, magas ingerküszöbbel. Nem ugatós fajta, kiváló területőrző. Jól kijön a gyerekekkel, családja birtokát bátran és állhatatosan vigyázza. Természetéből adódóan a gyerekekkel jól kijön. Ha más háziállatokkal együtt nő fel azokat a család tagjainak tekinti, óvja, védelmezi őket.
 
Megfelelő szocializáció esetén a macskák is biztonságban vannak tőle. Idegenekkel szemben bizalmatlan, azokat a gazda engedélye nélkül a család portájára be nem engedi. Tanítása nem egyszerű, a kemény kéz és a következetesség elengedhetetlen. A fajta nem való lakásba, neki szüksége van területre, amit kedvére őrizhet Nagy területtel rendelkező gazdák részére ajánlott.
 

Dobermann

Bagi Csaba   
Dobermann
 
Származási helye: Németország
 
Őrző védő kutya
 
Közepesen nagytermetű, de karcsú és elegáns megjelenésű kutya. Háta rövid, merev és izmos. Azokban az országokban, ahol engedélyezik, fülét és farkát kurtítják. Az eredeti fajtajelleg meg is kívánja. Mellkasa könyékig ér le. Mancsai rövidek, íveltek és zártak. Feje hosszúkás és feszes, enyhe stoppal. Dobermann harapása ollószerű. A kanok ideális magassága 70-72 cm, a szukáké 63-68 cm. Súlyuk 32-42 kg között mozog. Az FCI országokban a fekete-cserbarna és a barna – cserbarna színekben tenyésztik.
 
A dobermann igen agilis, éber és értelmes állat. Elszántan, nagy harci kedvel védelmezi a család vagyonát. Néha sokat ugat erről célszerű időben leszoktatni. Időben elkezdett és megfelelő szocializáció esetén a háziállatokkal és fajtársaival is jól kijön. A gyerekeket jól tolerálja, de azt nehezen tűri, ha játéknak nénik. Idegenekkel szemben tartózkodó, az általa őrzött portára nem engedi be azokat. Azonban, ha gazdája jelzi nincs semmi probléma, akkor ezt ő is elfogadja. Szőrzete túlzott gondozást nem igényel, elegendő hetente egyszer átkefélni a bundáját. Nevelése sok türelmet és következetességet igényel. Mindig egyértelműen a tudtára kell adnunk mit kívánunk tőle, és ezt szigorúan végre is hajtatjuk vele. Soha nem szabad megütni, a határozott fellépés, az ellentmondást nem tűrő hang egész jó eredménnyel kecsegtet.
 
A nem megfelelő bánásmódtól vagy félénk vagy pont az ellenkezője agresszív  lesz a dobi, bár alaptermészeténél fogva higgadt, kiegyensúlyozott idegrendszerűnek kell lennie. A dobermann okos, értelmes fajta könnyen és gyorsan, ráadásul szívesen tanul. Mozgásigénye nagy, szívesen sétál, fut, úszik. Szeret labdázni, hancúrozni, apportírozni elsősorban sportos életvitelű családnak javasolt. A dobermann jó teljesítményt nyújt a kutyás sportokban, nagy számban használják a rendőrök, katonák, határőrök. Kiváló őrző védő és családi kutya.          
 

Drenti vizsla

Bagi Csaba   
Drenti vizsla
 
Származási helye Hollandia
 
A drenti vizsla erőteljes és arányos testfelépítésű kutya. Magassága 55-63 cm - /+1cm megengedett. Súlyuk 25-35 kg között mozog. A drenti vizsla szőrzete sűrű, közepesen hosszú, de soha sem göndörödő. Megengedett színek fehér alapon barna, vagy narancssárga „takaró”, esetleg cserbarna rajzolattal, pettyekkel vagy anélkül. A drenti vizsla éber, munkaszerető és kíváncsi kutya. A rendellenes dolgokat ugatással jelzi, egyébként szelíd, barátságos és jóindulatú kutya. A legtöbb egyed szeret úszni, bár sokat előbb meg kell tanítani rá.
 
A gyerekeket szereti, megfelelő szocializáció után a háziállatokkal is remekül együtt él. Idegenekkel szemben sem barátságtalan, ezért kevésbé alkalmas őrző-védő faladatok ellátására. A szőrzete különösebb karbantartást nem igényel, ennek ellenére célszerű időnként kozmetikushoz vinni. A drenti vizsla intelligens és értelmes állat, kedvességgel és következetességgel gyorsan és könnyen tudjuk képezni. Mozgásigénye nagy szívesen fut, úszik, labdázik, apportíroz, a nagyobb sétákat is örömmel veszi. Kitűnő vadász, de az ügyességi sportokban is jól teljesít. Nagyszerű családi kutya.
 

Entlebuchi Pásztorkutya

Bagi Csaba   
Entlebuchi Pásztorkutya
 
 Entlebuchi pásztorkutya származási helye Svájc
 Alakja téglalapba foglalható, testhossza 20%-al meghaladja a marmagasságát. Széles mellkasa mély, háta vizszíntes és erős.
 Válla hosszú és ferde, lábai erősek és párhuzamosak, mancsa kerek és tömött. Farka gyakran természetesen is rövid, más esetekben abban országban ahol engedélyezett kurtítják.
 
 A koponyatető lapos, a stop enyhe, arcorri rész erős. A fajta szabályos harapása ollószerű, de a tétreharapás is megengedett.
 A kanok marmagassága 44-50 cm, a szukáké 42-48 cm (+ -) 2cm megengedett. Szőrzete rövíd és durvatapintású, fényes és testhez simuló.
 A fajta alapszíne fekete, amelyen cserbarna és fehér rajzolat látszik. Fehér orrcsíkja van, a nyak a szügy és a mancsok is fehérek.
 Szőre nem sok karbantartást ígényel, hetente egyszer át kell kefélni egy erős kefével.
 
 Az entlebuchi pásztorkutya, eleven és éber kutya, kiváló házörző ösztönnel rendelkezik. Kiegyensúlyozott idegrendszerű bátor kutya, többnyire szófogadó, de sohasem alázatos.
 Szeret mindig a család és a gazda közelében lenni, a kennelben tartást nehezen viseli.  Idegenekkel szemben tartózkodó, senkit nem enged be a gazda engedélye nélkül a portára.
 A fajtársaival és egyébb háziállatokkal is remekül kijön, ez származására vezethető vissza, hiszen elsősorban paraszportákon alkalmazták.
 Kifejezetten munkakutya vér buzog benne, sok mozgásra és munkára van igénye. Szeret játszani, sétálni, még póráz nélkül sem csatangolnak el gazdájuk mellől. Nagyon jól teljesítenek a kutyássportokban.
 

Erdélyi kopó

Bagi Csaba   
 
Erdélyi kopó
 
Származási helye Magyarország.
 
Közepes termetű, kvadratikus testfelépítésű kutya. Magassága a rövid lábú esetében 45-50 cm, a hosszúlábú esetében 55-65 cm. Aktív és mozgékony kutya, lakásban tartva viszont mindig nyugodtan viselkedik. Szellemi érettségét úgy 2-3 éves korára éri el. Az erdélyi kopó remekül érzi magát társaságban, tökéletesen elvan fajtársaival.
 
Egyéb háziállatok kevésbé vannak biztonságban tőle. Ez a ritka magyarfajta, csodálatosan kijön a gyerekekkel, idegenekkel szemben tartózkodó és gyanakvó. Szőrzete rövid és fényes a hosszúlábú változat szőre valamivel durvább tapintású. A hosszúlábú erdélyi kopó alapszíne fekete, azon cserbarna és néha fehér rajzolat látható, mely nem lehet nagyobb, mint a testfelülete egyharmada. A rövidlábú erdélyi kopó szőrzete vörösesbarna, fehér rajzolattal. Önálló gondolkodású értelmes és barátságos. Igazi vadászkutya, kiváló szaglással és végtelen kitartással.
 
A vadászattal kapcsolatos tennivalókat szinte magától végzi, egyéb dolgokra is megtanítható, de ahhoz sok idő és türelem szükséges. Mozgásigénye nagy, napi néhány órás sétáltatás szükséges a számára. Szívesen fut és úszik. Határtalan vadászösztöne miatt mindig legyen rendben a kerítés. Manapság leginkább nyomkövetésre használják. Családi kutyának is kitűnő, de kizárólag sportos családok részére ajánlott.  
      
 

Eurázsiai

Eurázsiai   
Eurázsiai
 
Származási helye Németország.
 
Közepes termetű kutya, súlya 25-30 kg. Sűrű aljszőrzete, közepesen hosszú, de laza és vastag fedőszőrzete van. Szinte minden szín elfogadott a fehér és a májszínt kivéve. Nyugodt, barátságos és értelmes kutya. Éber azonnal ugatással jelzi, ha veszélyt érez, azonban ok nélkül nem lármázik. Családtagjait szereti, azokhoz hűséges, Kennelben tartásra alkalmatlan.
 
Az alapos szocializáció elengedhetetlen nála. Az eurázsiai kutya, viszonylag könnyen tanul, de sok türelmet igényel. Mozgásigénye nagy, napi kimerítő sétákat kell tennünk vele. Szeret labdázni, apportírozni a kutyasportokat is szereti, bár említésre méltó eredményeket soha nem ér el.
 

Fáraókutya

Bagi Csaba   
 
Fáraókutya
 
Származási helye Málta. 
A fáraókutya elegáns erős felépítésű eb. Háta egyenes enyhén lejtős. Erős lábai és mancsai vannak. Feje ék alakú az agykoponya általában rövidebb az arc koponyánál, enyhe stoppal rendelkezik.
 
A kanok marmagassága ideális esetben 56 cm, szukáknál 53 cm. Szőrzete rövid és fényes. Színe a világosbarnától a sötét vörösesbarnáig terjed. A szőrzete különösebb gondozást nem igényel, vedlési időszakban egy gumi kefével az elhalt szőrzete gond nélkül eltávolítható.  A fáraókutya játékos, barátságos és jóindulatú kutya. Erősen kötődik a családjához, lakásban nyugodtan viselkedik. Ez a kutya dominánsan viselkedik a fajtársaival, erős vadászösztönnel rendelkezik, ezért a háziállatokkal a viszonya nem probléma mentes.
 
Ezeket ő zsákmányállatnak tekinti. Korai módszeres és határozott szocializációval ez a gond megoldható. Könnyen képezhető és jól alakítható. Mozgásigénye nagy, szeret nagyokat sétálni, futni, hancúrozni. Pórázról csak biztonságos helyen engedjük el, mivel úrrá lehet rajta a vadászösztöne. A fáraókutya örömmel vesz részt futóversenyeken.   
 

Fila Brasileiro

Bagi Csaba   
Fila Brasileiro
 
Származási helye Brazilia
 
Nagytestű, izmos és erős felépítésű kutya. Vastag csontozatú, kifejezetten robosztus megjelenésű eb. Bőre laza, nyakán lebernyeges. Mellkasa széles és mély a könyékig ér. Háta egyenes, különlegessége, hogy a far irányába emelkedik. A feje nagy, széles homlokkal, arcorri része rövidebb a koponyánál. Stopja gyenge az orrnyereg egyenes vagy enyhén ívelt. Kanok marmagassága 70-85 cm, szukáké 65-70 cm. A kanok súlya legalább 50 kg, a szukáké legalább 40 kg. Szőrzete rövid, sűrű és testhez simuló.
 
Színe igen változatos, a fehér, az egérszürke, és a foltos változat nem megengedett. Leggyakoribb a csíkos változat. A fila, családjával szemben szelíd, kedves és odaadó, mindig aláveti magát gazdája akaratának. Magabiztos fellépésű, bátor kutya kitartóan védelmezi családja portáját. Idegenekkel szemben távolságtartó, már-már agresszívnek mondható. Már rusztikus külseje, erőt sugárzó megjelenése is elrettenti a rosszban sántikálót. Az egyetlen fajta, amely kiállításon rámoroghat a bíróra. Jellegzetes imbolygó (poroszkáló) mozgása van.
 
A család gyerekeit kifejezetten szereti, azokkal toleráns, soha semmilyen veszélyben nincsenek tőle. Annál inkább azok, akik sanda szándékkal közelednek a felügyeletére bízott csöppségekhez. Az idegen gyerekeket már kevésbé tolerálja, a család portájára idegen személy engedély nélkül be nem teheti a lábát. A család barátait elfogadja, ha gazdája jelzi szívesen látott vendég. Azokkal a háziállatokkal, melyekkel együtt nő fel, gond nélkül elfogadja. Később már nem feltétlen fogadja el az odakerülő idegen állatokat. Fajtársaival szemben kifejezetten dominánsan viselkedik. Szőrzete nem követel különösebb gondozást. A fila csak határozott fellépésű, keménykezű embernek való. Városi környezetbe nem javasolt. Elsősorban nagyméretű kertel rendelkező portákat szereti. Szüksége van arra, hogy legyen neki terület amit őrizhet.        
 

Finn Spicc

Bagi Csaba   
Finn Spicc
 
A Finn spicc testfelépítése quadratikus, háta egyenes és erős, mellkasa mély, hasvonala enyhén felhúzott.
 Vállai erősek és hátrahúzottak, könyökei is erősek és egyenesek. Sem túl közel, sem túl távol nem állhatnak a testhez.
 Er?s lábak és tömött kerek mancs jellemzi.Közepes mérető feszes feje van. A homloka enyhén boltozatos , stop határozott.
 Az arcorri rész minden nézetben ékalakú.
 
 A kanok margmagasága 44-50 cm, a szukáké 39-45 cm. Ideális magasság a kanok esetében 47 cm, a szukák esetében 43 cm.
 A fedőszőrzete hosszú és  félig felálló. Színe vörösesbarna és  vörösesarany aljszőrzete mindig világosabb.
 A fajta rendkívül éber és kíváncsi. Kiegyensúlyozott, magabiztos karakter. Önálló gondolkodású, vállalkozó szellemű kutya.
 A család társaságát élvezi, de sokáig elszórakoztatja magát egy kedvenc játékkal, egy darab ronggyal
 A család tagjaival szemben szófogadó, de soha sem megalázkodó. A szaglása és a vadászösztöne is kitűnő. Meglehetősen kitartó, bátor és szívós.
 A Finn spicc  ha rendellenességet észlel azonnal jelez, sajnos néha akkor is ugat, amikor nincs rá szükség.
 Szeret ásni ezért akinek a kertje fontos, ezt minden képpen vegye figyelembe.
 
 Azonos nemű más kutyákkal jól kijön. Általában gyerekekkel sincs gondja, de nem szereti ha játékszernek nézik.
 Idegenek érkezését jelzi, de nem tetszeleg a ház őrzőjének szerepében, ne is várjuk el tőle. Az idegenekkel szemben tartózkodó, de nem barátságtalan.
 Az agresszív viselkedés teljesen távol áll természetétűl.
 Nagy a mozgás igénye, szeret nagyokat sétálni, szereti a szabadban kitombolni magát.
 Szabadban figyeljünk arra, ha poráz nélkül tartjuk, tulzottan ne távolodjon el tőlünk, mert hajlamos rá.
 Szabadszellű és kalandvágyó, hatalmas a vadászösztöne ezért könnyen elcsából egy kis saját szervezéű kirándulásra.
 Erős megbízható kerítést készítsünk, ha megakarjuk hiúsítani a szökési kisérleteit. Vadász és családi kutyának egyaránt alkalmas.
 
 

Foxterrier

Bagi Csaba   
Foxterrier
 
Származási helye Anglia.
Kis középméretű kutya, súlya 7-8 kg. Sima és drótszőrű változatban is létezik. Éber, figyelmes és aktív kutya. Szívós, bátor és magabiztos a viselkedése. Őszinte és akaratos, amit a fejébe vesz, attól nehéz eltántorítani.
 
Értelmes és okos állat. Szeret játszani, hancúrozni akár órákon át. A gyermekekkel jól kijön. A korai szocializáció elengedhetetlen ahhoz, hogy a háziállatokat megtűrje magakörül. Mindig figyelmes, de csak akkor ugat, ha igazi veszélyt érez. A család barátait lelkesen üdvözli. Könnyen és gyorsan tanul. Tele van energiával, imád játszani, a labda a mindene. Kutyasportokban kiválóan jeleskedik. Társnak is kitűnő, feltéve, ha mozgásigényét ki tudjuk elégíteni. Lakásban tartása különösebb probléma nélkül megoldható. Rendszeresen vigyük sétálni.  
 

Golden Retriever

Bagi Csaba   
Golden Retriever
 
Nagyon népszerű fajta, szőrzete szép, színe a krémtől az aranyig terjed, de sohasem vörös. Intelligens, könnyen képezhető remek vadászkutya. Békés és barátságos természetű, szereti a gyerekeket és a családja minden tagját. Mozgásigénye nagy, ezért inkább családiházba javasolt, persze megfelelő mozgatás esetén bárhol kiválóan tartható.  
 
 Idegenekkel szemben barátságos és jóindulatú, ezért őrző-védő feladatok ellátására alkalmatlan. Igen tehetséges vadászkutya, ezért a vadászok szívesen tartják erre a célra. Amerikában, a legnépszerűbb fajták egyike. Szőrzete rendszeres ápolást igényel. Közepes termetű súlya 30-35 kg. Remek családi kutya. 
 

Göndör szőrű retriever

Bagi Csaba   
 
Göndör szőrű retriever
 
Származási helye Anglia.
Közepes méretű, erős, izmos kutya. Szőrzete göndör, sűrű és teljesen vízálló. Színe máj és fekete lehet. Nagy mozgásigényű, értelmes és barátságos. A kanok domináns viselkedésűek. Általában éber, ha veszélyt érez, ugatással jelzi.
 
A gyerekekkel szemben türelmes, és óvatos, kivéve, ha azok játékszernek tekintik. Idegenekkel szemben tartózkodó, de nem barátságtalan. Szőrzete kevés ápolást igényel. Fő feladata a vízi vadak felkutatása, de nagyszerű családi kutya. Játékos, szeret, labdázni, apportírozni. 
  
 

Gordon szetter

Bagi Csaba   

Gordon szetter

 

A Gordon szetter rendkívül sportos külsejű, erős csontozatú, kitűnő izomzattal rendelkező vadászkutya.

Nagy a rajongó tábora. Annak idején a fajtát kitenyésztő nem a kutya szépségét, hanem a használhatóságát helyezte előtérbe. Ez jótékony hatással volt a fajta vadászatokon való alkalmazhatóságára. A szőre elegáns, de éppen ezért sok gondozást igényel. Régebben csak falkában tartották kifejezetten vadászati célokra. Ez a tendencia mára gyökeresen megváltozott. A Gordon szettert manapság elsősorban családi kedvencnek tartják.

A Gordon egy közepes termetű, hosszú szőrű kutya. Kiegyensúlyozott idegrendszerű, barátságos, gyermek és családszerető. Lakásban is tartható, bár nagy a mozgás igénye, amire feltétlen gondot kell fordítani.

Griffon Belge, Griffon Bruxellois és Petit Brabancon

Bagi Csaba   
Griffon Belge, Griffon Bruxellois és Petit Brabancon
 
A XIX. század végén alakult ki a három belga törpe griffon fajta a belga bérkocsisok istállóiban, ahol kisméretű terrier-szerű kutyák védték a területet a kártevőktől. 
 
Vitatott, hogy a németek Affenpinschere szolgált-e a griffonok alapjául, avagy a griffonok játszottak szerepet amannak a kialakításában. Kialakulásukban részt vett az English toy spaniel, a Yorkshire terrier és a rövidszőrű fajta (Petit Brabancon) kialakításában a mops. A három fajtát az alábbiak szerint választjuk el: Griffon Bruxellois (Brüsszeli griffon FCI 80), amely vörös színű és szálkásszőrű; Griffon Belge (Belga griffon FCI 81), amely fekete vagy fekete és cser avagy fekete vörös foltokkal színű és szálkásszőrű; illetve a Petit Brabancon (Kis brabanti FCI 82), amely vörös vagy fekete vagy fekete és cser színű és rövid szőrű. 
 
A három fajta standardja egyebekben teljesen megegyezik. A Kennel Club és más angolszász klubok egy fajtának ismerik el a három FCI által elfogadott fajtát Griffon Bruxellois vagy Brussels griffon néven, ahol a szín- és szőrváltozatokat egyben bírálják el. Vaskos, erős és zömök testalkatú kutya. Igazi terrier. Fülüket, farkukat korábban 1/3-nál kurtították, ma már kiállítási okok miatt nem gyakorlat. Széles kerek fejük van, határozott stoppal. Magasságuk általában 25-28 cm, súlyuk mintegy 3-5,5 kg. Két típusát, a kisebb és könnyebbet és a nagyobb és nehezebbet régebben külön bírálták. A szálkás szőrű fajták szőre bozontos, merev és közepesen hosszú. Őket trimmelni kell! A rövidszőrű fajta nem hullajtja szőrét, ezért hypoallergén, ajánlott allergiásoknak is!Színük, mint fentebb már írtuk, fekete, fekete-cser, fekete vörös foltokkal vagy vörös (valamennyi árnyalata a búzaszínűtől a sötét vörösig), de sohasem barna vagy kék. 
 
Kíváncsi, éber és figyelmes kutya. Nagyon erősen kötődik a gazdájához és annak családjához. Szeretnek folyamatosan a gazda közelében lenni, ennek érdekében képesek órák hosszat a nyomukban járni, bár nagyobb távolság megtétele nem ajánlott! Nehezen tűrik az egyedüllétet. Apró méretük miatt gazdájuk szinte mindenhova magukkal viheti. Nagyon játékos és figyelmes kutya. Szeret labdázni és hancúrozni. Minden szokatlant ugatással jelez. Szívesen tanulnak, értelmesek és engedelmesek, bár makacsak, mint minden terrier. Kiváló az alkalmazkodó képességük. Lakásban tarthatók, mivel valódi ölebek, de szeretik a kinti játékot. Nem szabad azonban állandóan kinntartani őket! Kifejezetten társaságkedvelő kutya, nagyon szeret az emberek társaságában lenni. Könnyen és gyorsan tanul, szeret a gazdája kedvébe járni. 
 
Szeret sétákat tenni, de a póráznélküli hancúrozást is kifejezetten szereti. Meglepően fürge, és sportos mozgású. Ha többen vannak együtt, hajlamos a gyengék elleni csoportos támadásra fajtára való tekintet nélkül. Nem fél a nagytestű kutyáktól sem. Tenyészteni  ahárom fajtát csak együtt lehet figyelemmel a "Take the smooth with the rough!" elvet, miszerint mindíg szálkászőrűt a simaszőrűvel kell pároztatni. Ebből is látszik a három fajta az FCI általi szétválasztásának következetlensége. Noha nincs ilyen szabály, egyes tenyésztők igyekeznek legalább a színhez szín elvet követni. Tenyésztésük nem könnyű; gyakori a csöndes tüzelés, vetélés, császármetszés.
 

Groenendael belga juhászkutya

Bagi Csaba   
 
Közepes méretű arányos, jó testfelépítésű kutya.
 
Színe mindig koromfekete a lábujjakon és a mellkason fehér foltok megengedettek. Energikusak és figyelmesek, éberen őrzik a család vagyonát. Szeretnek dolgozni, kitartóak, értelmesek, arckifejezéséből intelligencia sugárzik. Megfelelő szocializáció esetén jól kijön a fajtársaival és egyéb háziállatokkal is. Gyerekeket szereti, de nem szíveli, ha játékszernek tekintik. Idegenekkel szemben kissé félénk, távolságtartó. Szőrzete különösebb karbantartást nem igényel.
 
Célszerű idejekorán megkezdeni nála a szocializációt, vigyük idegen emberek közé, idegen helyekre, ismertessünk meg vele idegen helyzeteket. Értelmesek és gyorsan tanulnak, ehhez sok kedvesség és szeretet szükséges.  Mozgásigényük az átlagosnál nagyobb, bármikor készen állnak egy labdázásra, hancúrozásra. Szeretnek úszni, futni, apportírozni. Mindenféle kutyasportban jól szerepelnek, kitűnő családi kutyák.    
 

Grönlandi kutya

Bagi Csaba   
 Grönlandi Kutya
  
Származási helye: Skandinávia, pontosan nem meghatározott.  
 
A Grönlandi kutya teste nagy és erős. 
A testének hossza valamivel hosszabb mint a marmagassága, felépítése mezomorf.
Mellkasa széles és izmos, háta vízszintes és egyenes lágyéka széles. 
Fara enyhén lejt, vastag magasan tűzött farkát hátára görbítve tartja. 
Lábai egyenesek vastag csontokkal és erős izmokkal. 
Könyöke a test közelében van, de szabadon mozoghat.
Mancsai kör alakúak és vaskosak, nyaka rövid és jól izmolt.
 
Feje:
 
A grönlandi kutya boltozatos feje nagy, stopja határozott, de nem eltúlzó. 
Koponya ék alakú az orrhegy irányába keskenyedő. Orrnyerge tökéletesen egyenes.  
Felálló fülei kisméretűek, és háromszögletűek.   
Szemei ferdevágásúak és sem mélyen ülők, sem kidülled?k nem lehetnek. 
A grönlandi kutya harapása ollószeű.  
   
Marmagassága
 
Kanok minimum 60 cm  
Szukák 55 cm             
 
 
Szőrzete:
 
A sűrű és puha aljszőrzet felett, egyenes és durva fedőszőrzet található.
A szőrszálak nem göndörödnek, de még hullámosak sem lehetnek.                
A farok alsó részén erősebb és hosszabb szőrzet fejlődik.                        
Ennél a fajtánál az albínó kivételével minden szín és színkombináció megengedett.    
Sz?re gondozása tartásának függvénye, hideg körülmények között szabadban tartott egyedek szőre gyakorlatilag nem igényel gondozást.
Melegebb éghajlaton tartott, lakásba bejáró kutyák szőrét időnként át kell fésülni.   
             
Jelleme:
   
A grönlandi kutya igazi ősi típusú kutya, vérmérséklete is ennek megfelelő. 
Társnak nem alkalmas, egyszerűen természete nem megfelelő erre.  
Jelleme magabiztos és kiegyensúlyozott, független és önfejű.         
Domináns természetű fajta. Ritkán ugat, de annál többet vonyít.      
Szívesen vannak falkában, aki ilyen fajtára vágyik az legalább 2-3 egyedet vegyen.
A falkán kívüli kutyákkal domináns módon viselkednek.                                 
Vadászösztöne miatt, nehezen tartható más állatokkal.                                     
A család barátait és az idegeneket is kitörő örömmel fogadja.                                 
Házőrzésre alapjában véve alkalmatlan.                                                            
Tanítani nem nagyon lehet, önfejű akaratos fajta.                                                     
A grönlandi elsősorban szánhúzáshoz ért, arra lett kitenyésztve, hogy zord időjárási viszonyok között is tudjon dolgozni, nem családi eb.          
  
Mozgásigénye:
      
Mozgásigénye nagy, legjobb, ha egy szánt vagy egy kiskocsit tudunk vele húzatni, sétáltatással nem tudjuk energiáit lekötni. Képes több tíz kilómétert gyalogolni anélkül, hogy a fáradság legkisebb jelét mutatná.    
Szökős fajta, ügyeljünk a kerítés minőségére, e tulajdonsága miatt póráz nélkül se sétáltassuk. Hajlandó elbóklászni, lehet, hogy csak néhány nap múlva kerül elő. 
Szánhúzásra maximálisan alkalmas, meleg időben ne dolgoztassuk, nála ez 15 fok felett van.  
 
 
 

Hannoveri véreb

Bagi Csaba   

Hannoveri véreb


 

A Hannoveri véreb nevével ellentétben nyugodt, kedves fajta. Nevében a véreb szó a fajta feladatára utal, ami a sebzett vad utánkeresése. Ritka fajta szinte kizárólag vadászok tartják.Rendkívül szigorú szabályok szerint tenyésztik.3 éves korára válik testileg lelkileg éretté, ez alatt az idő alatt folyik a bevadászása, ami szakszerű kiképzést, nevelést igényel éppen ezért nem alkalmas első kutyának, érzékeny, a nem hozzáértő neveléstől félénkké válhat. Nyugodt természete és könnyű tarthatósága miatt viszont családi kutyaként is megállja a helyét. Gyermekek mellé azonban nem a legideálisabb fajta.

Gazdájára azonban Istenként tekint. Fajtársaival és a többi háziállattal jól megfér. Idegenekkel bizalmatlan, de sohasem agresszív, házőrzésre nem alkalmas. A napi rutin sétát unja, a szabadban érzi magát igazán elemében. Melankólikus kutyának tűnhet, de megfelelő motiválással sok mindenre megtanítható. Egy jólnevelt vérebet szabadon lehet engedni a kirándulások alkalmával, de a nem bevadászott kutyát is szemmel kell tartani, mert egy-egy vadnyom erősen szelektív hallásúvá teheti.

A kutyák között ennek a fajtának van a legjobb szaglása. Erős, tömör testalkatú kutyák, sima,rövid, kemény szőrzetét könnyű ápolni és aljszőrzete miatt kint is tartható, bár a gazda mellett érzi igazán jól magát. Nem tartható kennelben. Hosszú füle nem hajlamos a gyulladásra, egészséges fajta, a különböző kutyabetegségekkel szemben ellenálló.

Színe lehet szarvasvörös különböző árnyalatai, sötét és világos tigriscsíkos maszkkal. kanok: 50-56cm 35-45kg szukák: 48-53cm és 28-35kg


A leírást készítette Pajor Noémi

Holland juhászkujtya

   

Holland Juhászkutya

Leírás: 
Karcsú, elegáns, szép megjelenésű, de szívós, izmos kutya. Feje hosszú, elkeskenyedő. Szeme sötétbarna, orrtükre fekete, füle hegyes, felálló. Törzse hosszú, mellkasa mély, hasa felhúzott. Végtagjai jó csontozatúak, izmosak, erőteljesek. Farka a csánkig ér, lelóg. Szőrzete 2-3 cm hosszú, kemény, durva, sűrű; a fején és végtagjai elülső részén rövid. Színe gesztenyebarna vagy gesztenyebarna ezüst csíkokkal.

Tulajdonságai: Élénk, éber, tüzes természetű, de korántsem rosszindulatú, hűséges, megbízható.

Alkalmazása: Eredeti feladata a nyájak őrzése , terelése volt, manapság házőrzésre is használják.

Marmagasság: kan 57-63 cm, szuka 55-60 cm

Testtömeg: 28-30 kg

Várható élettartam: 12-14 év

Hosszú szőrű német vizsla

Bagi Csaba   
Hosszú szőrű német vizsla
 
 
Közepes termetű, jól izmolt, kitűnő felépítésű kutya. Magassága 60-66 cm között mozog. A szőre igen hosszú a hátán és a horpaszán. Színei egyöntetű barna, fehér pettyes barna, világos vagy sötét deres, barna takaróval. A fej és fülek mindig barna színűek, esetleg fehér rajzolattal(csillaggal vagy orrcsíkkal).
 
Barátságos, eleven és igen értelmes kutya. Örömmel és gyorsan tanul. A család tagjaival kedves és odaadó.  Kiegyensúlyozott idegrendszerű eb, az agresszivitás távol áll tőle. A gyermekeket szereti, azokkal elnéző és toleráns. A többi kutyával barátságosan viselkedik, megfelelő szocializáció esetén, egyéb háziállatokkal is probléma mentes a kapcsolata. Az idegenek jelenlétét ugatással jelzi, bár velük szemben is barátságosan viselkedik.
 
Mozgásigénye nagy, szeret futni, úszni, labdázni és apportírozni, remek nyomkövető. A képességeit a vadászok nagyra becsülik, nagyon megbízható munkakutyának tartják. Családi kutyaként is remekül beválik, ha a fölösleges energiáit le tudjuk kötni. Csak kifejezetten sportos család számára ajánlott. 
 

Hovawart

Bagi Csaba   
Hovawart
 
Közepes termetű, erős felépítésű munkakutya. Kiegyensúlyozott idegrendszerű, barátságos természetű kutya. Jellemzően egygazdás eb, noha mindenkit szeret a családból. Idős koráig megtartja a játékos kedvét.
 
Ok nélkül nem szokott ugatni, de ha veszélyt érez, bátran védelmezi a család tagjait, és azok vagyontárgyait. Gyerekekkel szemben türelmes és jóindulatú. Szeret nagyokat sétálni, játszani, hancúrozni. A hovawart kiválóan alkalmas mentésre, nyomkeresésre, sőt őrző-védő feladatokat is nagyszerűen ellát.
 

Ibizai kopó

Bagi Csaba   
Ibizai kopó
 
Származási hely Beleár – szigetek
 
Termete közepesen magas, van rövid és hosszúszőrű változata is. Az utóbbi változat igen ritka, bár a képen ilyen látható, ennek az oka személyes, nekem ez tetszik jobban. A vörös-fehér színösszeállítás preferált, bár az egyszínű fehér és az egyszínű vörös is elfogadható. Kiegyensúlyozott idegrendszerű, igen értelmes kutya. Engedelmes és könnyen tanul.
 
Lakó környezetét éberen vigyázza, ha valami rendellenességet tapasztal, azonnal ugatással jelzi. Gyerekekkel jól kijön, rajong a családja minden tagjáért, idegenekkel szemben azonban tartózkodó.  Idegen kutyákkal szemben dominánsan viselkedik, ezért mindig résen kell lennünk. Könnyen és jól tanítható. Bár nagy a mozgásigénye, lakásban is jól tartható. Vadászösztöne erős, ezért ügyeljünk a kerítésre, nehogy önálló utakra induljon.
 

Ír farkaskutya

Bagi Csaba   
 
Ír farkaskutya
 
Származási helye Írország.
 
Hatalmas testével az Ír Farkaskutya lenyűgöző látványt nyújt. Hasonlít a Skót Szarvasagárhoz, de nehezebb és zömökebb felépítésű annál. Méretei a világ egyik legnagyobb kutyájává teszi. Mellkasa nagyon mély és meglehetősen széles. Mellső lábai erős csontúak, függőlegesek és párhuzamosak. Könyökök a test alatt vannak, sem kifelé, sem befelé nem fordulhatnak. Combjai izmosak és hosszúak, térdei erősen hajlottak. Mancsai kör alakúak és mérsékelten nagyok. Erős nyaka hosszú és szépen ívelt. Feje hosszú és lapos, a kutya magasan tartja. Kanok szokásos marmagassága minimum 79 cm, de az ideális érték 81-86 cm között van. Szukák minimális marmagassága 71 cm. Kanok súlya legalább 55kg, szukáké minimum 41 kg. Szőrzete durva és érdes tapintású, a szem fölött és az alsó állkapcson hosszabb szálú szőrzet nő. Az Ír farkaskutya szürke, csíkos, vörös, fekete, őzbarna és tiszta fehér színekben ismert, de mind közül a szürke a leggyakoribb, legkedveltebb. Szőrzete színétől függetlenül a szemek mindig sötétek. Ez a fajta igen kiegyensúlyozott idegrendszerű, jó indulatú és szelíd természetű eb. Az agresszivitás teljesen távol áll tőle. Többnyire szófogadó és kedves, de nem alázatos kutya. Nem ugatós-fajta, öblös hangját ritkán ereszti ki.
 
Noha mérete ezt sugallja, ez az eb őrző-védő feladat ellátására teljesen alkalmatlan. Bár a veszélyt ugatással jelzi, ezzel ő megtette a magáét, másra nem hajlandó. Gyerekekkel jól kijön, más kutyákkal való kapcsolata is problémamentes. Vadászösztöne igen erős, ezért egyéb háziállatokhoz már kölyökkorában hozzá kell szoktatni. Ha megszokta a jelenlétüket, akkor azok is biztonságban lehetnek tőle.
 
Az Ír Farkaskutya rajong az emberekért, ezért sajnos a szívesen látott és a hívatlan vendégeket egyaránt barátként üdvözli. Szőrzete rendszeres és alapos ápolás igényel. Elhalt szőrzetét évente legalább kétszer el kell távolítani, hogy az új szőrnek legyen helye a növekedésre.<br>
Bár jelentős a mozgásigénye, a fejlődés időszakában ne erőltessünk rá túl sok mozgást, hogy csontozatának fejlődése megfelelő legyen. Jól alkalmazkodik ezért, ha néhány napig nincs lehetősége nagy sétákra azt is jól viseli. Könnyen képezhető igen értelmes fajta. A behívást ideje korán gyakorolni kell vele, hajlamos az önálló utakra. Manapság kizárólag családi kedvencként tartják.  
 

Ír szetter

Bagi Csaba   
Ír szetter
 
Gyönyörű vörös a szőrzete, néha a mellkason fehér folttal. Szetter kollégáinál karcsúbb. Rendkívül játékos, nagy mozgás igényű fajta. Kissé öntörvényű, viszonylag nehezen képezhető engedelmességre. Család és gyermek szeretete végtelen.
 
Ha bekerül a családba azonnal a szívébe zárja mindenki.
Sok szeretetet ad, de vissza is követel belőle. Szőrzete rendszeres karbantartást igényel. Termete közepes súlya 30 kg
 

Ír terrier

Bagi Csaba   
Ír terrier
 
Származási helye Írország
 
Az Ír terrier erőteljes, de nem zömök, inkább sportos felépítésű kutya. Teste 
mérsékelten hosszú. Háta egyenes és erős, soha nem süpped be a váll mögött. 
Farka magasan tűzött, felemelve hordja. Azokban az országokban, ahol megengedett 
a kurtítják. Mellkasa mély, de nem széles, a szegycsont nem ugorhat előre. 
 
Egyenes lábai mérsékelten hosszúak, a könyök nem érhet hozzá a testhez. A 
térdizület enyhén kirajzolódó, a csánk erősen leeresztett. Az ír terrier mancsa 
macskaszerű, kerek, tömött és kicsi.
 
Feje: Keskeny és hosszúkás. Ajkai szorosan záródnak, nem lelógóak. 
Fülei kicsik, háromszög alakúak, közepénél el?re hajlanak. Szemei kicsik , 
tekintete éber.
 
 

Jack Russell terrier

Bagi Csaba   
Jack Russell terrier
 
Származási helye Anglia.
 
Teste erős és izmos, kvadratikus felépítésű. Kanok ideális marmagassága 35 cm, szukáké 33 cm. Minimális magasság mindkét nemnél 26 cm. Sima és drótszőrű változata is létezik. A teljesen fehér egyedek preferáltak, illetve amelyeknek a fején és farok tövén némi folt látható. Szőrét vedlési időszakban naponta, az év többi hónapjaiban, hetente célszerű kikefélni. Sok mozgást igénylő, fürge, mindig jókedvű kutya. Éberen őrzi a család portáját.
 
Rengeteg energiával rendelkezik, szeret játszani, hancúrozni a gazdájával. Imád gödröket ásni a kertben, erről igyekezzünk már kiskorában leszoktatni. Nem lesz egyszerű, de ennek hiányában, veszélyben van tőle, virág és vetemény egyaránt Önálló gondolkodású, kissé akaratos fajta, hajlamos a dominanciára. A parson Jack Russell terrier igen értelmes, könnyen és gyorsan tanul. Ügyességi kutyasportokra nagyon alkalmas, de a rágcsáló irtásban is jeleskedik. Kitűnő társ a családban.
 

Japán spániel (Chin)

Bagi Csaba   
Japán spániel (Chin)
 
Származási helye Korea, ahonnan a X. sz. körül került az uralkodó ajándékaként a japán császári udvarba, ahonnan a XIX. századig sosem került ki. Utazók csempészték ki vagy vitték ajándékba a brit uralkodónak a XIX-XX. században, így terjedt el előbb Amerikában, majd Európában is. Apró termetű kvadratikus felépítésű kutya. Magasságuk 20-25 cm, súlyuk 2 – 4kg. Szőrzete hosszú lágy selymes és egyenes.
 
Nem simul a testhez, hanem inkább eláll tőle. A fekete – fehér a leggyakoribb szín, de a fehér - vörös szín (a vörös minden árnyalata a lemontól a mahagónig) is elfogadott. A japán spániel kedves, jóindulatú és igen vidám fickó. Szeret mindig a társaság középpontja lenni. 
 
Folyamatosan keresi a gazdája közelségét. Gyerekeket szereti, azokkal jól kijön, háziállatokkal a kapcsolata probléma nélküli, egyáltalán nem verekedős, sőt inkább kíváncsi, de nem is tolakodó. Büszke és öntudatos. Ritkán ugat, bár az idegeneket ezzel jelzi, de többet nem tesz. Szőrzete csak a hajlatokban hajlamos gubancolódni, ezért elég hetente 1-2 alkalommal azt kifésülni. Értelmes, viszonylag könnyen tanítható, mindent megért, de végrehajtás terén konok is tud lenni, túl sokat ne várjunk el tőle. A túlzott szigort vagy a testi fenyítést nem viseli. Mozgásigénye átlagos, szeret játszani, hancúrozni. Parányi termete tökéletesen alkalmassá teszi a lakásban tartásra. A japán chin tökéletes társ lehet minden családban. 
 
 
 

Karéliai Medvevadász kutya

Bagi Csaba   
Karéliai Medvevadász  kutya
 
Származási helye Finnország. Alkalmazása nagyvadak elleni vadászat. A karéliai medvevadász kutya testfelépítése zömök, testhossza nagyobb, mint a marmagassága, azaz (mezzomorf). Lábai egyenesek és párhuzamosak, megfelelően izmoltak. Első mancsa kerek, ívelt és zárt, előre néz, hátsó mancsa kissé nyújtott kevésbé ívelt, mint az első. Feje ék alakú A kanok ideális magassága 57 cm, a szukáké 52 cm. A kanok súlya 25-28 kg, a szukáké 17-20 kg. A fedőszőrzet kemény és egyenes szálú. Az alj szőrzet puha és meglehetősen sűrű. Színe fekete vagy matt fekete. Fehér orrcsíkkal, éles kontúrú fehér foltokkal. 
 
A karéliai medvevadász kutya éber, okos, gyors, és igen öntörvényű. Agresszív, ezért soha nem hátrál meg másik kutya elől. Képességeinek köszönhetően szinte mindig sértetlenül kerül ki a harcból. Bundája megvédi az időjárás viszontagságaitól ezért a szabadban is jól tartható. Fajtársaival szemben ellenséges és agresszív, meglehetősen domináns viselkedésű. Emberekkel szemben azonban, jóindulatú és barátságos. A családjához hűséges a család barátait könnyen elfogadja. Tartása nem egyszerű feladat. A kanokat együtt tartani nem ajánlatos, sokszor a szukák együtt léte sem megoldható. Egy kan és egy szuka együtt tartása azonban általában problémamentes.
 
Más háziállatokkal való együttléte állandó felügyeletre szorul. Nem tekinthető kifejezett családi kutyának. Szőrzete nem szorul különösebb gondozásra. Mint más skandináv fajtának neki sincs „kutyaszaga”. Mozgásigénye nagyobb az átlagosnál. Több órát is képes futni vagy sétálni. A bicikli melletti futást is kedveli. Szabadon engedni csak a kifejezetten jól nevelt engedelmes egyedeket lehet. Hajlamos a kószálásra, ha nem figyelünk oda akár napokig is elkóborol. Csak hozzáértő keménykezű gazdának javasolt, a származási helyén elsősorban nagyvadak vadászatára használják.
 

Katalán Pásztorkutya

   

Katalán Pásztorkutya (Perro de Pastor Catalan)

 

A katalán pásztorkutya vagy más néven Perro de Pastor Catalan, a katalán pireneusi kutya egyik fajtája. Nevéből adódóan juhok terelésére alkalmazzák. A kutya Katalónia mellett igen elterjedt faj Finnországban, Németországban és Svédországban is.

 

Sztorija

Spanyol (katalán) fajta; főleg a Pireneusokban tenyésztik rövid és hosszú szőrű változatban. Feltűnően szép megjelenésű, gyönyörű szőrzetű, szívós, rendkívül értelmes, élénk, jó temperamentumú pásztorkutya. Hazájában rendkívül megbecsülik, szeretik; pásztorkutyaként, nyájak mellett ma is sok kutya dolgozik.

Leírása

A katalán pásztorkutya marmagassága 45-55 cm, súlya 20-27 kg, persze a kan kutyák súlya több mint a szukáké. Bundája hosszú és lapos, de kissé hullámos is lehet; színe barquillo (vörösesbarna), szürke, fekete vagy ezen színek keveréke. Hátsó lábán kettős farkaskarom található. A fehér szín nem elfogadott. A fajtának van egy rövidszőrű változata is, de napjainkban már igen kevés van belőlük.

A fajtát eredetileg terelésre használták, de mára már népszerű házőrzőként, és kitűnő társ is. Vidám jelleme és mozgékonysága teszi alkalmassá a kutyás sportokra, főleg a gyorsasági versenyekre. Mivel eredetileg is a nyáj őrzése volt az egyik feladata, kitűnően alkalmas házőrzésre. Őrző mivolta ellenére viszont igen csendes, nyugodt és kiegyensúlyozott, ezért otthoni társnak is megfelel. A fajta hajlamos a combnyak-deformációra. Átlagos élettartamuk 12-14 év.

 

Viselkedése

Kissé konok természetű, a kanok más kanokkal ellenségesek lehetnek. Jól őrzi a házat, területet, a rábízott tárgyakat. Neveléséhez következetesség és empátia szükséges. Idegenekkel igen tartózkodó, még félénknek is tűnhet. Szereti a gyerekeket, más háziállatokkal, pl. macskákkal jól kijön, ha fiatalkorában megfelelően szocializálták. A szeretetet hatalmas odaadással, bájos de sohasem erőszakos hízelgéssel hálálja meg.

 

Kaukázusi juhászkutya

Bagi Csaba   
Kaukázusi juhászkutya
 
Származási helye Oroszország.
 
Kifejezetten nagytestű, erős izmos felépítésű, vastag csontozatú kutya. Lábai függőlegesek és párhuzamosak, mancsai oválisak zártak és boltozatosak. Impozáns széles feje van magasan tűzött fülekkel, ezeket általában rövidre kurtítják. Magasságuk kanok esetében minimum 65 cm, szukák estében minimum 62 cm. A kaukázusi szőrzete sima alj szőrzete dús. Különféle szürke árnyalatokban tenyésztik. Határozott fellépésű őrző-védő fajta. Nevével ellentétben elsősorban őrző feladatot lát el nem pedig a nyáj terelését.
 
Fő feladata a nyár védelmezése, farkasoktól, sakáloktól és ragadozóktól. A kétlábú rosszban sántikálókat is hatékonyan tartja távol gazdájától és annak nyájától. Rusztikus megjelenése és testi ereje már látványában is elriasztja a betolakodókat. A felügyeletére bízott területet elszántan és szívósan őrzi. Fajtársaiban dominánsan viselkedik. Magabiztos és kissé önfejű kutya. A családból mindenkit a falka tagjának tekinti, gazdát, gyereket, háziállatokat egyaránt és ennek megfelelő vehemenciával őrzi is azokat. Soha ne hagyjuk a kaukázusit felügyelet nélkül, ha a család gyereke, számára idegen gyerekkel játszik.
 
A kau folyamatosan figyel és a legkisebb félreérthető jelre a családhoz tartozó gyermek védelmére indul. Idegenekkel szemben tartózkodó, de család barátai örömmel üdvözli. A hosszú szőrű változatot legalább hetente egyszer át kell fésülni. Tanításához sok idő és rendkívüli türelem szükséges. Képzéséhez csak az kezdjen akinek komoly testi ereje, továbbá határozott kemény jelleme van. Csak olyan családba javasolt, ahol nagy területet, tudnak a rendelkezésére bocsátani.             
 

Keeshound

Bagi Csaba   
Keeshound.
 
A spitzfajták egyik ága, melyek a Balti-tenger vidékéről származnak. Kitűnő őrzőkutya, és különösen Hollandiában szaporították el. Elnevezése és meghonosodása mögött egy kis történelem húzódik meg. 1572-ben a hermignii csatában I. Vilmos csapatával a szabadban táborozott. Egy éjszaka sátrában mély álomba merült, amikor táborát az ellenséges csapatok megtámadták.
 
Kedvenc mopsz kutyája mindig mellette volt. Megnyalta gazdája arcát, hogy felébressze. I. Vilmos így csapatát összeszedve megnyerte a csatát. Ennek a győzelemnek az emlékére az orániai uralkodóház és híveik a mopszot mint kedvenc fajtát fogadták el. A XVII. század felé a nép fellázadt az orániai uralkodóház ellen, a lázadók vezére William KEES lett. Az oranista mopszkultusz ellentéteként egy ottani spitzfajtát használtak fel emblémának, s a vezérről Keeshoundnak nevezték el (ejtsd: "készhond").
 
A keeshound mindig figyelésre kész, soha nem marad észrevétlen előtte semmi. Az idegeneket hagyja közeledni, és a ház felé fordulva, ugatással jelzi, majd elszántan védi a házat a gazda megjelenéséig, de nem támad és nem harap. Gazdájához nagyon ragaszkodó, hűséges, figyelmes. Vadászszenvedélye is van, de ennek ellenére, mivel őrzésre, védelemre igen kitűnő, kimondottan őrzőkutyaként használják. Szőrzete egyenes, a lábak hátulsó felén zászlót alkot. Hosszú szőrrel borított farkát a hátára hajtja. A fedőszőr hegye fekete. Színe szürke és fekete keveréke. Az aljszőr világosszürke, vagy homokszínű, de nem sárga. Füle sötét, majdnem fekete, úgyszintén a háta és az arcorri része is. Magassága: kan 48 cm, szuka 43 cm.<br>
 
(Forrás: dr. Fábián Gyula, dr. Horváth György, id. Jilly Bertalan, dr. Kubinszky Ernő, dr. Markói Béla, dr. Ócsag Imre, dr. Sárkány Pál, dr. Szél György és dr. Tamás László: A kutya, Mezőgazdasági Kiadó, 1975)
 

Kelpie

Bagi Csaba   
Kelpie 
 
Származási helye Ausztrália.
 
Felhasználása: juhászkutya
 
Testfelépítése szögletes, mellkasa mély, de nem széles, bőre feszes. Feje rókáéra emlékeztet, arcorri része valamivel rövidebb a koponyánál. Határozott stop és enyhén domború konya jellemzi. A kelpie harapása ollós. A kanok magassága 46-51 cm, a szukáké 43-48 cm. Sűrű aljszőrzetét rövid, durva tapintású fedőszőrzet takarja. Ez így együtt kiválóan ellenáll az időjárás viszontagságainak.
A kelpie a következő színekben elfogadott: fekete, csokoládébarna, vörös, fekete-cserbarna, vörös-cserbarna, őzbarna, szürkéskék.
 
Napjainkban nem túl gyakori fajta. Gazdájával és családjával szemben hűséges és engedelmes. Kiváló jelző kutya, éberen vigyázza a környezetét, ha veszélyt érez azonnal ugatással jelzi. Sok mozgásra van szüksége, akkor érzi jól magát, ha futhat, hancúrozhat, labdázhat. Ha elég jól kifárasztjuk akkor nem kell tartanuk a külön utjaitól. Eredetileg nyájterelésre használták, ezért őseitől rendkívüli kitartást és fáradhatatlan munkabírást örökölt. Szinte minden kutyás sportban kiválóan teljesít. A kelpie jól megfér a fajtársaival.
 
Megfelelő szocializáció esetén a háziállatok is teljes biztonságban vannak. A gyerekeket szereti, idegenekkel szemben igen félénken viselkedik. Szőrzete nem igényel különösebb gondozást. Rendkívül értelmes kutya könnyen és gyorsan tanul. Igyekezzünk mindig valami munkát adni neki, foglaljuk le, különben komoly galibát okozhat nekünk.  
 

Kerry blue terrier

Bagi Csaba   
 
Származási helye Írország.
 
A kerry blue terrier zömök, arányos, és igen izmos kutya. Magassága kanok estében 48cm, szukák estében 45 cm. Súly 15-18 kg között mozog. Színe általában a világoskéktől a sötétkékig terjed. Szőrzete különleges és látványos, rendszeres nyírást és ápolást igényel. Szőrzete nem hullik és nem gubancolódik. A kerry blue terrier magabiztos, önálló gondolkodású, időnként akkor is ugat, ha nem kéne. Terrier véréből adódóan bátor, szívós és rettenthetetlen. Viselkedése őszinte és kiszámítható.
 
A gyerekekkel barátságos és toleráns. A macskákhoz és a háziállatokhoz, ideje korán hozzá kell szoktatni. Igen erős a vadászösztöne, ezért sétáltatás közben folyamatosan kontroll alatt kell tartani. Akaratos, kissé makacs természetű. A kanok, szinte mindig dominánsan viselkednek, idegen fajtársaikkal. Az ismeretlen emberekkel szemben tartózkodó és óvatos, de nem barátságtalan.
 
Gyerekekkel szemben barátságos és béketűrő. Makacs természete miatt kiképzése sok türelmet és kitartást igényel. A foglakozások mindig legyenek változatosak, különben hamar ráun és megmakacsolja magát. A szabadban hajlamos idegen kutyákra támadni, ezt soha se engedjük meg neki, különben később kezelhetetlenné válhat. Szeret labdázni, nagyokat sétálni, a kutya sportokban rendre jól teljesít. 
 

Kínai meztelen kutya

Bagi Csaba   
Kínai meztelen kutya
 
Extrém külsejét, bármilyen hihetetlen nem a tenyésztői túlkapás, hanem valamilyen genetikai mutáció alakította ki. Eredetét pontosan nem ismerjük, több földrészen több néven is tenyésztik a fajtát. Nagy valószínűséggel jelenlegi formáját a kínaiak alakították ki. Ők ehető kutyának is nevezték a fajtát, felhizlalva ünnepnapokon fogyasztották .
 
A kutya különlegessége, hogy az emberhez hasonlóan verejték mirigyei vannak, ezért, ha melege van nem lihegéssel, hanem az emberhez hasonlóan izzadással adja le a felesleges hőt. Bőrük érintése puha, de vastagabb és durvább a szőrös társainál. Plusz 10 fokig nem kell tartanunk a megfázásától, az alatt viszont célszerű valami rucit rádobni. Ideális körülmények között akár 18 évig is elélnek. Minden szín és szín kombináció megengedett nála. Magassága 28-33 cm. Súlya maximum 5,5 kg lehet.
 
 

Kis oroszlánkutya

Bagi Csaba   
Kis oroszlánkutya
 
Kistestű 4-8 kg súlyú hosszú szőrű kutya. Szőrzetét hagyományosan és tudatosan oroszlán fazonra nyírják.
 
Ez alapján könnyen megkülönböztethető a többi pincsfajtától. Lecsupaszított farka végén kis bojtot hagynak, mellyel még jobban hangsúlyozzák oroszlánszerű megjelenését. Igazi hasonmása /paródiája/ az állatok királyának .Középkorban az arisztokrácia kedvenc fajtája volt,
 
Népszerűsége később jelentősen csökkent. Intelligens, értelmes és jóindulatú állat. Szereti gazdáját, egy kis játékra mindig hajlandó.
 
 
 
 
 

Komondor

Bagi Csaba   
Komondor
 
Nagytermetű de igen mozgékony. Idegenekkel nem barátkozó természetű. Ok nélkül nem ugat, de ha öblös hangját hallatja annak bizony oka lehet. Hatalmas bundája alól néha előcsillanó szeméből bátorság határozottság és bizalmatlanság tükröződik. Impozáns, szinte félelmetes megjelenésű kutya, ősi magyarfajta. Szőr, ami fedi talán nem is szőrzet inkább kabát vagy suba. Nyáron hűt, télen fűt, pompás dísze a kifejlett kutyának.
 
A komondort szőrzete mind az időjárástól, mind a külső támadásoktól kiválóan megvédi. Szinte páncélként viseli magán. Pásztorok segítője, nyájak kérlelhetetlen őre. Formáját, temperamentumát őrzik gondos tenyésztők, évszázadok óta. A felügyeletére bízott területet módszeresen őrzi, szinte percre pontosan indul járőrözni rajta. A gondjaira bízott portára idegen csak akkor teheti be a lábát, ha arra gazdája láthatóan engedélyt adott. Ha nem érez veszélyt rendkívül csendes és nyugodt természetű eb. Kategóriájának egyik legjobb választása.
 

Közép Ázsiai Juhász

Bagi Csaba   
 
 
Hatalmas és fenséges. Csodálatos kutya fajta.
 
Több típusa is van. Létezik egy vékonyabb és egy erősebb felépítésű változat. Sajnos a fajta nem homogén. Színben is több változatát ismerjük. Tökéletesen végzi a munkát, amit a nevében hordoz. Ha valamelyik fajtára, ő rá biztosan rá illik a farkas ölő jelző. Ez a kutya napjainkra sem veszítette el kiemelkedő tulajdonságait. Népszerűsége nőtőn nő, nem véletlen hogy egyike lett az elismert testőröknek.
 
Azt mondják róluk tekintélyes kutya, ami komoly embereknek való. Intelligens, de akaratos kutya, megfelelő hozzáértés és kitartás mellett, jól képezhető. Aki egy igazi bátor és rettenthetetlen őrző-védő kutyát szeretne az bátran válassza a közép ázsiai juhászkutyát.   
 

Kuvasz

Bagi Csaba   
Kuvasz
 
Ez a lenyűgöző megjelenésű és kissé öntörvényű, ugyanakkor gazdájáért akár az életét is áldozni kész eb, ázsiai eredetű.
A kuvasz karrierje kezdetén mének, gulyák őrzésével foglalkozott, míg mára feladatkörük megváltozott.
 
Manapság majorok, tanyák, parasztporták, objektumok őrzésével foglalkozik, és ezt a munkát igen hatékonyan végzi. Ő is az egygazdás kutyák közé tartozik. Rendkívül makacs, akaratos fajta. Tudatos kiképzésére nem sok esély van. Nevelésére kitartás, kemény kéz és kellő szigor szükségeltetik. Nem ő az igazi családi kutya, de területőrző munkáját tökéletesen végzi.  Viszonylag nagy termetű kutya.
 
Szőrzete dús és erős, a szélsőséges időjárási viszonyoktól tökéletesen megvédi. Szőrzete különösebb karbantartást nem igényel, ennek ellenére célszerű legalább 2 hetente átkefélni azt, ezzel elkerülhetjük a gubancolódást és a filcesedést.  Ha családiház, vagy objektumőrzésre keresünk kutyát ő egy kitűnő választás.
 

Labrador Retriever

Bagi Csaba   
Labrador Retriever
 
A Labrador a legkedveltebb fajta valamennyi retriever között.
Főleg sokoldalúságáról nevezetes. Mivel a labrador mentes az agressziótól, az ember ideális társa. Közepes termetével erőteljes felépítésével nem túl zömök, nem túl törékeny, így sok mindenhez megfelel. Leginkább vadászatra használják.
 
A retriever, a vadat elhozó kutyák királya. Évtizedeken keresztül arra tenyésztették, hogy az erős állkapcsát óvatosan használja. Házőrzésre alkalmatlan, bár családtagjaiért bátran ki áll. Funkcionális alakíthatósága lehetőséget biztosít arra, hogy akár kábítószer kereső, akár vakvezető kutyát képezzenek belőle. Kifejezetten család szerető rajong a gyerekekért, szeret velük hancúrozni, szinte mindent eltűr tőlük. A kutyák népszerűségi listájának mindig a legkeresettebb tíz fajtája között található.
 
 
 

Laekenois

Bagi Csaba   

Laekenois

A belga juhászkutya elegáns, arányos, közepes méretű kutya. A harmonikus felépítése és fenséges testtartása elegáns megjelenést biztosít. Önálló kutya, az idő során megszokta a szabadban való életet, ellenálló a zord és gyakran változó időjárással szemben. A belga juhászkutya felépítéséből adódóan figyelemreméltóan gyors. Rendkívül nagy mozgásigénye van. Eredeti munkájából adódóan képesnek kell lennie egész nap a nyájat őrizni a támadóktól. Kitartó és bátor védelmezője a gazdájának és az egész családnak. Nagyon éber és kíváncsi fajta. Akit ismer és szeret, ahhoz nagyon lojális, de idegenekkel szemben meglehetősen tartózkodóan viselkedik. Játékos fajta, jól tanítható.

 

Már a XIX. század végén megtalálható volt Belgium területén számos különöző típusú és szőrzetű juhász- és terelőkutya. Hogy ebben az össze-visszaságban "rendet teremtsenek", pár lelkes kynológus elhatározta különböző fajták elhatárolását/kialaktását. A csoport vezetője professzor A. Reul volt, a Curegehm-i állatorvosi iskola docense. Ő tekinthető a fajta kialakítójának, de legalábbis az irányelek első meghatározójának. 1891 szeptember 29-én megalakult a Belga Juhászkutyaklub, és még ugyanebben az évben, november 15-én prof. A. Reul megszervezett egy találkozót, ahol 117 kutya jelent meg a gazdáival. Az elkövetkezendő években végbenet egy erős szelekció, ahol csak a típusos, erős wesen-ű kutyákat vonták be a modern Belga juhászkutya megteremtésébe.

Laekenois: A laekenois szőrzete bozontos és durva, szinte mindenhol 6cm hosszúságú. A szem- és fartájon nem lehet hosszú. Az alsó állkapcson kis szakáll található, ami durva és kemény. A szőrzet színe a barna minden árnyalatát felveheti.

Landseer

Bagi Csaba   
Landseer
 
Származási helye Kanada/Európa.
 
Nagy, erőteljes és harmonikus felépítésű kutya. A háta egyenes, vízszintes, széles és erős. Bordái jól íveltek. Könyökei szorosan a testéhez simulnak. Az arcorri rész kicsivel rövidebb az agykoponyánál. Stop jól látható, de mégsem hangsúlyos. Lábai egyenesek, erősek és jól szögeltek. Lábujjaik között úszóhártya található. Szárazon és vízen egyaránt otthon érzi magát. Megjelenése impozáns és elegáns.
 
A feje nagy és nemes vonású, kifejezetten elegáns kutya. A kanok magassága 72-80 cm, a szukáké 67-72 cm.
Szőre puha tapintású, egyenes és hosszú. Alapszíne fehér, melyet igen kontúros fekete foltok tarkítanak. A fej mindig fekete, fehér szimmetrikus orrcsíkkal. A landseer barátságos, kiegyensúlyozott természetű kutya. Nem ugat sokat, imád úszni. Noha kifejezetten békés, ha szükségét látja hatékonyan tudja őrizni családja portáját. Kiváló családi kutya, együttélése más háziállatokkal problémamentes. A gyerekekkel szemben gyengéd, szereti és óvja azokat. 
 
A vízpart mentén játszó gyerekekre, mint egy úszómester felügyel. A jó szándékkal közeledő idegeneket barátságosan fogadja. A szőrzete rendszeres ápolásra szorul. Mivel gyorsan növekedő nagytestű kutyáról van szó a fejlődési periódusban kifejezetten jó minőségű eledelre van szüksége. Komoly bundája miatt jól tűri a hideget és a vizet egyaránt. A landseer nevelése nem nehéz feladat, értelmes könnyen tanuló fajta. Mozgásigénye átlagos, de szeret nagyokat sétálni, a gazdával játszani, labdázni. A jól nevelt landseer nem kóborol el, de ha víz van a közelben legyünk résen. 
Többnyire családi kedvencként tartják, olyan helyre ajánlott, ahol nagy terület áll a kutya rendelkezésére.
 

Lengyel Alföldi Pásztorkutya

   
 
 
 Lengyel Alföldi Pásztorkutya
 
 Testhossza valamivel nagyobb, mint a marmagassága. Háta vízszintes, fara rövid és enyhén lejtős.
Mellkasa mély, de nem lehet túl széles a hasvonala enyhén felhúzott.
 A lábai egyenesek, mancsai óválisak. Azokban az országokban, ahol megengedett a farkát kurtítják.
 A feje nem túl nagy, a stop határozott vonalú. Az arcorri rész és a koponya hossza megegyezik.
 Harapása ollósszerű, esetleg tétre harap. A kanok marmagasága 45 - 50 cm, a szukáké 42 - 47 cm
 
 A kanok 20 kg súlyuak, a szukák 18 kg súlyuak.. A fajtának hosszú, bozontos és durva tapintású szőrzete van.
 Minden szín megengedett, de a szürkével, vagy a feketével kombinált fehér, illetve a az egyszínű szürke a leggyakoribb.
Szőrzetét hetente egyszer legalább ki kell fésülni, hogy a gubancosodást megelőzzük.
 Engedelmes és éber kutya. Kiválló házőrző, a gazdájával szemben engedelmes és hűséges, de soha nem alázatos. Memóriája tökéletes,
 érzelmileg kifinomult. A gyerekekkel mindaddig jól kijön, amig azok nem tekintik játékszernek.
 
 Más kutyákkal és egyébb háziállatokkal is felhőtlen a kapcsolata. Idegenekkel szemben tartózkodó, ő dönti el kivel barátkozik és kivel nem.
 Könnyen és gyorsan tanul, szereti megoldani a feladatokat, a monotónitást viszont nehezen tűri. Ezért igyekezzünk változatos feladatokat kitalálni neki. Alapvetően marhaterelésre és csordaőrzésre alkalmazták, ezért őseitől nagy mozgásígényt örökölt. Kifejezetten szeret kreatívan dolgozni, terelni, őrizni, ha erre nincs lehetősége, szívesen labdázik és sportol.
 
 

Leonberger

Bagi Csaba   
Leonberger
 
Származási helye Leonberg
 
A Leonbergi egy nagy testű erős csontozatú és izomzatú, gyönyörű dús szőrzettel megáldott kutya. Idegrendszere kiegyensúlyozott, kifejezetten gyermek és család szerető. Szokták volt mondani a leonberginek a termetétől, csak a lelke nagyobb. Számára a családja mindennél fontosabb.     
Harmonikus magatartása miatt vakvezetésre is kiképezhető. Későn érő típus, 2 éves kora után már komolyabb terhelésnek is ki tehetjük.
 
A leonberginek gyönyörű feje van tekintetéből, értelem sugároz. Az alap engedelmességi feladatokat, ül-fekszik-áll- könnyen és gyorsan elsajátítja. Inger küszöbe magas, szinte a végletekig eltűr mindent, ha viszont akcióra szánja el magát támadása feltartóztathatatlan. Fajtársaival szemben elnéző, végső esetben ellenfelét ledönti és leszorítja soha sem marcangol. Szeret nagy sétákat tenni, örömmel tölti az időt vízparton, kimondottan jó úszó. Hatalmas termetéhez, meglepő gyorsaság, robbanékonyság párosul.
 
Nagy a terület és a mozgás igénye, tartása csak kertes házba javasolt. Aki egy nagyméretű elegáns és családszerető házőrző kutyát szeretne vásárolni annak a leonbergi egy kitűnő választásnak, ígérkezik. A fajtának van Magyarországon elismert tenyésztő szervezete neve Magyar Leonberger Klub címe, telefonszáma honlapunkon megtalálható. Aki kiskutyát szeretne vásárolni, kérje a klub segítségét.    
 
 

Lhasa Apso

Bagi Csaba   
Lhasa Apso
 
 
Kistermetű de igen harcias kutyáról van szó. Méreteit meghazudtoló agilitással őrzi lakóhelyét.
 
Hosszú és látványos szőrzete álladó karbantartást igényel. Kitűnő hallása miatt remek jelző kutya. Szeretetre méltó családi kutya. Sok mozgást igényel, szeret nagyokat sétálni. Egy kis játékra azonnal rá vehető.
 

Magyar Agár

Bagi Csaba   
Magyar Agár
 
Származási helye Magyarország.
 
A Magyar Agár rendkívül gyors szívós, és kitartó vadász. Régmúlt idők vadászainak elengedhetetlen társa volt. Többször is a kihalás szélére került, de ezt a méltatlan véget hála istennek, minden esetben elkerülte. Igazán nemzeti kutyává Széchenyi István, a reformkor nagy alakja tette az agarat.
 
Az ő idejében az agár versenyek társadalmi eseménynek számítottak és az ország jelentős személyiségei ezeken rendszeresen részt vettek. Abban az időben rendkívül népszerű volt a magyar agár. Később a világháborúk és egyébb okok odavezettek hogy majdnem kihalt, szerencsére mindig akadt valaki, aki felkarolta a fajtát és ezzel megmentette az utókornak.
 
Ennek mindannyian örülhetünk, hiszen ezzel egy rendkívül elegáns és sportos kutya lett megmentve, mely ráadásul nemzetünk egyik jelképe. Amellett hogy kitűnő vadász és sport kutya, még őrző védő vénával is rendelkezik Családjával rendkívül kedves ragaszkodó fajta. Nagyon játékos és szinte igényli a fizikai terhelést. Kategóriájának talán legjobb választása.
 

Magyar Vizsla

Bagi Csaba   
Magyar Vizsla
 
 
A vizslák között a legintelligensebbnek mondható, a gazdájához leginkább kötődő legsokoldalúbb kutya. Szépségével, ragaszkodásával, bárkit képes azonnal levenni a lábáról. Nyugodt vérmérsékletű.
Rövid szőre és barátságos természete miatt, bátran ajánlható lakásban tartásra is.
 
Kifejezetten jó indulatú, kissé érzékeny lelkületű, a durvaságot nem viseli el. Nagyon játékos, imád dolgozni, vadászni. Rendkívül nagy a mozgás igénye. A vadász szájhagyomány szerint " a Német Vizsla magának vadászik, míg a Magyar Vizsla a gazdájának "Szeméből melegség és szeretet árad”. Lehet, hogy kedvenc fotellukat elorozza, de higgyék el, nem fognak haragudni érte.
 
Az is lehet, hogy a betörőt nem fogja elrettenteni, de őt nem is ezért tartjuk. Összefoglalva, aki egy kitűnő vadászkutyát, esetleg egy kitűnő sportkutyát, netán csak egy odaadó társat keres az, bátran válassza a Magyar Vizslát.
 

Malinois

Bagi Csaba   
Malinois
 
Származási helye Belgium.
 
A malinois a legősibb belga juhászkutya fajta. Szőre rövid, teste közepes méretű és súlyú. Jó felépítésű, szikár izomzattal megáldott fajta. Rendkívül értelmes, könnyen tanul. Engedelmes, feltétel nélkül elfogadja, mi több lesi gazdája parancsait.
 
Nagy mozgásigényű eb, szinte minden kutyasportra alkalmas. Kiváló családi kutya, jó szocializálással, mind fajtársaival, mind egyéb háziállatokkal is jól meg van. A gyerekeket szereti, jóindulatú és toleráns. Szeret játszani, hancúrozni, ebben szinte fáradhatatlan.     
 
 

Mallorcai bulldog

Bagi Csaba   
Mallorcai bulldog
 
Származási helye Spanyolország.
 
Közepesen nagy termetű, kitűnő testfelépítésű izomgolyó. Harcias múltja ellenére, egy rendkívül kedves családi kutya. Nagyon ritkafajta, még az őshazájában Mallorcán is csak kevés példány él. A kihalása elött fajtatiszta egyed már nem is létezett. Lelkiismeretes tenyésztők keverék kutyákból állították elő újra a fajtát. Megbízható kitűnő Őrző-védő eb. Szőre rövid könnyen kezelhető, Fejük nagy, állkapcsuk erős. Lakásban is jól tartható megfelelően alkalmazkodik. A gazda vagyontárgyait állhatatosan őrzi. Nyugodt természetű, idegenekkel szemben bizalmatlan. A rá bízott területet biztonságban tudhatjuk
 
 
 

Mallorcai Masztiff

Bagi Csaba   
Mallorcai Masztiff
 
Származási helye Spanyolország.
 
A mallorcai masztiff közepes nagyságú, erős felépítésű, izmos, vastag csontozatú kutya. 
Feje négyzetes és igen erős. Magassága 52-58 cm között mozog. Durva, rövid szőrzete van, mely érdes tapintású. A mallorcai masztiff színe csíkos, sárga vagy fekete lehet, kisebb fehér jegyek megengedettek. Ez a kutya igen magabiztos, értelmes és éber.
 
Rusztikus külseje és testi ereje, kiválóan alkalmassá teszi őrző-védő feladatok végzésére. Nagyon bátor a félelmet nem ismeri hírből sem, gazdáját és annak vagyontárgyait meggyőzően és kitartóan vigyázza. A családjával szemben gyengéd és odaadó a gyerekeket szereti, bábáskodik felettük. Más kanokkal dominánsan viselkedik, a háziállatokat eltűri, ha együtt nevelkedik fel velük. Szőrzete különösebb ápolást nem igényel. Értelmes kutya, nagyon gyorsan tanul. A túl hosszú foglalkozásokat nem szereti. Ennek ellenére igyekszik mindig a gazdája kedvében járni.
 
Fontos a korai szocializáció, magatartása ettől válik kiegyensúlyozottá. Vigyük idegen helyekre, idegen emberek közé ettől őrző-védő ösztönei nem csorbulnak, sőt kezelhetőbbé válik. Nagy a mozgásigénye, szeret nagyokat sétálni, futni és apportírozni. Ha a helyzet úgy hozza, a kevesebb mozgást is elfogadja. Szeret a gazda közelében lenni, az állandó kennelben tartást nehezen viseli. Kitűnő családi és őrző-védő kutya. A fajta Perro de Presa Mallorquin néven is ismeretes.  
 

Manchester terrier

Bagi Csaba   
Manchester terrier
 
Származási helye Anglia.
 
 Elegáns megjelenésű, jó felépítésű kutya. Teste rövid, bordái jól íveltek. Kanok 41 cm, szukák 38 cm magasak. A Manchester terriert kizárólag fekete – cserbarna színben tenyésztik. Értelmes, szeret tanulni, sportos mozgású kutya. Éber és bátor, kiegyensúlyozott idegrendszerű. Erősen kötődik a gazdájához és a családhoz. Általában jól kijön a gyerekekkel, Fajtársaival szemben dominánsan viselkedik.
 
Remek rágcsáló irtó, erős vadászösztöne miatt, már kölyök korában hozzá kell szoktatnunk a háziállatokhoz. Gazdáját, méreteit meghazudtoló bátorsággal védelmezi, ha veszélyt érez. Normál helyzetben mindenkivel szemben barátságos. Szőre különösebb karbantartást nem igényel. Értelmes, könnyen és gyorsan tanul, szeret gazdája kedvében járni. Mozgásigénye nagy, komoly tempóban sokat képes futni. Patkányfogó képessége miatt nagy hasznát veszik a vidéki gazdaságokban. Manapság kizárólag társként tartják. 
 

Máltai selyemkutya

Bagi Csaba   
Máltai selyemkutya
 
Apró termetű mutatós kiskutya. Szőre hófehér hosszú és selymes, mint ahogy a neve is utal rá. Elegáns bundája rendszeres karbantartást igényel. Rendkívüli külseje és mérete ellenére kiváló patkányfogónak tartják. Természetesen, ma már nem végez ilyen, számára alantas munkát. Gazdái nem a patkányfogó tulajdonsága, hanem szépsége miatt tartják.
 
Élénk, értelmes, és tanulékony. Az őseit a föníciaiak honosították meg Málta szigetén. Marmagassága kb 25 cm súlya 2-3 kg. Kiváló családi kutya, kedves, ragaszkodó és jóindulatú kutya. 
 

Mopsz

Bagi Csaba   
Mopsz
 
Származási helye Anglia.
A Mopsz kistermetű mozgékony igen aktív kutya. Ő azon kutya fajták egyike, mely az angol arisztokrácia kedvencei közé tartozott és tartozik a mai napig is. A Mopsznak nagy szerepe volt az Angol bulldog külsejének kialakításában.
 
Ez a kis izomgolyó rendkívüli jelenség, azonnal a szívébe zárja mindenki. A mopszot lenyűgöző egyénisége, kitűnő családi kutyává teszi. Szereti a gyerekeket, rajong a gazdájáért. Nehezen viseli, ha az megdorgálja. Kis termete miatt könnyen tartható lakásban. Mérete ellenére nagy a mozgásigénye. Ezért nem hanyagolhatjuk el a napi sétáltatást. Kissé makacs természetű. Megfelelő tartás és táplálás esetén hosszú évekig lesz kedves társunk a családban. Kategóriájában kitűnő választás.   
 

Moszkvai őrkutya

Kasza Józsefné   
 
Moszkvai őrkutya
 
A moszkvai őrkutya egy olyan orosz fajta ,amely a volt Szovjet Hadseregben végzett céltudatos tenyésztői munka eredménye.
 
A cél az volt, hogy egy nagytestű, ugyanakkor mozgékony ,jó idegrendszerű és szimatú aktív védekező reakciójú nyugodt idegrendszerű intelligens ellenálló szervezetű könnyen képezhető szolgálati kutyát hozzanak létre katonai objektumok őrzésére és személyek védelmére .Ennek érdekében a szép bernáthegyit keresztezték az igen erős igénytelen, megvesztegethetetlen kaukázusi juhásszal .Ezek utódaik szimatának javítására tovább keresztezték az orosz foltos kopóval.
 
Megjegyeznem, senki ne gondolja azt ,hogy ha van egy bernáthegyi és egy kaukázusi kutyája ezek utódai moszkvai őrkutyák lesznek !! Tévedés! - Ezek bizony "színtiszta" keverékek )
 
Ahhoz ,hogy a moszkvai őrkutya mint új fajta tudatos ,szelektív munkával kialakulhatott, évtizedeknek kellett eltelnie ,valamint lelkiismeretes szorgalmas tehetséges, főleg hozzáértő kinologusok munkájára volt szükség .Megállapíthatjuk kiváló munkát végeztek.
 
 

Mudi

Bagi Csaba   
Mudi
 
Származási helye Magyarország.
 
A mudi közepes nagyságú kutya. Eleven, nagy mozgás igényű, könnyen és szívesen tanul. Éber és figyelmes, családja otthonát nagy vehemenciával őrzi. Feladatát olyan komolyan veszi, hogy hajlamos többet ugatni a szükségesnél.
 
A mudi jól kijön a fajtársaival és más háziállattal egyaránt. A család barátait örömmel üdvözli. Remek családi kutya, de általában egyvalakihez kötődik nagyon. Túlteng benne az energia, képes órákon át, szaladgálni. Szeret labdázni és hancúrozni. Sportos életvitelű gazdának ajánlott. 
 

Nagy Münsterlandi vizsla

Bagi Csaba   
Nagy  Münsterlandi vizsla
 
Származási helye Németország.
 
Közepes méretű, arányos és atletikus termetű kutya. Magassága 58-65 cm között mozog. A szőrzete hosszú sima és lelógó, nem lehet göndör és nem állhat el a testtől. A nagy münsterlandi vizsla színe a leggyakrabban, fehéralapon fekete takaróval és fekete pettyekkel díszített, de a fekete –deres szín is megengedett. Ez a kutya rendkívül értelmes és dolgozni is szeret. Kitartó és bátor remek a szaglása.
 
Néha kissé dominánsan viselkedik. Kifejezetten éber, a szokatlan dolgokat ugatással jelzi. Családjához kedves és hízelkedő. Ha családot veszély fenyegeti, meggyőzően lép a védelmükre. A gyerekekkel szemben türelmes, az idegenekkel szemben barátságos. Tanítása egyszerű feladat, könnyes és szívesen tanul. A nagy münsterlandi vizsla mozgásigénye igen nagy, szeret labdázni, apportírozni, futni, úszni. Elsősorban vadászkutyaként alkalmazzák, ha eleget mozgatjuk családi kutyának is alkalmas.     
 

Nagy Svájci Pásztorkutya

Bagi Csaba   
Nagy Svájci Pásztorkutya
 
Származási helye Svájc.
 
Erős felépítésű, igen izmos kutya. Háta mérsékelten hosszú és egyenes, marja magas és hosszú. A feje erős, de nem nehézkes, a koponya és az arcorri rész nagyjából azonos méretű, stopja gyenge. A kanok marmagassága 65-72 cm, a szukáké 60-68 cm. A fajta szőrzete durva tapintású, drótszerű, mérsékelten hosszú. Alapszíne mindig fekete, cserbarna és szimmetrikus fehér rajzolattal. A fehér szín az orrcsíkra, az arcorri részre, a mancsokra, a szügyre, és a farok végre korlátozódik. Szőrzete különösebb gondozást nem igényel, heti egy átkefélés bőven elegendő.
  
 Nyugodt és kiegyensúlyozott idegrendszerű kutya. Barátságos és jó természetű eb, e mellet kitűnő őrkutya, mely szükség esetén bátran a gazdája védelmére kel. Ez a vérében van tanulnia sem kell. Családjával szemben, jóindulatú, kedves és odaadó. Idegenekkel szemben tartózkodó és megvesztegethetetlen. Fiatal korában kissé makacs, öntörvényű. Általában szófogadó intelligens. Jól tűri a macskák és egyéb háziállatok társaságát, persze ehhez a megfelelő szocializáció elengedhetetlen. Kennelben tartása nem javasolt, emberhez való ragaszkodása miatt ezt büntetésnek tartja. Szereti a gyerekeket, védelmezi azokat. A család barátait ő is barátságosan fogadja. Idegenekkel szemben távolságtartó, de nem ellenséges. A gazda távollétében éberen őrzi a portát, de ok nélkül soha sem ugat. Keménykezű, határozott gazdának javasolt.
 
Tudtára kell adni mi az, amit megtehet és mi az, amit nem. Meg kell tanítani neki hol a helye. Szigorúan következetesen, de igazságosan kell bánni vele. Soha nem szabad megalázó helyzetbe hozni. A durva bánásmód rossz hatással lehet jellemének fejlődésére. Mozgásigénye átlagos, szeret nagyokat sétálni. Többségük szeret apportírozni, labdázni. Habitusa, rusztikus külseje kitűnő házőrző kutyává teszi. Hozzáértéssel megfelelő munkakutya képezhető belőle. Tartása elsősorban nagy kerttel rendelkező családiházban javasolt.
 

Nápolyi Masztiff

Bagi Csaba   
Nápolyi Masztiff
 
Kiváló őrző-védő fajta. Kimondottan erős, izmos, rendkívüli csontozattal megáldott kutya. Bőre igen laza, helyenként ráncos. Mozgása nehézkes, tért ölelő. Megjelenése méltóságteljes, erőt sugárzó. Intelligens és tanulékony kutya. Kiképzés közben ügyeljünk arra, hogy ne hozzuk megalázó helyzetbe, ezt rossznéven veszi. A reá bízott vagyontárgyakat, területet, esetleg személyt kitartóan őrzi.
 
Házunkat, értékeinket biztonságban tudhatjuk, ha ő vigyáz rá. Rusztikus külsejével akkora visszatartó erő, hogy szinte munka nélkül őrzi a reá bízott portát. Felnevelése sok odafigyelést igényel, testsúlya gyorsan gyarapodik, ügyelnünk kell a megfelelő kalcium, foszfor és vitamin bevitelre. Soha nem agresszív, tisztában van testi erejével. Ha mégis akcióra szánja el magát, amit minden esetben családja védelmében tesz, az bizony, mindent elsöprő. Jobb, ha senki nem akarja megtapasztalni ezt a gigászi erőt. Lesi gazdája minden mozdulatát, szereti a gyerekeket Kategóriájának kitűnő választása.
 

Német Boxer

Bagi Csaba   
Német Boxer
 
Származási helye Németország.
 
A boxer erős, izmos felépítésű kutya. A háta széles erős és izmos. Azokban az országokban, ahol engedélyezett farkát és fülét kurtítják. Mellkasa mély, széles és erős. Lábai egyenesek és párhuzamosak, mancsai tömöttek és zártak. A koponya minél feszesebb, és szárazabb annál jobb. Az arcorri résznek a koponyával közel azonos szélességűnek kell lenni. Jól látható stopja van. A kanok ideális marmagassága 57-63 cm, a szukáké 53-59 cm. Szőrzete sima és rövid. Színe sárga és csíkos. A sárga a fakótól az őzbarnáig terjedhet a csíkos változatok megengedettek.
 
Kanok súlya 30-32 kg, szukák súlya 24-25 kg. A boxer kedves jóindulatú, barátságos és kimondottan játékos kutya. Figyelmes, éber, de okkal, ok nélkül nem ugat. Kiegyensúlyozott idegrendszerű magabiztos kutya. A család hangulat változásaira érzékenyen reagál. Kiváló őrző-védő fajta. Természetes módon vigyázza családja portáját. Nagyon értelmes és fogékony eb. Könnyen és gyorsan tanul. Szeret gazdája kedvében, mindent megtesz azért, hogy a szeretett embert boldognak lássa. Szereti a gyerekeket mint egy dada vigyáz rájuk. Idegenekkel szemben sem agresszív.
 
Azonban, ha a család tagjait veszélyben érzi azonnal a védelmükre kel. Mozgásigénye nagy, szeret labdázni apportírozni, hatalmasakat sétálni, nagyokat futni. Alkalmazkodó képessége nagy, jól érzi magát lakásban és családiházban egyaránt. Elsősorban energikus, sportos életvitelű családba javasolt.    
 

Német Dog

Bagi Csaba   
Német Dog
 
Kifejezetten hatalmas termetű, erős nagyon izmos, mégis elegáns kutya. Mozgása rugalmas és könnyed. Olyan tulajdonságok ezek, amiket az ember egy kisebb kutyától várna el. 5 színben és 3 változatban tenyésztik. Könnyen lehet az ember dog rajongó, de egyet nem szabad elfelejteni, aki ilyen óriási kutyát szeretne tartani, annak megfelelő térrel kell rendelkeznie.
 
Idegenekkel szemben barátságos. Őrző védő ösztöne kifinomult, ha veszélyt érez, azonnal akcióba lép, gyorsan és hatékonyan. Mint általában minden nagytestű kollegája, ő is szereti a gyerekeket. Kis gazdájával türelmes és gyengéd. Többi állattal szemben barátságos, többnyire így van ez fajtársaival is. Kiegyensúlyozott idegrendszerű, a jól nevelt dog nem agresszív, nem verekedős.
 
 
 

német jagd terrier

Bagi Csaba   

             Német Jagd Terrier

Viszonylag fiatal fajtáról van szó, több mint 80 évvel ezelőtt sikerült először kitenyészteni.
Majd évekig tartó szelekcióval érték el a mai Jardterrierre jellemző sajátosságokat.

El?ször az 1910-es években merült fel egy új fajta megalkotásának a gondolata, mivel a Fox terriereknél is jobb képességekkel rendelkező vadászebet szerettek volna keresztezésekkel létrehozni. Fontos volt az a szempont is, hogy a vadászok egyre nagyobb érdekl?dést mutattak a kisebb testű kutyák iránt.


A tenyésztők fekete és szállásszőrű egyedeket akartak életre hívni.
A tipikus jagd fekete szőrű, barna vagy vöröses foltokkal tarkítva a pofa és lábak környékén.
Ez meglehetősen hasonlóvá teszi a dobermanhoz.

Átlagos marmagassága 33–40 cm. A nőstények általában 7,5–8,5, míg a hímek 9–10 kilót nyomnak.
Vannak sima és szálkás szőrű példányok is.Várható élettartam:13-15 év
A Jagd terriert kifejezetten vadászatra tenyésztették, a vadászszenvedély az ösztöneikben van.
Rókavadászatra és vaddisznó hajtásra termett. Rendkívül jó nyomkövető. Mindemellett az egy tévhit, hogy csak vadászatra volna megfelel?, hiszen remekül tartható otthoni körülmények között, akár gyermekes családokban is.


Kiváló házőrző kutya. Hűséges társ.Szinte egész nap vadászatban él,ezért lakásba nem ajánlott.Makacs,konok természete miatt nagyon hamar el kell kezdeni a kiképzését ha vadászatra szeretnénk nevelni,különben nehezen hívható vissza.Hatalmas mókamester,a labdázást,apportot soha nem unja meg,és cipőink ,papucsaink még idősebb korában is veszélyben vannak előtte. fő az elővigyázatosság.

Német Juhászkutya

Bagi Csaba   

Német Juhászkutya

 
Középnagytermetű, erős csontozatú kutya. (A hosszú szőrű változat bár nem elfogadott, Ó német juhász néven ismeretes a köznyelvben.) Felhasználhatóságát figyelembe véve méltán a világ talán legnépszerűbb fajtája. A földgolyó összes kontinensén megtalálható méghozzá nagy egyedszámban. Rendkívüli intelligenciája, funkcionális alakíthatósága, lehetőséget ad arra, hogy szinte bármire kiképezzék. Az első és a második világháborúban is hivatásos szolgálatot teljesítettek.
 
A rendőrség, és a határőrség nyomozó és járőr kutyaként alkalmazza. A vám és pénzügyőrség kereső kutyaként használja, míg a speciális kutató csapatok, élők és holtak felkutatására használják. Kiváló családi és sport kutya. Szívós és kitartó. Kiegyensúlyozott idegrendszerű kifejezetten család és gyermek szerető. Nagyon játékos, még idős korában is azonnal kapható egy kis labdázásra. Idegenekkel szemben többnyire barátságos és jó indulatú. Őrző védő ösztönei rendkívül fejlettek, bár inkább utasításra, mint önállóan dolgozik.
 
Szüksége van a gazdára, vagy a szolgálati partnerére. Család tagjaiért, vagy a "kollégájáért" hajlandó azonnal az életét is feláldozni. Szinte nincsen olyan kutyás sport, amire alkalmatlan lenne. Ő az úgymond univerzális kutya. A fajta bármilyen körülmények között megállja a helyét, de ennek ellenére elsősorban sportos életvitelű gazdának javaslom.
 
 
 

Német kopó

Bagi Csaba   

 

Német kopó

Származási helye: Németország
 
Feladata: Vad felkutatása, nyomkövetés
 
A német kopó elegáns felépítésű, mégis erőt sugárzó kutya. Háta enyhén ívelt, fara enyhén lejtős. Feje hosszúkás, könnyed, gyenge stoppal. Szőrzete rövid, sűrű és érdes tapintású.
A fajta jellegzetessége az orrcsík.
 
Barátságos, kedves, család és társaságkedvelő kutya. Érzékenyen reagál a hangulatváltozásokra. A kopókhoz képest engedelmes, bár az önállóság vonásait azért hordozza. Éberen figyeli a környezetében történő dolgokat. Ha veszélyt érez ugatással jelzi, azonban házőrzésre alkalmatlan. Munkában fáradhatatlan, erős vadászösztöne, és kitűnő szaglása van. Más állatokkal való kapcsolata általában problémamentes. A gyerekkel jól kijön, megfelelő szocializáció esetén a macskákkal szemben is toleráns. Idegenekkel szemben tartózkodó, félénknek mondható.
 
Szőrzete különösebb gondozást nem igényel. A hallójáratait rendszeresen ellenőrizni kell, hogy megfelelően tiszta e. A képzése nem túl nehéz feladat, bár a fajta ismerete megkönnyiti a munkát. A túlzottan kemény kéz náluk nem válik be. Megfelelő türelemmel és következetességgel azonban szinte mindenre megtanítható.<br> Mozgásigénye nagy, ezért ha nem vadásznak vele, biztosítani kell számára a megfelelő mozgás mennyiséget. Szereti a kocogást a nagy erdei sétákat. Erdőben ne vegyük le a pórázról, mert ha talál egy érdekes szagnyomott, akkor megy az orra után, mi meg bottal üthetjük az ő nyomát. Különböző kutyasportokra nem alkalmas.
 
 
 

Német Pinscher

Bagi Csaba   
Törpe Pincher
 
 
A pinscher törpe és normál méretben tenyésztet fajta. Törpe változata rendkívül népszerű, míg a normál változatát egy időben még a kihalás veszélye is fenyegette. Méretét figyelembe véve sokan ölebnek tekintik, ez komoly tévedés. Ő egy nagyon aktív, sok mozgást igénylő, határozott harci kedvel megáldott kutya.
 
Idegenekkel szemben általában bizalmatlan és távolság tartó. A legkisebb neszre is felfigyel, kiváló jelzőkutya. Rövidszőrű a hideget nehezen viseli. Kitűnő családi kutya, mindenkit szeret, és mindenkihez ragaszkodik. Tartása és táplálása különösebb anyagi terhet nem jelent. Testfelépítése és habitusa lehetővé teszi, hogy nagyszerű sportoló legyen belőle. Agility versenyeken rendszeresen jó eredménnyel szerepelnek. Marmagasságuk 25-30 cm, súlyuk 4-6 kg  
 
 

Német Spicc

Bagi Csaba   

Német Spicc

Származási hely Németország
 
Zömök felépítésű hosszú szőrű kutya. Megjelenése különleges és elegáns.
Különböző színekben és három méretben tenyésztik.
Szőre rengeteg gondozást igényel.
Kitűnő családi és jelző kutya. Mozgásigénye nagy, sokat sétáljunk vele. Jóindulatú és barátságos eb. 
 
 

Norfolk Terrier

Bagi Csaba   
Norfolk Terrier
 
Származási helyük Anglia.
 
Testük sok azonosságot mutat, 1964-ben vált külön a két fajta. A Norwich terrier füle közepes nagyságú, hegyes és felálló, míg a Norfolk terrier füle háromszögletű és előre lógó. Magasságuk úgy 25-26 cm, súlyuk 5-7 kg. A farkukat rendszerint megkurtítják. Szőre színe vörös, szalmasárga, fekete-rozsdabarna és szürke különböző árnyalatai. Mindkét fajta vakmerően bátor, Vidám természetűek, elevenek, szeretnek játszani, ravaszak és szemtelenek, néha makacsak.
 
Fajtársaikkal jól kijönnek, gyerekekkel nincs gondjuk. Idegenekkel szemben barátságosak, és jóindulatúak. Megfelelő szocializáció esetén, jól megférnek a macskákkal és egyéb háziállatokkal. Szőrzetét minimum hetente gondozni kell. Értelmes kutyák, könnyen és gyorsan tanulnak, bár akaratos terrier vérüket, soha nem hazudtolják meg. Szeretnek a kertben ásni, ezt vegye figyelembe, aki szép kertet ápol otthon. Családban tartva, sok örömet szereznek gazdáiknak, ezek a nagyszerű kiskutyák.     
 
 

Norvég Buhund

Bagi Csaba   

Norvég Buhund


 

Norvég Buhund
Származási helye: Norvégia

Teste:
A norvég buhund közepes nagyságú, arányos testalkatú spicc.
A kan és a szuka felépítése láthatóan eltér.
Háta rövid és vízszintes, enyhén lejt. Farka rövid és vaskos, hátára görbítve hordja.
Mellkasa mély könyékig ér, könyökei testhez simulnak. Csontozata vastag, de testével arányos méretű. Mellső lábai egyenesek, mancsa kerek és tömött, lábujjai zártak.
Nyaka viszonylag rövid, lebernyegmentes.

Feje:

Feje könnyed jellegű, és ék alakú, koponyája teteje lapos.
Rövid arcorri része egyenletesen keskenyedik az orrtükör felé.
Felálló fülei hegyesek, formájuk és méretük arányosak a fejjel.
Ajkak simák és szorosan záródnak. A buhundok harapása ollós.
Szemek sötétek kell, hogy legyenek.

Marmagassága:

Kanok magassága 43 - 47 cm
Szukák magassága 41 - 45 cm

Súlya:

Kanok 15 - 19 kg
Szukák 13 -17 kg

Szőrzete: Sima, rövid és érdes tapintású, sűrű és tömött. Aljszőrzete, puha gyapjas.
Színe változó, szalmasárga szín a leggyakoribb, de a halványtól a vörösessárgáig terjedhet.
Fekete szőrhegyek és fekete maszk megengedett, de jobb ha egyszínű.
Vannak fekete egyedek is, ezek lehetőleg egyszínűek legyenek, fehér orrcsík és a mancsokon fehér folt megengedett. A fekete színnek nem lehet barna fénye.
Szőrzete különösebb gondoskodást nem igényel, vedlési időszakban elegendő az elhalt szőrzetet kártoló kefével eltávolítani, az északi kutyafajtákra jellemzően neki sincs kutyaszaga.

Jelleme:
Értelmes, erős, energikus a szabadban fáradhatatlan, lakásban azonban nyugodtan viselkedik.
Éber és figyelmes sajnos nagyon szeret ugatni.
Bátor magabiztos és alkalmazkodó képessége remek. Idegeneket hangos ugatással jelzi, de ennél többet nem tesz. Kitűnő házi kedvenc, de házőrzésre alkalmatlan.

Tanítása:

Értelmes, könnyen tanítható, de szigorú képzési technika náluk nem ajánlott, érzékeny lelkű kutyák. A monoton munkát nehezen viseli, képzését változatossá kell tenni.
Mozgásigénye nagy, terelő ösztöne kifinomult.
Képességei alkalmassá teszik kutyasportok végzésére.

Norvég Elkhund

Bagi Csaba   

Norvég Elkhund

Szárazási helye: Norvégia

Teste:
zömök kvadratikus jellegű, de ennek ellenére atlétikus benyomást kelt.
Háta vízszintes, magasan tűzött farkát szorosan a farára görbítve hordja.
Mellkasa jól fejlett, könyökei szorosan a teste mellett vannak.
Lábai erősek, fejlett csontozatúak , mancsai oválisak, ujjai zártak, előre néznek.
Nyaka a hátához képest viszonylag hosszú.

Feje:

Ék alakú, homloka és tarkója és homloka boltozatos.
Arcorri rész széles, hosszú, fokozatosan keskenyedik.
Kifejezett stopja van, orra kissé hosszabb mint a koponya, orrnyerge egyenes:
Harapása ollószerű.

Marmagassága:

Kanok 52cm szukák 49 cm

Súlya: 19-23 kg

Fedőszőrzete hosszú érdes tapintású, aljszőrzete puha gyapjas.
Szőrzete sűrű tömött jól ellenáll az időjárás viszontagságainak.
Szőre színe szürke vége fekete.
Szőrzete viszonylag kevés törődést igényel, vedlési időszakban elegendő egy kétsoros kefével kiszedni az elhalt kilazult szőrzetet.
Szőrzete az időjárásnak és a szennyeződésnek is jól ellenáll.
Érdekes és fontos az északi kutyákra jellemzően nincsen kutyaszaga.

Jelleme:

A Norvég Elkhund nagy mozgásigényő, kiegyensúlyozott, határozott jellemő kutya.
Ha szükségét látja a család védelmére kel, de nem kifejezet őrzővédő fajta.
Bár szívesen van a család körül, szereti a függetlenséget, önálló akarattal bír.

Idegenekkel szemben általában tartózkodó, de az ismerősöket lelkesen fogadja.
A gyerekkel jól ki jön, de nem szereti, ha bosszantják.
Más kutyákkal szemben toleráns, bár köztük is dominánsabb egyed.
Egyéb állatokhoz szoktatni kell, hogy találkozásuk probléma mentes legyen.
A jól szocializált egyedekkel ilyen jellegű probléma nem fordul elő.

Képzése sok türelmet igényel, határozott, de igazságos módszereket kell nála alkalmazni.
Ha úgy érzi ok nélkül megbántották, hosszú időre durcás lesz. Aki megbántja arról sokáig nem vesz tudomást.
Mozgásigénye nagy, de alkalmazkodik a lakásban tartáshoz is. Szívesen vesz részt nagy sétákban, biciklitúrákon. Vadászkutya lévén szívesen őzi a vadat, ezért erdőben erre oda kell figyelni
Alkalmazása:
Elsősorban családi kutyaként tartják, de nagyvadak vadászatára is kiválóan alkalmas

Norwich terrier

Bagi Csaba   
Származási helyük Anglia.
 
Testük sok azonosságot mutat, 1964-ben vált külön a két fajta. A Norwich terrier füle közepes nagyságú, hegyes és felálló, míg a Norfolk terrier füle háromszögletű és előre lógó. Magasságuk úgy 25-26 cm, súlyuk 5-7 kg. A farkukat rendszerint megkurtítják. Szőre színe vörös, szalmasárga, fekete-rozsdabarna és szürke különböző árnyalatai. Mindkét fajta vakmerően bátor, Vidám természetűek, elevenek, szeretnek játszani, ravaszak és szemtelenek, néha makacsak. Fajtársaikkal jól kijönnek, gyerekekkel nincs gondjuk. Idegenekkel szemben barátságosak, és jóindulatúak.
 
Megfelelő szocializáció esetén, jól megférnek a macskákkal és egyéb háziállatokkal. Szőrzetét minimum hetente gondozni kell. Értelmes kutyák, könnyen és gyorsan tanulnak, bár akaratos terrier vérüket, soha nem hazudtolják meg. Szeretnek a kertben ásni, ezt vegye figyelembe, aki szép kertet ápol otthon. Családban tartva, sok örömet szereznek gazdáiknak, ezek a nagyszerű kiskutyák.     
 
 

Nyugat - Szibériai Lajka

Bagi Csaba   
Nyugat - Szibériai Lajka
 
Származási helye Szibéria.
 
Kvadratikus testfelépítésű, erős csontozatú és izomzatú kutya. A Lajka kan marmagassága 56-60 cm, szukáké 52-58 cm. Szinte, minden szín és szín összeállítás megengedett, beleértve a „só és bors” szint is.  Kiegyensúlyozott idegrendszerű, nyugodt, kutya. Őszinte és kiszámítható viselkedésű. Betegségeknek ellenálló, egészséges fajta. A szélsőséges időjárási viszonyokat is jól tűri. Idegenekkel szemben nyílt és barátságos, gyerekekkel szemben, kedves és toleráns. Veszélyhelyzetben igazi őrkutyaként viselkedik.
 
Szőrzete csak vedlési időszakban jelent problémát, de heti 2-3 alkalommal történő fésüléssel megoldható. Kiképzése, nevelése egyszerű feladat. Rendkívül értelmes kutya, gyorsan és könnyen tanul. A következetesség fontos nála. Mozgásigénye nagy, igyekezzünk nagy sétákat tenni vele. Adjunk lehetőséget arra, hogy minden nap póráz nélkül is kitombolhassa magát. Ne feledjük a származási helyén, vadász és őrkutyaként alkalmazzák, sőt szánhúzóként is tökéletesen dolgozik. Minden kutyasportra alkalmas, de munkakutyának is tökéletes. Jó teljesítményekre képes az engedelmességi és az ügyességi próbákon egyaránt. Kertes házban lakóknak ajánlott.   
    
 

Olasz Agár

Bagi Csaba   
Olasz Agár
 
Származási helye Olaszország-Egyiptom. 
 
 
Testének hossza azonos a marmagasságával vagy valamivel rövidebb, ezáltal megjelenése quadratikus jellegű. Farka vékony, íves végű és alacsonyan tűzött, általában lógatva tartja. Mellkasa keskeny, könyékig ér. Mellső lábai párhuzamosak és egyenesek, könyék se kifelé, se befelé nem fordulhat. Mellső mancsai kicsik, feszesek, oválisak, szépen ívelt, szorosan zárt lábujjakkal. Hátsó mancsok hasonlóak az elülsőhöz, csak kevésbé oválisak. Feje keskeny, ék alakú és hosszú, nagyjából négy tizede a marmagasságnak.
 
A lapos koponya és az arcorri rész körülbelül azonos hosszúságú, rajta enyhe stop található. A nagy és kifejező szemek nem túl mélyen ülők, de nem is előre ugrók. Olasz Agár harapása ollószerű. Marmagassága 32-38 cm között van. Súlya 4-5 kg érhet el. Szőrzete rövid és finomtapintású. Színei homogén világos kávébarna, fekete és a palaszürke esetleg némi fehér színnel a mellen és a mancsokon. Pöttyös változat is létezik, de az FCI nem ismeri el. Olasz agár gyengéd, barátságos és vidám természetű kutya, gyors és mozgékony eb. Igen értelmes és engedelmes, rendkívül odaadó és hűséges a családjához. Általában jól kijön a macskákkal és egyéb háziállatokkal. Gyerekekkel jó indulatú, de nem szereti, ha játékszerként használják őket. Az Olasz Agár szeret falkában lenn, ezért ajánlatos egyszerre több egyedet tartani ebből a fajtából.
 
Szereti más kutyák társaságát, de nyilvánvaló, hogy nagytestű társainak nem megfelelő játszótárs. Ennek a fajtának szőrzetápolása nem különösebben nehéz feladat, szőrzete alig hullik, heti egyszeri átkefélése elegendő. A fogkövesedésre hajlamos, ezért fogait rendszeresen kozmetikussal vagy állatorvossal át kell vizsgáltatni, az esetleges fogkövet el kell távolítatni. Másfél éves koráig csontozata sérülékeny, könnyen törhet, ezért erre figyelni kell. Megfelelő következetességgel jól nevelhető. Gyakran csintalan a viselkedése és ezzel ő tisztában is van. Próbáljuk ezeknek a dolgoknak a humoros oldalát meglátni, de ne hagyjuk, hogy az eb a „fejünkre nőjön „. A testi fenyítéssel és a hangos szavakkal nála nem sokra megyünk, ettől nem lesz engedelmesebb. Az Olasz Agár rendkívül nagy mozgásigényű, szeret futni, nagyokat sétálni, úgy, hogy a fáradság legkisebb jelét sem mutatja. Lakásban általában nyugodtan viselkedik. Többnyire családi kedvencként tartják, de az agár versenyeken is jól teljesít. 
 

Olasz Griffon

Bagi Csaba   

Olasz Griffon

 
Származási helye Olaszország.
 
Vadászkutya, főként mocsaras területeken alkalmazzák, vadak jelzésére, apportírozására. 
 
Az olasz griffon quadratikus felépítésű kutya, mely jelzi a marmagassága megegyezik a testhosszával. Kifejezett marral rendelkezik, mely a hátvonal fölé emelkedik. Lágyéka izmos és kidomborodó. Farka magasan tűzött, vízszintesen vagy lógatva hordja, ahol engedélyezett 15-20 centiméteresre kurtítják. Mellkasa mély és jól izmolt, bordái szépen íveltek. 
 
Lábai erőteljesek, mancsai kicsik és gömbölyűek, a hátsók gyakran oválisak.
A feje ovális alakú, az agy és az arckoponya aránya 1:1 
Az Olasz griffon harapása ollószerű. 
 
A kanok marmagassága 60-70 cm szukáké 58-65 cm. Szőrzete sűrű és durva tapintású, drótszerű, testhez simuló. Testen 4-6 cm, máshol rövidebb. A pofa, a felső ajkak, és az áll szőrzete, puha és hosszú. 
Színe lehet tiszta fehér, fehér alapon narancssárga pettyes vagy foltos, fehéralapon barnafoltos, vagy barna deres nagyobb foltokkal, vagy azok nélkül. 
 
Barátságos, kiegyensúlyozott kutya, szereti a társaságot, otthon nyugodtan viselkedik. Terepen aktív, mozgása eleven, kiváló a szaglása és úszni is nagyon szeret.  
Fajtársaival jól kijön, megfelelő szocializáció esetén, egyéb háziállatokkal való kapcsolata is problémamentes. Gyermekek társaságában kifejezetten jól érzi magát, az ismert és ismeretlen vendégeket is lelkesen üdvözli, szereti, ha sokan nyüzsögnek körülötte. 
 
Viszonylag kevés gondozást igényel a szőrzete, heti egyszeri kifésülés elegendő, pofaszőrzete gyakoribb gondozást igényel. A hallójáratokat rendszeresen tisztítani kell, talppárnái közül nyírni kell a szőrt.   
 
Az olasz griffon tanulékony, de kissé önfejű kutya, mindazonáltal igyekszik gazdája kedvében járni.  Rengeteg mozgást igényel, vadászkutya lévén nagy térre van szüksége, szeret futni, nagyokat sétálni, a legbarátságtalanabb időjárás sem tántorítja vissza. A vadászkutya kiképzést szemmel láthatóan örömmel veszi. Szeret csatangolni, a kertet jól körbe kell keríteni, felügyelet nélkül soha ne vegyük le a pórázról. Lakásban tartásra nem alkalmas.       
 

Orosz Agár

Bagi Csaba   
Orosz Agár
 
Származási helye Oroszország.
 
Hosszúszőrű nemes vonalú, arisztokratikus megjelenésű kutya, egykoron farkas vadászatra alkalmazták.
Értelmes könnyen képezhető fajta, bátor és kitartó. Tekintetéből intelligencia tükröződik.
Gazdájával kedves és odaadó, azt harciasan védelmezi. Hazánkban is népszerű fajtának mondható.
 

Orosz Fekete terrier

Bagi Csaba   

 

Származási helye Oroszország

Őrző-védő fajta.
 
A fekete terrier erős testfelépítésű, vastag csontozatú, igen izmos kutya. A fajtát az Orosz Federáció Munkakutya Klubja  "közepesen agresszív" fajtaként tartja nyílván. Magassága kanok esetében 66-72 cm, szukák esetében 64-70 cm. Szőrzete durva tapintású, tömött és testhez simuló. Színe egyöntetű fekete, esetleg néhány szürke szőrszállal. Szőrzete rendszeres gondozást igényel.  A fekete terrier értelmes és engedelmes, igen hűséges a családjához. Kiegyensúlyozott idegrendszerű, nagyon magabiztos őrkutya.
 
Meglehetősen meggyőzően vigyázza családja portáját. Keveset ugat, a lakásban csendesen viselkedik. Gyerekekkel jól kijön, igen toleránsan viseltetik irántuk. Megfelelő szocializáció esetén, minden háziállattal problémamentesen együtt él. A család barátait örömmel üdvözli a gazda portáján, azonban az idegeneknek esélyük sincs, engedély nélkül behatolni oda. A kanok dominánsan viselkednek, más kanokkal szemben. Magas intelligenciája eredményeként, gyorsan és könnyen tanul. Örömmel dolgozik gazdája kedvéért. Neveléséhez erős kéz, határozott jellem szükséges. Kiképzését következetesen és türelemmel kel végezni, legtöbbször már hanglejtésünkből tudja, megfelelően végezte el a kiadott utasításokat. Mozgásigénye nagy, sétáljunk vele sokat, futtassuk, adjunk lehetőséget neki arra, hogy nagyokat úszhasson.
 
A fekete terriert Oroszországban, rendőri feladatokra tenyésztették ki, azonban kitűnően teljesít vadászatokon, nyomkövetésben és bármilyen kutyasportban. Az orosz fekete terrierekről Moszkvában megjelent könyvben Magyarország is szerepel (önálló fejezetrészként és alcimmel) kiemelve a Tajgagyöngye kennelt, ahonnan a  német, az olasz és részben a cseh törzsállomány is kikerült.
 
A Dr. Gömze A, László által Magyarországra 1983-ban behozott Vojtek Dzsek kan (Oft. 1) mint fedező kan több mint 500 kiskutyával járult hozzá a fajta európai elterjedéséhez és népszerűsítéséhez. Finnország (1981-ben egy 1979-ben született, befedezett szukát vittek ki Tallinból) után Magyarország volt a második ország, ahová sikerült ezt a fajtát 1983-ban kivinni az akkori Szovjetunióból. Ráadásul 1 éven belül  4 kutyát (két tenyészpárt), amit Dr. G. A. L-nek és orosz feleségének előzetes genetikai vizsgálatok alapján választottak ki. Ezek - Vojtek Dzsek, Dzsesszi, Dzsuli és Dzsimi - utódai alapozták meg a már említett országokon kívül az osztrák, a horvát, a francia, a svájci és a belga ma már méltán híres tenyészállományt.
 
 

Osztrák Pincser

Bagi Csaba   
Osztrák Pincser
 
Származási helye Ausztria.
 
Teste rövid, kvadratikus és izmos. Magassága 35-50 cm, súlya 12-18 kg. Szőre rövid, érdesnek ható tapintású.  A szőrzete színe lehet őzbarna, sárga, fekete, és barna fehér foltokkal tarkítva. Szőrzete nem igényel különösebb gondozást. Gyorsmozgású és figyelmes eb. Bátor, de józan gondolkodású. Ugatósfajta, de erről le lehet szoktatni. Értelmes és érzelmes, szereti a gazdáját és ragaszkodik a családjához. Gyengéd és jóindulatú kutya.
 
Az Osztrák Pincser általában jól kijön a háziállatokkal, persze ehhez a megfelelő szocializáció elengedhetetlen. Idegenekkel szemben tartózkodó és bizalmatlan. A gyerekekkel szemben kedves és jóindulatú. Gyorsan és könnyen tanul, képzéséhez határozott kéz szükséges. Mozgásigénye nagy, eredetileg vidéki kutya volt, ahol szabadon vezethette le energiáit. Biztosítsunk neki sok lehetőséget mozgásra, sétáljunk vele nagyokat, szeret apportírozni, játszani. Sportos életvitelű embereknek ajánlott.    
 

Papillon

Bagi Csaba   
Papillon
 
A papillon kedves, ragaszkodó fajta. Az egészen kistestű, kutyafajták közé tartozik. A legkisebb példányok súlya alig 1,5 kg,  külseje egészen különleges. Amilyen pici, olyan öntudatos fajta, szinte olvas gazdája gondolataiban.
 
Hűséges, és ragaszkodó a szeretteihez. Játékos és alkalmazkodó, ezért könnyen együtt tartható más házi állatokkal. Kifejezetten intelligens, könnyen képezhető kiváló agility versenyző. Akár 15-16 évig is elélhet
 
   
 

Pekingi Palota Pincsi

Bagi Csaba   
Pekingi Palota Pincsi
 
Származási helye Kína
 
Szokatlan jellem, nagyszerű egyéniség, de ha úgy tarja kedve önfejű és makacs. Ha ő úgy dönt, nem hajlandó szót fogadni senkinek. Eredete a régmúltba vezethető vissza, egyesek szerint Krisztus elött 2000 ig Természetesen legtöbbször végrehajtja az utasításainkat. Szereti a kényelmet és a kényeztetést. Szereti, ha ölben van és ha kényeztetik.
 
A pekingi szereti a zöldben való barangolást a nyirkos, esős időben inkább a lakásban tartózkodik. Igen ellentmondásos vérmérsékletű egyedek találhatók közöttük. Kitűnő jelző kutya. Túlzott önbizalma miatt sokszor a gazdájának kell megvédenie kedvencét, ugyanis ő nem nagyon törődik vele, mekkora kutyába köt bele. Kitűnő családi és társ kutya.      
 

Pembroke Welsh Corgi

Bagi Csaba   

Pembroke Welsh Corgi

Származási helye Wales
 
Alacsony termetű erőteljes és értelmes kutya. A magassága 25- 31 cm között mozog.  Súlyuk 8-10 kg között van. Szőrzete hosszú és tömött az időjárásnak jól ellenáll. Színe vörös, bézs, őzbarna, fekete és cserbarna.  Energikus és intelligensfajta. Nagyon ragaszkodik a gazdájához és a családjához. Nem csavargós fajta, a családja környezetéből nem kívánkozik el. Ha korán van szocializálva a háziállatokkal is jól meg van.
 
A gyerekekkel jó a kapcsolata, de nem tűri, ha macerálják. Idegenekkel szemben tartózkodó, de nem félős, sőt magabiztossága, olykor már a meggondolatlanságig is elmegy. Fajtársaival eléggé dominánsan viselkedik.   
 

Perro de Presa Canario

Bagi Csaba   
Kanári szigeteki kutya
 
Származási helye Kanári szigetek
 
A Kanári - szigeteki a ma ismert őrző - védő fajták egyik legjobbika: megvesztegethetetlen és kérlelhetetlen, s ha hihetetlen erejét támadásba lendíti, nincs ember, aki megállna előtte. Természetes védő ösztöne mindennél előrébbhelyezi családját, ha fenyegetettséget érez, azonnal cselekszik. Zord külseje ellenére nagyon szeretettre méltó és a kedveskedést ki is követeli magának. Imádja a gyerekeket, valósággal őrködik felettük, megóvja őket minden leselkedő veszélytől. Ne próbáljuk meg lakásba vagy kennelbe zárva tartani, az megtöri karakterét rosszabb esetben, kiszámíthatatlanná teszi viselkedését.
 
Biztosítsunk neki tág teret, amit kedvére őrizhet, és mi tökéletes biztonságban tudhatjuk az értékeinket. Esetében, valóban ismeretlen fogalom a megvesztegetés: egyszerűen elképzelhetetlen, hogy egy idegen megérintse vagy lekenyerezze. A fajta saját területén, még a gazdája jelenlétében sem tűri meg, az idegeneket. Azon kívül megtűri de teljesen közömbös velük. Más kutyákkal szemben gyakran agresszív, mivel egyrészt gladiátor őseitől öröklött természete ezt diktálja, más részt a birtokok őrzésénél, az idegen - általában juhot, borjút rabló - kutyákkal végeznie kellett. Hozzá értő kezekben, azonban, megfelelően kezelhető, biztonságosan tartható kutya válik belőle. Aki egy bátor, a vagyontárgyait minden áron megvédő, megvesztegethetetlen kutyát szeretne, annak a kanári szigetekit, szívből ajánlom.
 

Picardiai Juhászkutya

Bagi Csaba   
Picardiai Juhászkutya
 
Származási helye: Franciaország
 
Testhossza valamivel nagyobb, mint a marmagassága, felépítése mezomorf.  
A kutya megjelenése érdekes, elegáns, és izmos.   
Háta egyenes és vízszintes, hasa kissé felhúzott, mellkasa mély, de nem nyúlik lejjebb a könyöknél.
Farka egyenes, leér a csánkjáig, vége enyhén ívelt. 
Lábai egyenesek, mancsa kicsi, kerek és tömött.
 
Farkaskarom előfordulhat, de nem kívánatos.
Nyaka erős és izmos, feje magasan ülő, büszkeséget sugároz. 
Az agy és arckoponyája azonos hosszú, stopja gyenge. Homloka kissé dondorú, középen sekély árokkal.
Fülei közepes nagyságúak, felállóak, végük kerekített.
A Picardiai juhászkutya harapása ollós, esetleg tétre harap. 
 
Marmagassága
 
Kanok 60 - 65 cm 
Szukák 55 - 60 cm 
 
Súlya:
 
Kanok:  30 - 34kg  
Szukák: 27 - 31kg  
 
Szőrzete:
 
Szőrzete kemény, merev, félhosszú szálakból áll, az aljszőrzet finom és tömött.  
A Picardiai Juhászkutyának bajusza, kecskeszakálla és ritkás szemöldöke is van. 
Leggyakoribb színei a szürke minden árnyalata, valamint a szürkéskék, szürkésvörös, valamint az őzbarna árnyalatai is elfogadottak.
Szőrzete különös odafigyelést nem igényel, de időnként célszerű puha kefével rendbe szedni a bundáját. Szakáll és a bajusz ennél több fésülést igényel, vedlési időszakban célszerű kártoló kefét is használni, hogy az elhalt szőrzetet el lehessen távolítani.   
Fajta rajongói szerint csak akkor érdemes fürdeti, ha nagyon szükséges. 
 
Jelleme:
 
A Picardiai Juhászkutya igen energikus, nagy mozgásigényű kutya. 
Értelmes, szívesen dolgozik a gazdájának. Odaadó és hűséges, olykor igen makacs.
Általában egygazdás kutya, ő az a családból, aki legtöbbet foglalkozik vele.
Kennelben való tartásra alkalmatlan, szüksége van, az állandó törődésre.
Gazdáját és családját elszántan védelmezi.
Nem célszerű mellette más kutyát tartani a családban. 
Idegenekkel szemben tartózkodó, de a család barátait lelkesen fogadja.
Nagyon fontos a mindenre kiterjedő szocializációja, csak így lesz belőle kiegyensúlyozott, felnőtt kutya. Olyan gazdára van szüksége, aki megérti a lelkivilágát.  
 
 

Pireneusi hegyi kutya

Bagi Csaba   
Pireneusi hegyi kutya
 
Nagytermetű, erős felépítésű és csontozatú kutya. Dús, közepesen hosszú, hófehér bundával rendelkezik. Megjelenése komoly hasonlóságot mutat a magyar kuvasszal. Egyes feltételezések szerint, ez nem a véletlen műve. Azt tartják, hogy a fajta kialakításában a kuvasznak jelentős szerepe lehet. A Pireneusok lejtőin a pásztorok a nyájak őrzésére használják, de őriznek ők házat, kastélyt és egyébb portákat is.
 
A pireneusi bátran őrzi a reá bízott területet, és gazdája vagyontárgyait. Erre tanítani sem kell, ezt ösztönösen teszi Hatalmas termete ellenére mozgékony kutya. Szeret a családhoz egészen közel állni, szüksége van saját területre, amit őrizhet. Intelligens kutya, könnyen képezhető. Azonnal felméri az adott szituáció komolyságát, ha szükségét látja, azonnal intézkedni kezd. Méreteiből adódóan ez semmi jóval nem kecsegtet a rosszban sántikálónak. Magas az inger küszöbe, ok nélkül soha nem támad, ezért kitűnő kísérő kutya. 
 
 
 

Pireneusi juhászkutya

Bagi Csaba   
 Pireneusi juhászkutya
 
 A Pireneusi juhászkutya háta hosszú, kifejlett marja van. Lágyéka lekerekített, fara rövíd és lejtős.
 A farok alacsonyan tűzött, lehet hosszú és visszakunkorodó, amelyik országban engedélyezett kurtíthatják.
 Nincsen látható stopja, arcorri része egyenes és rövid. A kanok marmagassága 40-50 cm a szukáké 38-46 cm
 Szőrzete változó, lehet dús és hosszú, félhosszú, sima, esetleg kissé hullámos.
 Több színben is megengedett, a vörös minden árnyalatától egészen a feketéig, de lehet rigókék, szürkefoltos
 és Harlekin mintázatú is.
 
 Szívós de visszafogott természetű, igyekszik mindig a gazdája kedvében járni. Élénk és rafináltan találékony kutya.
 Területét éberen figyeli, jó házörző kiváló a szimata. Egygazdás kutya, de remekül kijön a család minden tagjával.
 Szereti a gyerekeket, de azt nem kedveli ha molesztálják Egyébb háziállatokkal példamutató a magatartása. A kanok dominánsan
 viselkedhetnek fajtársaikkal.
 
 A szőrzete komolyabb karbantartást nem ígényel, heti egy alkalommal negyed óra elegendő.
 Határozottan és következetesen kell tanítani. Kifejezetten értelmes könnyen tanul, ügyelni kell a változatosságra a monotóniát nehezen viseli.
 Nagy mozgásigényű kutya, csak sportos életvitelű gazdának ajánlott.
 Kiválóan alkalmas mentőkutyának, de jól teljesít minden kutyasportban.
 
 

Pireneusi masztiff

Bagi Csaba   
 
Pireneusi masztiff
 
Hatalmas termetű, gyönyörű hosszú szőrű, lenyűgöző megjelenésű kutya. Intelligens, gyengéd, és könnyen kezelhető. Idegenekkel szemben bátor, már - már agresszív. Más kutyákkal szemben jóindulatú, tisztában van testi erejével, azzal ok nélkül soha nem élne vissza.
 
Elsősorban marhacsordák őrzésére használják, de kitűnő őrző-védő kutya. Mérete nincs meghatározva, de minél nagyobb, annál értékesebb. Hazánkban ritka, de különleges fajtának számit
 

Pointer

Bagi Csaba   
Pointer
 
A pointer ízig-vérig vadászkutya, már néhány hónapos korukban jellegzetes testtartásban figyelik a vadat. Ő született vadászkutya, kitartása és kereső ösztöne páratlan. A munka az élete, akkor van igazán elemében, ha vadászhat. Szívesen dolgozik bárkivel nem csak a gazdájával. Hatalmas vadászszenvedélye ellenére, családi kutyaként is tartható.
 
Mozgásigénye végtelen, ezért nem kis feladatot vállalunk ebben az esetben magunkra. Ha sétáltatás közben levezeti energiáját, otthon is nyugodtabban viselkedik. A pointer alapszíne legtöbbször fehér, a testen eloszló kisebb nagyobb foltokkal. Elegáns megjelenésű kutya e miatt, is sokan szertik és választják.  
 

Puli

Bagi Csaba   
Puli
 
Származási helye Magyarország.
 
A puli termete közepesnél kisebbnek mondható. Szőrzete különleges, nemezes zsinórszerű. Színe általában fekete, de a fehér és a piszkosfehér szín is elfogadott. A puli értelmes, könnyen és szívesen tanul. Mindazonáltal akaratos, önálló gondolkodású. Kiváló házőrző, családja portáját habozás nélkül megvédi. Idegenekkel szemben tartózkodó és később sem kedvel meg mindenkit. Bizalmatlansága oda vezethet, hogy bárki, számára idegent meglát a portája környékén, azonnal ugatásba kezd.
 
Forgalmasabb környéken, ez folyamatos ugatásba torkolhat, célszerű erről időben leszoktatni.  A puli fajtársaival és más háziállatokkal jól kijön. A gyerekeket szereti, azokkal toleráns. Szereti a családját, közülük mindig kiválaszt valakit, akit különös figyelemmel és szeretettel halmoz el. Remek terelő kutya ezért az állattartók szívesen alkalmazzák, ez a feladat a vérében van. Különleges szőrzete az időjárás minden viszontagságától megvédi. Mozgás igénye közepes, szeret labdázni, hancúrozni. Vidéki portákra javasolt 
 

Rodesian Ridgeback

Bagi Csaba   

 Rodesian Ridgeback

 
Származási helye Afrika
 
Nagyvadak vadászatára használják, de őrkutyának is kitűnő. Erős, izmos és arányos felépítésű kutya. Széles fronttal, mély mellkassal. Vastag, erős csontozatú eb. Magasságuk 64-69 cm. Szőre színe sárgásvörös. A ridgeback értelmes, okos, kissé akaratos kutya. Idegenekkel szemben tartózkodó, a családtagjaival azonban, kedves és odaadó. Munkában kitartó és igen éber. Kiegyensúlyozott idegrendszerű, karakán jellemű kutya.
 
Remek a vadászösztöne és kifejezetten jó a szaglása. Jó az alkalmazkodó képessége, lakásban is jól tartható. Megfelelő szocializáció esetén, jól megfér más háziállatokkal, ellenben más kan kutyákkal szemben dominánsan viselkedik. A gyerekekkel szemben alapvetően türelmes és toleráns, de nem tűri, hogy bosszantsák. Szőrzete különösebb karbantartást nem igényel. Különlegessége a háta közepén visszafelé növő szőrzete.
 
Az oroszlán kutya kissé akaratos, ezért képzéséhez türelem és kitartás szükséges. Kedvességgel, jutalom falattal jól motiválható. Ha ráérez a lényegre könnyen és gyorsan tanul. Mozgás igénye hatalmas, szeret nagyokat sétálni, sőt a rendszeres futtatást is szívesen veszi. Ma már elsősorban családi kedvencként tartják, de vadászatra, nyomkövetésre és őrző-védő feladatokra is nagyon alkalmas. Kategóriájának nagyszerű fajtája
 
 
 

Rottweiler

Bagi Csaba   
Rottweiler
 
 
Megjelenésében közép nagy, felépítése zömök, teste arányos és erőteljes. Már első látásra komoly benyomást kelt a szemlélőben. Mozgása harmonikus, idegrendszere kiegyensúlyozott. Intelligenciája tanulékonysága, a többi kutyához képest kiemelkedő. Erre alapozva, megfelelő képzés mellett, kitűnő munka kutya válik belőle. Bár a fajta többnyire egy gazdás, vagyis a család domináns emberének a parancsait követi elsőként. Kitűnő családi kutya.
 
Fontos hogy a családban azonos szisztéma szerint kezeljék a kutyát, tehát ugyan azt tiltsák, és ugyan azt engedjék meg neki. Idegenekkel szemben kimért, nem ellenséges, de nem is barátkozó. Ellenséges viselkedés esetén, azonnal családja védelmére kel, nem törődve saját testi épségével. Az egyik legjobb őrző - védő fajta. Külleme, karaktere, és kitűnő tulajdonságai miatt, az egész világon rendkívül népszerű fajta.
Kategóriájában az egyik legjobb választás.
 
 
 

Samoyede

Bagi Csaba   
Samoyede
 
Származási helye Szibéria Közepes méretű, szőre hosszú fehér, krémszínű, vagy fehér halványsárga rajzolattal. Szőre rendszeres kezelést igényel, bár nem szabad túlzásba vinni a fésülgetését.  Jóindulatú, kedves természetű. Idegenekkel szemben közömbös, a gyerekekkel barátságos, és türelmes.
 
Más kutyákkal általában jól megfér.  Tanítása sok türelmet igényel. Sok mozgásra van szüksége, ezért hosszú sétákat kell tennünk vele, esetleg rendszeresen futtatnunk. Elsősorban sportos életvitelű embereknek javasolt.
 

Sarplaninai / Sár hegyi /

Bagi Csaba   
 
Sarplaninai / Sár hegyi /
 
Származását kinológusok vitatják. A sár hegyi, idegenekkel meglehetősen bizalmatlan, bár bizalmatlanságának a foka a szituációtól függ. Gazdája távollétében még "goromba" is tud lenni, ha viszont gazdája jelen van, megtűri az idegent, de a simogatása elől kitér. Nem barátkozó természet, azt mondhatjuk róla "egygazdás" kutya. Gazdájához rendkívül ragaszkodó ám vonzalmát hízelgéssel nem mutatja ki. Akaratos, független természetű, nem is engedelmeskedik automatikusan.
 
Munkájából kifolyólag megszokta, hogy önállóan döntsön. Őrző védő ösztöneiket tekintve Van olyan típus, amelyik 10 - 15 méterre megközelítve jelez, ne tovább, ők általában házban tartott kutyák. Azok a fajtársaik, akik a hegyekben nyájat őriznek, azok bizalmatlanabbak, már egy kilométerről észreveszik a területükre betolakodókat. Bizony nekik érthetően a tudtukra adják nincs helyük azon a területen. Ő egy nagytestű nagysúlyú, nyíltszívű, rendíthetetlen juhászkutya. Kategóriájának egyik legnagyszerűbb fajtája.
 

Schapendoes

Bagi Csaba   
Schapendoes
 
Származási helye Hollandia.
 
Alkalmazási területe, juhászkutya. A Schapendoes jó kötésű arányos felépítésű kutya. Testhossza meghaladja a marmagasságát, azaz mezzomorf jellegű. Mellkasa mély, háta egyenes a lágyéknál enyhén ívelt. Lábai egyenesek, megfelelően szögeltek és vékonycsontúak. Feje nagy és négyzetbe foglalható, Arcorri része rövidebb a koponyánál, stopja mérsékelt, harapása ollós. Tekintete barátságos, nyílt és őszinte.
 
Kanok marmagassága 43-50 cm, a szukáké 40-47 cm. Súlya úgy 15 kg. Hosszú kettős szőrzete van. A fedőszőrzete hosszú, hullámos és kissé durva tapintású. Aljszőrzete sűrű és tömött és puha. Minden szín megengedett, de a kék és a fekete árnyalatai a legnépszerűbbek. A schapendoes éber és eleven kutya. Szeret tanulni, bár olykor makacs is tud lenni. Ha veszélyt érez ugatással jelzi. Kiváló társasági kutya, remekül kijön a többi háziállattal és természetesen  a gyerekeket is szereti, azokkal toleráns és barátságos. Családjához hűséges és odaadó. Szőrzetét hetente egyszer ritka fogú fésűvel célszerű átfésülni. Nem szükséges, hogy szőrzete mindig teljesen gondozottnak látsszon.
 
Könnyen és gyorsan tanul, de szereti megtréfálni a gazdáját. Ezért igyekezzünk a tanítást sűrűn váltogatni játékkal, hogy öröm legyen számára a tanulás. Mozgásigénye nem túl nagy, ennek ellenére biztosítsunk neki lehetőséget időről-időre, az energiája levezetésére. Szeret labdázni, apportírozni, nagyokat sétálni. Gazdájától soha nem távolodik el túl messzire.  A schapendoes sportos életvitelű családban érzi jól magát. Kutyás sportokban szívesen vesz részt. Szereti az ügyességi próbákat és a flyballt. 
 

Schnauzer

Bagi Csaba   
Schnauzer
 
Schnauzert ma három méret és négy színváltozatban tenyésztik, mégis ezek a kutyák jellegzetes szőrzetükkel szakállas megjelenésükkel homogén ámde egyedi csoportot alkotnak a többi kutyafajta között. A XVII - XVIII századi kocsisok kísérő kutya ként alkalmazták.
 
De ő rá bízták vagyontárgyaik, sőt saját testi épségük védelmét is. Manapság őrző - védő és rendőrkutyaként alkalmazzák.
Rendkívül intelligens, sokoldalú és könnyen képezhető kutya.
Népszerűsége nagy az egész világon. Az őrző - védő kutyák egyik kiemelkedő fajtája. Gazdájához rendkívül ragaszkodik, család és gyermek szerető. 
 

Sealyham Terrier

Bagi Csaba   

Sealyham Terrier

Származási helye: Nagy Brittannia
 
 A fajta szülőatyja a walesi Jonh Owen Tucker Edwards kapitány, aki lelkes sportember volt és nagy híve a vidravadászatnak. Hobbijához egy kistermetű, határozott, bátor, és mozgékony kutyára volt szüksége, amely képes lépést tartani a kopókkal, de termeténél fogva bárhova befér, és a nála sokszorta nagyobb ellenféllel is szembe mer szállni. Elképzeléséhez valószínűleg bullterriert, Dandi Dinmont terriert, West Highland White Terriert, Pembroke Corgit és az ún. Cheshire terriert keresztezte, így jött létre a Sealyham Terrier. Edwards kapitány, kemény, háromlépcsős próbának vetette alá kutyáit, általa sealyham terrierek különleges szívós, kemény, harcias, vadászkutyák lettek. Nagyon komoly szelektáción mentek keresztül, az emberekkel szemben semmilyen agresszivitást nem tanúsíthattak, ennek ellenére a vadászatban tökéletes teljesítményt kellett felmutatniuk. A fajta egyre növekvő népszerűségnek örvendett, egyre több fajta klub alakult, mindegyik saját külön fajtaleírást kiadva. Míg a Kennel Club hivatalosan nem ismerte el a fajtát, helyi vadászati kiállításokon állították ki a Sealyham terriereket. 1891-ben maga a kapitány mutatott be egy Tip nevű kant.
 
Edwards kapitány 82 évesen, 1891-ben halt meg, hat hónappal később egyetlen fia is eltávozott az élők sorából, így a család férfi ága kihalt. A kapitány lánya Mrs. Higgon fenntartotta a SealyHam birtokot, a kutyákat is tovább tenyésztette of Sealy kennelnéven, később bíróként is tevékenykedett, sőt ő lett az elnöke az 1908-ban alakult Sealyham Terrier Klubnak. A Kennel Club 1911. március 8.-án fogadta el hivatalos fajtaként a sealyham terriert. Ekkorra azonban a fajta kissé eltávolodott Edwards kapitány koncepciójától. A két sztárkan, Huntsmann és Peer Gynt 24 ill. 27 fontot nyomott, a kívánatos 12 fontos súllyal ellentétben. Angliában volt olyan kiállítás, amelyre 600 kutyát neveztek. A kutya újságok 20-30 sealyham hirdetést tartalmaztak, és ezek még csak a minőségi kennelek ajánlatai voltak.. Ezek a felkapott, terrierek reklámokban, és színdarabokban is megjelentek, és egyre több híresség választotta kísérőjéül. Manapság sajnos a sealyham terrier nem örvend ilyen népszerűségnek, pedig a gondos tenyésztői munka eredményeképpen egy csodálatos, bohém, kedves, mozgékony, elegáns családi kutya vált a kis vadászterrierből. Létrejött, egy szabad mozgású, aktív, kiegyensúlyozott és imponáló testtömeggel rendelkező kistermetű kutya, amely kitartó, rettenthetetlen ügyes, érdeklődő félelmet nem ismerő, de barátságos.
 Minőségben is nagy javulási tendencia mutatkozik, a nagyméretű hibás sealyhemeket fokozatosan kiszorítják a standard, által előirtnak megfelelő egyedek, amelyek nem haladhatják meg a kanoknál a maximális 30-31 cm marmagasságot, és 9kg-ot, ami a szukáknál, pedig 29 cm és 8 kg. A szőrzetnek is jó minőségű, hosszú, kemény, drótos fedőszőr, és időjárásálló aljszőr a kívánatos. A színe tiszta fehér, vagy fehér a fejen, fülön sárga, barna, cser, kékes, vagy borzszínű jegyekkel. A kivehető fekete színű és a terjedelmes foltozottság nem kívánatos.
 
Jellemzői:
 
Természete: Vérbeli terrier, nem ijed meg saját árnyékától. Amúgy kedves , játékos, bohém kísérőkutya.     
Törzse közepesen hosszú, erős. A háta egyenes, a mellkas mély és széles.       
A végtagok rövidek és erősek, a mellső lábai egyenesek, a hátsók jól szögeltek.  
A fej széles és erős, az orrtükör fekete. A fülei közepes nagyságúak, a csúcsa lekerekített, a fejtető magasságában előre hajlik. A szemek közepesen nagyok, kerekek, sötétek és mélyen ülők.  
A mancs Nagy, tömör, és kerek, az ujjak jól íveltek és előre néznek. 
A farok magasan hordott.  
A szőrzete: A fedőszőrzet hosszú és emény, az aljszőrzet puha, sűrű és ellenáll az időjárás viszontagságainak. Színe tiszta fehér, vagy citromsárgás, a fejen, fülön borzszínű, cserbarna, vagy fekete jegyekkel. 
Marmagassága: Legfeljebb 31 cm, Ideális súlya: kanok: 9 kg, szukák: 8.2 kg.   
    
    
Általános jellemzők:
  
Félelmet nem ismerő, nyílt barátságos fajta. Természete éppoly jellemző a sealyhamre, mint a szakálla.   
Hátsó lába a termetéhez mérten meglepően erős. Ruganyosságával, jól kiegyensúlyozott felépítésével és szép testtartásával a sealyham terrier egy született akrobata. 
 
Szőr ápolás:
 
A kiállításra szánt példányok szőrzetét napi rendszerességgel ápolni kell és bizonyos időközönként szakképzett kutyakozmetikusok gondjaira kell bízni. A kiállítási kutyusokat 
 
A leírást beküldte, Molnár Ágnes tenyésztő.
 
 
 

Shar Pei

Bagi Csaba   
Shar Pei
 
A shar pei szó jelentése " smirgli bőr" vagy cápa bőr.
 
Ősi kínai kutyafajta, a Kwun Tung tartományból származik. Már a Han dinasztia idejében (ie. 206 - isz.220) is ismerték. Kína egész területén elterjedt. Mint a régmúlt idők igen sok fajtáját, őt is munkakutyaként használták. Vadászat, ház, és nyáj őrzés volt a feladata. E fajta ékes példája, a tenyésztői túlkapásoknak. Minél ráncosabb és lazább bőrű kutyákat szerettek volna előállítani. Ez oly annyira jól sikerült, hogy sajnálatos módon sok egyedet, már néhány hetes korában műteni kell, hogy egyáltalán láthasson.
 
Masszív, arányos, közepes termetű kutya. Egyedülálló formáját, a fejét és a testét borító laza bőr adja. A felnőtt kutyák belenőnek bőrükbe, csak a fejükön és mar tájukon ráncosak. Intelligens, könnyen tanítható, megfontolt, ugyanakkor önálló, élénk kutya. Fejlett területvédő ösztönnel rendelkezik, kitűnő jelző - és őrző kutya, amúgy nyugodt vérmérsékletű és magabiztos. Bizalmatlan és zárkózott az idegenekkel szemben, de határtalanul rajong családjáért, különösen a gyerekekért.
 
Nagyon tiszta kutyafajta, a legtöbb kölyök egészen kis korában már szoba tiszta. Csak egy személyt tekint igazi főnöknek. Fontos nála a korai szocializáció. Kizárólag kertben tartani nem szerencsés. Kennelben való tartásra kifejezetten alkalmatlan. A shar pei egyáltalán nem öleb, hanem aktív és agilis partner a családban.
 

Shetlandi juhászkutya

Bagi Csaba   
Shetlandi juhászkutya
 
Származási helye Skócia.
 
A shetlandi juhászkutya úgy néz ki, mintha egy kisméretű skót juhászkutya lenne. Magasságuk 35-37 cm. Szőrzete hosszú, rendszeres ápolást igényel. Színe változatos, az aranytól a mahagóniig terjed. Fekete, cserbarna és fehér foltok megengedettek.
 
A sheltie igen értelmes könnyen és gyorsan megtanulja az új feladatokat. Figyelmes és éber, a  veszélyt mindig hangos ugatással jelzi. Családja iránt hűséges és ragaszkodó nem szokott elcsavarogni. Más kutyákkal és háziállatokkal való együttélése problémamentes. A kutyasportokban kifejezetten jól teljesít, nagy a mozgásigénye, imád labdázni, apportírozni. A sport mellett kiváló családi és jelző kutya.    
 

Shiba Inu

Bagi Csaba   
 
Shiba inu
 
Az őshonos japán kutyák legkisebb képviselője a maga 37-40 cm -es marmagasságával.
Mai napi szívesen használják apró vadak vadászatánál. A shiba nehezen kezelhető meglehetősen önálló és makacs fajta.
Erős, izmos, mozgékony, komoly vadászösztönnel. Magyarországon kevés példány található.   
 

Shih - tzu

Bagi Csaba   
 
 
Származási helye Tibet
 
A kínaikak tibeti oroszlán kutyának nevezik.
Ezek a temperamentumos törpe kutyák, anno ajándékként kerültek a kínai udvarba. Gyorsan nagy népszerűségre tettek szert. Valószínüleg a kínai tenyésztőknek köszönheti rövid orrát.
 
Méretét és lehetőségeit meghazudtoló bátorsággal őrzi a területét. Ez kiskutya vidám természetű, melyben némi arrogancia is felfedezhető.
Hosszú és kissé hullámos a szőrzete. Kistestű kutya súlya 5-7 kg között mozog. Megjelenése különleges Hosszú szemébe lógó szőrzetét általában összekötik a feje tetején. Gyönyörű bundája rendszeres gondozást igényel. Kitűnő családi kutya, de jelző őrként is megállja a helyét. Imádja a családot és a gyerekeket. Szeret játszani, hancúrozni, nagyokat sétálni. 
 

Skót Juhászkutya

Bagi Csaba   
 
 
Származási helye Skócia.
 
A skót juhászkutya rendkívül család centrikus fajta. Szeretik a gyerekeket intelligensek, könnyen tanulnak, nagyon érzékenyek, játékosak.
Éppen ezek azok a tulajdonságok, amiért nem javasolható mindenkinek.
Nagyon igénylik, hogy foglalkozzanak vele, csak így maradnak jókedvűek és mozgékonyak.
 
Ha unatkozik, számtalan rossz tulajdonságot vehet fel. Tolakodóvá, lerázhatatlanná válik Terelő kutyaként képes napi 60 kilométert is lefutni. Az engedelmességi gyakorlatok elsajátítása nem okoz gondot neki.
Azonban lágy bánásmódot igényel, ha megtanulta a feladatot, de azt összekeverte. Külleme impozáns, szőrzete gyönyörű, ami viszont rendszeres gondozást igényel.
 
 
 

Skót terrier

Bagi Csaba   

Skót terrier

Származási helye Skócia.
 
Éber, élénk, szilárd idegrendszerű, megbízható, és hűséges kutya. Nem tartozik a könnyel kezelhető és képezhető fajták közé. Nagyon gazdás kutya, a szeretett főnököt árkon-bokron keresztül követi, de olykor távolságtartó, zárkózott magatartást mutat. Szereti az önállóságot, függetlenséget. Bár az emberekkel szemben kedves és jóindulatú, figyeljünk rá, mert fajtársaival szemben egyik pillanatról a másikra agresszívvá válhat. Mindezek ellenére a skót terrier kitűnő társa lehet annak, aki elfogadja összetett jellemét.
 
Sok mozgást igényel, szeret nagy sétákat tenni gazdájával a szabadban. A skót terrier kicsi rövidlábú, kitűnő felépítésű, csupa izom kutya. Csontozata erős, szőre rövid, kemény tapintású, drótszerű, ellenáll az időjárás viszontagságainak. Teste rövid és erős lábakon nyugszik. Bátor, magabiztos, méltóságteljes megjelenésű kutya. A felépítését és az arányait tekintve túlzások nélküli szimmetria és egyensúly jellemzi. Szőrét rendszeresen trimmelni kell.  
 
 

skye terrier

Bagi Csaba   
Skye terrier 
 
A skye terrier vérbeli terrier, szenvedélyesen szeret vadászni. Rövid lábai ellenére igen esztétikus megjelenésű kutya. Gyönyörű szőre van, ami viszont sok gondozást igényel. Alacsony termetű magassága 25-26 cm és a fejétől a farkáig kb 1 méter. Súlya kb 11 kg. Nagy a mozgás igénye, ezt az etetésénél figyelembe kell vennünk. A legjobban, egy kertes házban érzi magát. Hobbija a rágcsálók pusztítása.
 
A macskákat kollégának tekinti, ezért kiválóan kijön velük. Színe fekete, világos, vagy sötét szürke, esetleg fakó, vagy krémsárga. Éber és figyelmes fajta, szívesen őrködik. Bátorsága határtalan és megfélemlíthetetlen. Családja iránt hűséges és ragaszkodó, de nem tolakodó a természete. Az egész világon nagyon ritka fajta, szerencséje van annak aki találkozik egy ilyen különleges kutyával 
 

Soft - Coated Wheaten Terrier

Bagi Csaba   

Soft - Coated Wheaten Terrier


 

Soft - Coated Wheaten Terrier.

Származási helye: Írország
Teste:


Teste rövid és magas, formája kvadratikus, lágyéka rövid.
Amelyik országban engedik a farkát egyharmadáig kúrtítják.
Lábai egyenesek és izmosak, csánkja erősen leeresztett, mancsai kicsik és zártak.

Feje:

Feje erőteljes és hosszúkás koponyája lapos, stopja határozott.
Arcorri rész nem lehet hosszabb a koponyánál.
Füle kicsi vagy közepes méretű lehet, a fejtetőn előrehajtva hordja.

Marmagassága:

Kanok 46 - 47 cm

Szukák 43 - 46 cm

Súlya nagyjából 15 kg a szukák valamivel kisebbek.

Szőrzete:

A kutya szőre puha és selymes, enyhén hullámos vagy göndör.
A szálkás szőrű jelleg nemkívánatos. Sajátos szőrtípusa 30hónapos kor után alakul ki.
Szinte soha nem vedlik az a kevés szőr ami elhal, az is a bundájában marad azt ki kell szedni.
Az amerikai egyedek szőre több gondoskodást igényel, az angol egyedek szőre természetesebb.

Színe:

Halvány fakótól, a vörösesaranyig terjed.
A kölykök sötét színűek, végleges színezetük 1 éves koruk után alakul ki.
A szemnek ideális esetben mogyoróbarnának kell lennie.

Jelleme:

Vidám, aktív és játékos kutya.
Értelmes, szeret tanulni, kiegyensúlyozott, nyugodt természetű.
Családjához ragaszkodó kiváló őrkutya.
Noha eléggé magabiztos fajta, a megfelelően szocializált, és nevel soft coated wheaten terrier engedelmes, gazdájához hű eb.

A már említett megfelelő szocializáció esetén, fajtársaival és egyéb állatokkal szemben is probléma mentes a kapcsolata.
Azonban terrier vérükre legyünk tekintettel, lehetőleg két kant ne tartsunk egy helyen.
Éber, az érkezőket ugatással jelzi, de általában az idegenekkel szemben is barátságos.

Képzése:

Mint a terrierek többségének neki is meg kell tanítani, mit lehet, és mit nem lehet.
Értelmes fajta révén jól és könnyen tanítható. Igényli a változatos feladatokat, ha monoton és könnyű a feladat, könnyen elveszti érdekl?dését.

Mozgás igénye nagy, de ha a szabadban levezeti a felesleges energiáit akkor a lakásban már nyugodtan viselkedik
Ügyességi kutyasportokra kiválóan alkalmas.

Spanyol kopó

Bagi Csaba   
Spanyol kopó
 
Származási helye Spanyolország. 
 
Testfelépítése erőteljes és kvadratikus. Mellkasa széles, a szegycsont jól látható. Mellső végtag valamivel alacsonyabban van, mint a hátsó, ezáltal a kutya elülső testrésze túl izmos benyomást kelt. 
Feje hosszúkás alakú, enyhén lejtő, stoppal, rövid tarkó nyúlvánnyal. Az arcorri rész és a koponya egyenlő hosszúságúak. Fülek nagyon hosszúak, szögletes alakúak, lekerekített véggel. Kanok magassága 52-57 cm, szukáké 48-53 cm. 
 
Szőrzete rövid, sűrű és vastag. Spanyol kopó színe fehér alapon narancssárga rajzolatú, illetve narancssárga alapon fehér rajzolatú lehet. Spanyol kopó általában barátságos és jóindulatú, vadászat közben bátor és kitartó. Igen szívós, séta és játék közben fáradhatatlan. Kiegyensúlyozott idegrendszerű, de kicsit makacs, öntörvényű kutya. Spanyol kopó hangja mély és fenyegető, ennek ellenére házőrzésre nem alkalmas. Fajtársaival általában jól kijön, gyerekekkel barátságos és jóindulatú. Háziállatokkal való kapcsolata problémamentes, ha már gyerekkorában hozzászoktatjuk azokhoz. Idegenekkel szemben tartózkodó, de nem ellenséges. 
 
Szőrzetének ápolása egyszerű, hetente egyszer elegendő átkefélni. Gazdával szembeni engedelmesség nem tartozik erényei közé. Kopó eredeti feladatának ellátásához sokkal fontosabb az önállóság és a kezdeményezőkészség. Képzéséhez sok idő, kitartás és türelem szükséges, erőszakkal nem érünk el nála eredményt. Hajlamos a szökésre, ezért képzése során nagy hangsúlyt kell fektetni a „hozzám” vezényszó elsajátítására. Mozgásigénye nagy, napi két-három sétáltatás számára kevés, képes órák hosszat úgy sétálni, hogy a fáradtság legkisebb jelét sem mutatja. Csak kertes házba javasolt, aminek magas, masszív kerítése van. Mivel hajlamos a szökésre, ezt feltétlen tartsuk szem előtt. Szaglása kiváló, igen jó nyomkövető kutya. Sportos életmódú családban, házi kedvencnek is tartható. A családban tartott spanyol kopó általában nyugodt természetű. 
 
 

Spanyol masztiff

Bagi Csaba   

Spanyol masztiff

 
Származási helye Spanyolország
A spanyol masztiff nagytestű, izmos zömök, erőscsontozatú, de harmonikus testfelépítésű kutya. Hatalmas mérete ellenére, mozgása könnyed, elegáns. Szőrzete sima és durva tapintású. Kanok marmagassága minimum 78 cm.
 
A spanyol masztiff intelligens, önálló és magabiztos. A családtagokkal szemben szelíd és engedelmes. Általában békés és toleráns nem fitoktatja erejét. Családját mindent elsöprő erejével védelmezi. Ez a kutya komolyan veszi őrző-védő feladatát, a gazda portájára, sem ember, sem állat engedély nélkül be nem teheti a lábát. Fajtársaival szemben dominánsan viselkedik, a család háziállataival jól kijön.
A gyerekekkel szemben türelmes és barátságos. Főként azoknak ajánlható, akiknek nagy terület áll rendelkezésére.
 

Spanyol vizikutya

Bagi Csaba   
Spanyol vizikutya
 
 A Spanyol vizikutya testfelépítése mezomorf, a test hossza kicsivel meghaladja a a marmagasságot, a háta vízszintes a mellkasa hosszú.
 A farok a hátvonalában tűzött és természetesen is rövid, amelyik országban engedélyezett ott tovább kurtítják.
 Lábai egyenesek átlagosan kirajzolódó izülettel, mancsai kőralakúak és zártak. Koponya tetője lapos, párhuzamos a széles orrnyereggel.
 
A kanok marmagassága 40-50 cm, a szukáké 38-45 cm. Göndör és dús szőrzete van, hosszabbra hagyva zsinórossá válik.
 Bármilyen szőrzetszin megengedett, kivéve a dalmatához hasonló fehéralapon fekete pöttyös, valamint a tricolor változat.
 Barátságos természetű, vidám és eleven kutya. Éber, figyelmes de nem ugat többt a kelleténél.
 Szeret játszani, főleg ha ő kezdeményezhet. Jó a szaglása, a szőrzete megóvja az időjárás viszontagságaitól.
 
 Szeret társaságban lenni, barátságos és jóindulatú, más háziállatokkal és fajtársaival is jól kijön. A gyerekekhez való viszonya is kifogástalan.
 A szőrzetápolása  nem ígényel sok időt, a mancsokat és a szemzugot időnként tísztítani kell.
 Könnyen és gyorsan tanul a különböző feladatok elsajátítása nem okoz gondot neki.
 A Spanyol vizikutyának sok mozgásra van szüksége, szeret úszni, labdázni és rajong az apportírozásért. Csak sportos életvitelű gazdának javasol
 

Spinone Itáliánó

Bagi Csaba   
 
Származási helye Olaszország.
 
 
Különleges olasz vadászkutya. A második világháborúban majdnem teljesen kipusztult.
A fajta megmentése érdekében, olasz tenyésztők több rokon fajtával is keresztezték (drótszőrű német vizslával, spániellel, szetterrel, griffonnal).
 
Robosztus felépítésű, erős csontozatú, jól izmolt kutya. Kvadratikus jellegű, testhossza megegyezik a magasságával. Különlegessége a sárga szem, és a hosszan tartó gyors ügetés. Kiváló vadász, fáradhatatlan munka mániás, hideg vízben és bozótosban egyaránt szívesen dolgozik 
 

 

Szent Bernáthegyi

Bagi Csaba   
Szent Bernáthegyi
 
Származási helye St Bernát hágó.
 
A fajta nagytermetű, nagy súlyú, de könnyed, elegáns járású kutya. Rövid és hosszú szőrű változata is létezik. Származási helyén, a Szent Bernát hágóban, a szerzetesek kezdték tenyészteni, mivel a síelőket rendszeresen lavinák fenyegették.
A bernáthegyit, a lavina alatt rekedt síelők felkutatására használták.
 
Ezt a feladatot rendkívül hatékonyan tudták ellátni. Sok - sok ember köszönheti neki életét. Bundája minden fajta időjárási viszontagságtól megóvja. Kitűnő családi kutya, imádja a gyerekeket és a család minden tagját, tökéletes bébiszitter. Határtalan ember szeretete miatt, őrző védő feladatok ellátására nem kifejezetten alkalmas. Rendkívül játékos, szeret labdázni, de bármilyen játékra rávehető. Test méretei miatt csak családi házban javaslom a tartását. Gyönyörű és impozáns megjelenésű kutya. Aki szereti a nagytestű, de határtalanul barátságos kutyákat, annak ő egy tökéletes választás. 
 
 

 

Szibériai Husky

Bagi Csaba   
Szibériai Husky
 
A Husky az aranyláz idején került Ázsiából Amerikába. 
 
Elsősorban a szőrmekereskedők alkalmazták szánhúzó kutyaként. Az idő teltével hatalmas szánhúzó versenyeket rendeztek rengeteg résztvevővel. Ezeken a Malamutok mellett a Huskyk is igen jó eredményekkel végeztek. A szőrmekereskedők és az aranyásók nagyon jól tudták használni őket a legviszontagságosabb időjárási körülmények között is. A Szibériai Husky nem csak attraktív külsejű, de elragadó természetű kutya is. Gyengéd de nem hízelgő.
 
Ez a szelíd természet a múlt öröksége: a csukcsik kutyáikat nagy becsben tartották, a legkiemelkedőbb egyedek a családdal együtt laktak, a gyerekeiket pedig a csukcsik a kutyákkal való játékra ösztönözték. Manapság is megfigyelhetjük azt a speciális vonzerőt, amit a huskyk és gyermekek gyakorolnak egymásra. Intelligenciája bizonyított, független szelleme olykor kifoghat gazdája leleményességén. Sokoldalúsága révén kellemes társa lehet, a legkülönbözőbb korú és érdeklődésű embernek egyaránt. Számtalan jó tulajdonsága ellenére azonban, nem mindenki számára ideális kutya.
 
Mivel kifejezetten társas lény kutyák vagy emberek társaságát állandóan igényli. A husky bármennyire is kötődik családjához idegenekkel szemben is abszolút barátságos, sem gyanakvást, sem félelmet nem érez. Őrző védő ösztönei nincsenek. Aki testőrre, vagy ház őrző kutyára vágyik az ne őt válassza, viszont aki egy szeretetre éhes kitűnő családi kutyát szeretne, annak ő az egyik legjobb választás.
 

Tacskó rövid szőrű

Bagi Csaba   
Rövidszőrű tacskó
 
Németországból származik eredeti munkája a vadászat volt. Ma már, szinte kizárólag, családi kedvencnek tartják. Alacsony méretű, rövidlábú, hosszútestű kutya. Háromféle méretben létezik, súlya 4 – 9 kilogramm között mozog. Színe a sárgásvöröstől a sötétvörösig terjedhet.
 
A kétszínű változat fekete, vagy barna alapszínű, rozsdás, vagy cserbarna rajzolattal. A tacskó értelmes, találékony, de meglehetősen akaratos. Kitűnő szimattal rendelkezik, csak akkor ugat, ha idegen zajokat észlel. Imádja a család minden tagját, idegenekkel szemben tartózkodó. A gyerekekkel a felnőtt tacskó jól kijön, a macerálással szemben azonban kevésbé toleráns.
 
Értelmes kutya türelemmel sok mindenre megtanítható, bár szolgai módon, soha nem fogja követni utasításainkat. Szeretetre méltó és szeretetre éhes kutya, kiváló családi kedvenc.    
 

Tátrai Juhászkutya

Bagi Csaba   
 Tátrai Juhászkutya
 
 Származási helye Lengyelország:
 
 A Tátrai Juhászkutya erős testfelépítésű, széles egyenes háttal, kemény lágyékkal enyhén csapott farral. Határozott széles marja van.
 Mancsai óválisak és tömöttek, nyaka közepesen hosszú és lebernyeg mentes. Fejét magasan tartja, az arcorri része ugyan olyan hosszú mint a koponya,  esetleg minimálisan hosszabb. A stop jól kivehető, de nem túlzott.
 
 Szemei közepes nagyságúak és ferdevágásúak, harapása ollószerű. A marmagassága kanok esetében, 65-70 cm, szukák esetében 60-65 cm.
 A fedőszőrzete hosszú, vastagszálú és merev tapintású, sima vagy hullámos szőrszálakból áll. A Tátrai Juhászkutya szine mindig fehér, orra feketén  pigmentált, szeme barna.
 Szőrzetét hetente egyszer célszerű kifésülni, ritka erősfogú fésűt használjunk.
 
 Általában nyugodt, kiegyensúlyozott természetű. Intelligens, könnyen és gyorsan tanul. Képzése egyszerű nyugodt és következetes módszerrel kiváló  eredmények érhetők el. A családhoz hűséges, elszántan védelmezi azok portáját.
 Minden gyermeket szeret, a családhoz nem tartozóval is gyengéden bánik. Alapvetően barátságos természetű, jól kijön idegen kutyákkal és egyébb  háziállatokkal is.
 A szabadban érzi jól magát, lakásban nem szeret tartózkodni, a legjobb ha nagy bekerített területen tartjuk. Szórzete az időjárás minden viszontagságától  megóvja. Őrző - védő és családi kutyának egyaránt alkalmas.
 
 

Thai Ridgeback Dog

Bagi Csaba   
Thai Ridgeback Dog
 
Származási helye:Thaiföld
 
A thai ridgeback kutya négyzetes testfelépítésű, erős izomzatú kutya. 
Farka a tövénél vastag, a végénél kihegyegyesedik. 
Izmos nyaka közepesen hosszú, fejét büszkén tartja.
Hasa felhúzott mellkasa mély és tágas bordái mérsékelten ívelt.
 
Feje:
 
Koponya lapos, a stop mérsékelt, arcorri része hosszú.
Jellemzők rá a vékony ráncok, ezek akkor jelnnek meg amikor nagyon figyel.
Orrnyerge egyenes, feszes ajkai szorosan záródnak.
Nagy fülei háromszögletűek, egymástól távolülnek.
 
Marmagassága:
 
Kanok esetében 53 - 60 cm
Szukák esetében 47 - 55 cm
 
Szőrzete:
 
Szőrzet nagyon finom, bársonyos tapíntású.
A hátán jellegzetes szőrcsik fut végig az úgynevezett "Ridge".
Ezen a területen a szőr ellenkező írányba nő, mint a többi helyen.
A thai ridgeback a kék különböző árnyalataiban, fakóbarna, és fekete színben ismert.
 
Jelleme:
 
Rusztikus megjelenésű, mozgékony és fürge kutya.
Környezetét folyamatosan felügyelete alatt tartja, minden neszre odafigyel, kitartása bámulatra méltó.
Társas viselkedésükben az egyes egyedek között, nagy eltérés lehet.
Megfelelő szocializásció esetén, jól viselik más állatok társaságát.
Idegenek megjelenése esetén határozott, de tartózkodó módon viselkedik.
Nem szeretik, ha az idegenek, bizalmaskodnak velük.
 
Értelmes, ezért könnyen tanul, de akaratos is. Nem mindig teszi amit a gazdája kér tőle.
Változatossá kell tenni a nevelését, hogy a motiváltsága folyamatos legyen.
Mozgásigénye nagy, szeret rendszeresen futni és nagyokat sétálni, labdázni nem szeret.
 
Származási országán kívül még ritka fajtának számít, els?sorban házi kedvencként tartják.
 
 

Tibet terrier

   
 Tibet terrier 
A képen látható kutya (Atisha's Magic Ti La Shu)
 
A Tibet terrier kistermetű, hosszú szőrű, számtalan színben tenyésztett kutya. Imádja a családját és fontos, hogy őt is családtagként kezeljék. Rendkívül érdeklődő és kíváncsi természetű de tolakodó. Jól tud alkalmazkodni a váratlan helyzetekhez, mindig feltalálja magát.
 
Erős egyéniségéből adódóan mindig ő a központ a családjában, gyakran az irányító szerepét is átveszi, intelligenciájánál fogva, tudja, meddig mehet el. Természetesen ezek a tulajdonságok csak akkor jönnek elő, ha egyenrangú partnerként kezeljük. A Tibet terrier elég okos ahhoz, hogy az őt ért sérelmeket megbosszulja. Legrövidebben úgy jellemezhetjük, hogy egy eleven gyerek és egy zseni keveréke kutyabőrbe bújtatva.
 
Boldog, életvidám, rendkívül nagy humorérzékkel megáldott kutya. Képes önmagát szórakoztatni de a legnagyobb öröm számára, ha a gazdival játszhat. Minden pillanatban kész a játékra, egészen élete végéig. Természetesen, egy felnőtt Tibet terrier tiszteletet parancsoló, mint egy kis bölcs Budha. Szeret utazni, és könnyen alkalmazkodik az idegen helyekhez. Nem ragaszkodik válogatás nélkül mindenkihez, azt, ki kell érdemelni. Idegenekkel szemben zárkózott marad.
 
Ha valakit barátjául fogad, akkor mindig szívesen látja falkája vendégéül. Igazi családi kutya, szereti a gyerekeket. Lakásban, kertben egyaránt tartható. A kanok rendkívül kedvesek, kikövetelik a simogatást. A szukák kicsit erősebb egyéniségek, falkában általában ők a főnökök. A szőre napi gondozást igényel.
 

Tibeti masztiff

Bagi Csaba   

Tibeti masztiff

 Erőteljes, nehéz, jó felépítésű kutya. Csontozata vastag, szívós. Szőre hosszú, dús, jól ellenáll az időjárás viszontagságainak.  Megjelenése komoly, látványa erőtől duzzadó. Kitűnő őrző-védő kutya, lassan érő típus 3-4 éves korukban érnek be igazán. Idegenekkel szemben tartózkodó, ritkán barátkozik.

Imád rágni, sajnos nem tesz különbséget a bútor és az egyszerű deszka között, ezért oda kell figyelni. A tibeti masztiff családban kiegyensúlyozott idegrendszerű, nyugodt természetű. A gyerekeket szereti és tiszteli, mind addig, amíg azok is tisztelik őt. Bátran és keményen őrzi a reá bízott területet. Hazánkban nem túlzottan elterjedt fajta. Ez nem biztos, hogy a kárára válik

 
 
 

Tibeti Spániel

Bagi Csaba   
 Tibeti Spániel     
 
 
Származási hely Tibet   
   
Testfelépítése mezomorf, testhossza valamivel meghaladja a marmagasságát.  
Háta vízszintes, mellkasa mély, farka magasan tűzött, járás közben a háta fölé kunkorítja. 
Mancsai kicsik feszesek, nyúléhoz hasonlóak, talppárnák között szőrnő. Nyaka mérsékelten rövid és erős. 
Koponyája széles és boltozatos, a stop rövid és határozott. Az arcorri rész közepesen hosszú, ránc mentes. A középméretű fülek magasan tűzöttek, lelógóak. Marmagassága 25 cm súlya  4 -  6,5 kg A Tibeti spániel szőrzete selymes, hosszú és kétrétegű. Testén a szőrzet, változó hosszú, az arcorri részen a legrövidebb. A kanok szőre általában sűrűbb és hosszabb, mint a szukáké.
  
A tibeti spániel vidám természetű, magabiztos, meglehetősen temperamentumos kutya. Figyelmes, éber kutya, de ok nélkül nem ugat.  Rendkívül játékos és mozgékony kutya, de a lakásban meglepően nyugodtan viselkedik. Családjához nagyon ragaszkodik. Gyerekekkel jól kijön, megfelelő szocializáció esetén más háziállatokkal is probléma mentes a kapcsolata. Idegenekkel szemben viselkedése távolságtartó és óvatos. 
  
Szőrzete nem túl erős, ezért gondozása viszonylag egyszerű, hetente egyszer kifésülni bőségesen elegendő. Talppárnái közül tilos kivágni a szőrzetet, a tibeti spánielnek ez fajtajellege. A füleit rendszeresen meg kell tisztítani a szennyeződéstől.  
  
Kissé akaratos a viselkedése, ennek ellenére nagyon igyekszik gazdája kedvében járni, intelligens, könnyen nevelhető. Átlagos mozgásigényű kutya, könnyen alkalmazkodik a család körülményeihez. Napi néhány rövid séta és kis játékos hancúrozás elegendő számára.   
   
A tibeti spániel kiváló családi kutya, szereti a kutyasportokat, de nagy eredményeket ne várjunk tőle. 
 

Tosa inu

Bagi Csaba   

Tosa inu

 
A molosszer jellegű kutyák között az egyik legnagyszerűbb fajta. A hatalmas testtömege káprázatos erővel párosul. A Tosa egy igazi harcos egy valódi szamuráj. Erős és bátor a félelmet vagy a megalázkodást hírből sem ismeri.
 
Roppant veszélyes dolog őt bárkinek bosszantani, mert ha egyszer harcra szánta el magát nincs az a buldózer, ami megállítaná. Kíméletlen ellenségeivel, és mivel harcedzett félelmetes szaktudást örökölt a küzdelem terén, általában nem ő húzza a rövidebbet.
 
Alapjában rendkívül higgadt, béketűrő egyéniség, aki nem érzi szükségesnek, hogy állandóan bizonygassa erejét. A maga keménységével elképesztően kedves és odaadó szeretteivel, de csak velük! Kár hízelgéssel próbálkoznunk nála, gazdája kedvéért mi csak megtűrt idegenek lehetünk számára.
 

Újfoundlandi

Bagi Csaba   
Újfoundlandi
 
A újfoundlandi egy nagytermetű, dús szőrzetű, élénk kutya, amely egyaránt otthon érzi magát a szárazföldön és a vízen. Büszke és méltóság teljes megjelenésével azonnal magára vonja a figyelmet. Mozgása könnyed, elegáns és erőt sugároz. Szőrzete kétrétegű és vízhatlan.
 
Az újfoundlandi híres a gyermek szeretetéről Toleráns a gyermekekkel, olyan dolgokat is eltűr, amiért már esetleg egy másik kutya odakapna, vagy elmenekülne. Hasonlóan a többi nagytestű kutyához megbízhatóan őrzi a család házát és vagyontárgyait. Jellemző rá, hogy az idegen és a családtagjai közé áll, nem fenyeget, nem morog, viszont határozott fellépésével jelzi, szolgálatba van.
 
Ha szükségét látja, azonnal akcióba indul. Könnyen vízi mentő képezhető belőle. Akinek van gyereke és újfoundlandija is, az tudja, ha a gyerek a vízben van, a kutya parton követi, minden mozdulatát őrzi. Ez a  kutya, kitűnő barát és kitűnő társ.
 

 

Uszkár

Bagi Csaba   
Uszkár
 
Az uszkár óriás, közép, és toy méretben, illetve több féle színben tenyésztik.
Különleges fajta, általában a kiállítások egyik sztárja. Egyedülálló külseje sok embert vonz, de legalább ennyit taszít.
 
Amolyan agyon kozmetikázott "szőke nőnek" tartják. Pedig ez egyáltalán nincs így, rendkívül intelligens és könnyen képezhető. Mai napig a cirkuszok legnagyobb sztárja. A hiedelemmel ellentétben sokrétű a felhasználhatósága. Így kocsihúzásra, terelésre, vakvezetésre, egyaránt használták.
 
Kitűnő agility versenyző. Nagyszerű családi kutya, barátságos, lojális, gyermekszerető. Fáradhatatlan játékos, nagy az alkalmazkodó képessége, bármilyen lakásban jól érzi magát. Szőrzete rendszeres gondozásra szorul. Több féle fazonra is nyírják
 
 

Vadkacsavadász retriever

Bagi Csaba   
Vadkacsavadász retriever
 
Származási helye Kanada.
 
Közepes méretű, rövid egyenes háta van, mely far irányában enyhén lejt. Lábai egyenesek, közepes nagyságúak, az ujjak között hártyás mancsokkal. Feje ék alakú, koponya széles, boltozatos. A stop mérsékelten erős, ajkai szorosan illeszkednek, a magasan tűzött fülek, háromszögletűek és lelógóak.
 
Vadkacsavadász retriever harapása ollószerű. Kanok magassága 48-51 cm, szukáké 45-48 cm. Szőrzete kétrétegű, sűrű aljszőrzet, közepes hosszúságú fedőszőrzete van. Színe vörös és narancssárga közötti árnyalat valamelyike lehet. Ez a fajta igen barátságos, éber és játékos természetű. Értelmes és általában engedelmes kutya. Eleven és mozgékony, lakásban rendszerint nyugodt viselkedésű. Fajtársaival remekül kijön, sohasem agresszív vagy ellenséges.
 
Gyerekekkel szemben türelmes és jóindulatú. Kapcsolata a háziállatokkal is példamutató. Ha veszélyt érez, ugatással jelzi, idegenekkel szemben is barátságos, őrző-védő munkára alkalmatlan. Szőrzete ápolása egyszerű, sok időt nem igényel, heti egyszeri gondozás elegendő. Karmait rövidre kell vágni. Könnyen nevelhető kutya, viszonylag gyorsan tanulja meg az új feladatokat. Mozgásigénye igen nagy, szüksége van nagy sétákra, futásra, mindig kapható egy kis labdázásra, apportírozásra. Szívesen úszik, akár hideg időben is. Kutyás sportokban általában jól teljesít. Kitűnő családi kutya és házi kedvenc nevelhető belőle. 
 

Vestfáliai tacskókopó

Bagi Csaba   

Vestfáliai tacskókopó


 

Származási helye: Németország

Teste:

Hosszúkás, erőteljes felépítésű, íves háta mérsékelten hosszú, marja mögött kissé lejt. Lágyéka széles jól fejlett, fara enyhén lejt.
Lágyéka széles és jól fejlett, könyökei a teste közelében helyezkednek el.
Tökéletesen egyenes és függőleges lábai vannak.
Szorosan zárt mancsa pontosan előre néz.
Közepesen hosszú a nyaka, fejéhez képest vastag, lebernyeg mentes.

Feje:

Hosszú és keskeny a feje az orra felé enyhén kúpos.
Tarkónyúlvány látható, a stop enyhe.
Fülei 12 cm hosszúak és 9 cm szélesek a tövüknél is szélesek a végük lekerekített, a fej mellett lóg.
A vesztfáliai tacskó harapása ollószerű.

Szőrzete:

A rövid szőrzet rendkívül dús és durvatapintású.
A testen sehol sem lehet ritkább, még a hason vagy a lágyékon sem.
A háton és a farok alatt általában hosszabb szálak nőnek.
Szőrzete sok karbantartást nem igényel, elég hetente egyszer egy erős sörtéjő kefével átkefélni.
Vedlési időszakban elegendő egy gumikefével átsimogatni a testét, tökéletesen el lehet távolítani az elhalt szőrzetet.

Marmagassága: 30 - 38 cm

Jelleme:

A vestfáliai tacskókopó eleven, vidám, és játékos kutya.
Kiegyensúlyozott természetű és igen önálló, magabiztos kutya.
Munka közben bátor, kitartó, és nagyon szívós.
Lakásban tartott egyedek békések és nagyon kedvesek.
Vadászok gyakran tartják kennelben, bár ez a kutya szívesebben van a lakásban a gazdája mellett.
Akaratos kissé önfejű kutya. Szaglása és a vadászösztöne kiváló.
Ha megfelelő a szocializációja fajtársaival és más állatokkal is remekül kijön.
Gyerekeket szereti, szinte mindent eltűrtőlük, semmin nem sértődik meg.
Idegenek érkezését ugatással jelzi, de utána lelkesen üdvözli.

Tanítása:

Viszonylag könnyű, de figyelemmel kell lenni arra, hogy ez a kutya,
vadak hajtására felkutatására lett kitenyésztve.

Mozgásigénye:

Ennek a kutyának kifejezetten sok mozgásra van szüksége, nem lehet kandalló melletti heverészésre kárhoztatni.
Napi többórás sétára, futkározásra van szüksége.
Vadászösztöne és kiváló szaglása id?nként arra készteti, hogy elkóboroljon a gazdája mell?l. Nagyon fontos, hogy a "hozzám" parancsot maradéktalanul kövesse. A vestfáliai tacskókopót csak olyan területen érdemes pórázról elengedni ahol biztosan és biztonságosan behívható.

Nagyon jó családi kutya, de elsősorban vadászoknak és nyomkövető versenyek főszereplője

Vidradász kopó

Bagi Csaba   
Származási helye: Nagy Britannia
 
Teste
 
Nagyjából négyzet alakú, azaz kvadratikus. 
Háta egyenes, mellkasa mély és ovális alakú.   
Csánkig érő farkát, nyugalomban lógatva hordja.  
Mozgásközben kinyújtva, vagy enyhén begörbíti.         
Lábai erősek és egyenesek lábak izületei csak enyhén rajzolódnak ki.
A vidravadász kopó mancsai nagyok, kör alakúak és előrenézők,
lábujjak között úszóhártya feszül. 
 
Feje:
 
Tekintélyt parancsoló, ránézésre inkább keskeny, mint széles. 
Stopja mérsékelt, koponyája boltozatos. 
Orrtükre nagy, jókora orrlyukakkal. Hosszú lelógó fülei alacsonyan tűzöttek
A vidravadász kopónak szabályos ollószerű harapása van.
 
Marmagasságuk:
 
Kanoknak 67 cm  
Szukáknak 63 cm     
 
  
Szőrzete:
 
4-8 cm hosszú érdes tapintású merev szálú, sűrű vastag aljszőrzettel.
A szőrzet kissé zsíros, az időjárásnak tökéletesen ellenáll.
A fejen és a lábon található szőrzet, puhább a többinél.  
A vidravadász kopót, kiállítás előtt sem kell megnyírni, a természetes megjelenés előnyt jelent.
Minél természetesebb megjelenésűnek kell lennie, ezért nem nyírják.
A szőrzetet a lehető legritkábban kell nyírni. A hallójáratokat tisztán kell tartani, karmokat rövidre kell vágni.
 
 
Színe:
 
Palaszürke, kék, vörös, szalmasárga, homokszín, fekete-cser, kék-cser  
 
Jelleme:
 
A vidravadász kopó barátságos, kiegyensúlyozott, kedves természetű kutya. 
Kifejezetten barátságos kutya, kifutóban és lakásban egyaránt tartható.
Szívós állat minden időjárást jól tőr. 
Remekül kijön a fajtársaival, és megfelelő szocializáció esetén egyéb állatokkal is. Gyerekekkel szemben toleráns, és barátságos. 
Idegenekkel szemben is barátságos, lelkesen üdvözöl mindenkit, ebből látszik nem kimondottan házőrző fajta. 
 
 
A vidravadász kopót régebben nem tartották családi kutyaként, ezért nem tartozik az engedelmes fajták közé. Ettől még jól tanítható, sikeresen nevelhető. 
Határozott, de nem agresszív módszerekkel jó eredménnyel képezhető. 
 
 
 

Weimari vizsla

Bagi Csaba   
Weimari vizsla
 
Elegáns, atletikus megjelenésű középtermetű kutya. Szőrzete egyszínű szürke, finom szálú, fülén és fején világosabb árnyalatú.
Rövid és hosszúszőrű változatban is tenyésztik. Engedelmes, barátságos, jó a szimata, hosszan és kitartóan fut.
Adottságai lehetővé teszik, hogy kiváló vadászkutya legyen.  
Egyaránt alkalmas a vad űzésére és felkutatására. Barátságos, jóindulatú kutya, hazánkban nem túl, ismert, fajta.
 
 

Welsh terrier

Bagi Csaba   
 
Welsh terrier
 
Származási hely Wales.
 
Zömök, közepes termetű kutya. Súlya általában 9 kg, esetleg kevéssel több.
Testét sűrű, dús drótszőr fedi. A legnépszerűbb szín a vörösesbarna feketével.
 
A wels terrier éber, figyelmes, sokmozgású kutya. Idegrendszere kiegyensúlyozott, terrier létére viszonylag engedelmes. Családjához erősen kötődik. Szeret ásni, a rendezett kerteket, sajnos, rövid idő alatt képes lerendezni. Ezt vásárlása előtt, minden képen vegyük figyelembe. Gyermekekkel szemben, általában türelmes.
Megfelelő szocializáció híján, a háziállatok nincsenek biztonságban, a társaságában, mivel zsákmánynak tekinti őket. Kedves és ragaszkodó családi kutya.
 

West Highland White terrier

Bagi Csaba   
West Highland White terrier
 
Származási helye Skócia.
 
A westi testfelépítése zömök, arányos és izmos. Magassága 28 cm, súlya 7,5 kg. Csak fehér színben létezik.
 
Eleven és magabiztos kutya. Nem könnyű kezelni a fajtát. Akaratos öntörvényű eb, a félelmet hírből sem ismeri. Méreteit meghazudtolva, neki megy bármekkora kutyának, ha a vezető szerepét veszélyben érzi. Hűséges a családhoz, velük kimondottan kedveskedő. Ha szokatlan dolgot érez, azonnal ugatással jelzi. Játékos és vidám természetű kutya. Általában jól kijön a gyerekekkel, ha azok ok nélkül nem zaklatják, nagyokat tud játszani, hancúrozni velük.
 
A keményebb játékot is jól viseli. A szocializáció nagyon fontos, hogy felnőtt korára jól megférjen fajtársaival és egyéb háziállatokkal. A családi kutyaként tartott west híghland white terrier szőrzetét, kb 3 havonta kell trimmelni. A szőrzete általában rendszeres karbantartást igényel. Kemény kézzel kell bánni vele. Nem szabad, hogy a kedvessége elbűvöljön, gyorsan a fejére tud nőni a gazdájának. Szeret nagyokat sétálni, labdázni, a kötélhúzás is, a kedvencei közé tartozik. A kártevőket is hatékonyan írtja, ezért vidéki portákon nagy hasznát veszik. Sportosabb életmódot folytató család számára ajánlott.   
 

Whippet

Bagi Csaba   

Whippet

 
Származási helye Anglia.
 
A whippetből erő és elegancia sugárzik. Magassága 47-51 cm között mozog. Szőrzete rövid és finom tapintású, a kutya testéhes simuló.
Minden szín és színkombináció megengedett. A whippet mindig jó kedélyű, eleven és szelíd.
 
Kiegyensúlyozott idegrendszerű, gazdájával rendszerint szoros kapcsolatot alakít ki. Általában engedelmes, jól alkalmazkodik lakásban is kitűnően tartható, szinte alig ugat. A gyerekeket szereti, azokkal jól kijön. Nem az a fajta, amelyik lelkesen üdvözli a család barátait. A háziállatokkal és fajtársaival az együttélése általában problémamentes. Képzéséhez sok türelem és kitartás szükséges, azonban megfelelő motiváció mellett, sok utasítást képes elsajátítani.
 
A whippet, az agarak közé tartozik, mozgásigénye nagy, felépítése sportos. Agárversenyeken rendszeresen jól teljesít, kifejezetten erre a célra lett kitenyésztve. Sportos életvitelű gazdának javasolt.     
 

Yorkshire Terrier

Bagi Csaba   
Yorkshire Terrier
 
A yorki igen közkedvelt kutya a világon. Méreténél fogva könnyen tartható lakásban, kitűnő családi kutya.
Nagy igénye van a gazda közelségére, szeretetére, gondoskodására. Méreteit meghazudtoló bátorsággal lép fel más kutyákkal szemben. Igazi terrier vér csörgedezik az ereiben.
 
Komoly kihívást jelent a gazdája számára, hogy nehezen fékezhető temperamentumát kordában tartsa. Ezt a mini gladiátort nem érdekli ellenfele súly és erő fölénye, zokszó nélkül neki megy, akár egy buldognak is. Sétáltatás közben oda kell figyelni erre a problémára.
 
Rajong a családért, ahol él, a gyerekek a gyengéi, órákig képesek egymással játszani. Parányi teste miatt bárhova magunkkal vihetjük. Szédítő karrierjét is annak köszönheti, hogy gazdáik szinte soha nem váltak meg tőlük. Szőre hosszú és lágy tapintású, de folyamatos ápolást igényel. A rágcsáló irtás terén professzornak tekinthető. 
 
 
  
 

 
Menű
 
Hirdető fal
 
Menű2
 
Rendezvények
 
Érdekességek
 
Elérhetőségek

Szerkesztő

Bagi Csaba

ebmester01@gmail.com

 

 
Szakértőink

Dr Papp Antal állatorvos

Vasszi Zoltán Tenyésztői referens, küllembíró

 

 

Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    &#9819; ANELIATH &#9737; varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto    *****    Te mit tennél, hogy a legnagyobb titkod, titok is maradjon?    *****    BLACK FRIDAY AKCIÓ!! Részletek ide kattintva!    *****    READ&SPEAK BLOG-Könyvek,filmek,sorozatok-Read&Speak Blog-rsblog.hu